Tirsdag 13. februar 2018
FNs høykommissær advarer rohingyaer mot å vende tilbake til Myanmar
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Publisert: 13 Februar 22:13
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Det sa Grandi sa i FNs sikkerhetsråd tirsdag.
– Regjeringen har ikke gjort noe med årsakene til at de måtte flykte. Vi har ennå ikke sett en fremgang i rohingyaenes utestengelse fra samfunnet og mangel på rettigheter som har forverret seg de siste årene, og som har sitt opphav i at de ikke har fått statsborgerskap, sa Grandi.
Myanmar og Bangladesh ble i januar enige om at rohingya-flyktninger skal sendes tilbake til sine hjem innen to år. Grandi sier han ønsker denne avtalen velkommen, men har mener rammeverket for en returordning først må klargjøres i en avtale mellom de to landene og FN.
Han advarer også om at det kan oppstå en krisesituasjon når regntiden begynner i mars. Over 100.000 flyktninger i Bangladesh bor i områder som er utsatt for flom eller skred.

Mulig forbrytelse mot menneskehetenFrankrikes FN-ambassadør François Delattre, uttalte under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag at en massakre mot rohingyaer i Myanmar, avslørt av to Reuters-journalister som nå sitter fengslet i landet, kan være en forbrytelse mot menneskeheten. Her ba han også om at de to journalistene løslates.
Wa Lone (31) og Kyaw Soe Oo (27), begge myanmarske statsborgere, ble pågrepet 12. desember. De jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner i delstaten Rakhine vest i landet, der hæren anklages for å ha drevet nær 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten på flukt.
Reuters offentliggjorde nylig reportasjen de to arbeidet med. Den inneholder blant annet bilder av ti bakbundne lokale menn mens de sitter på bakken omgitt av bevæpnede menn. Andre bilder viser de samme ti mennene etter at de er drept.
Mandag opplyste myndighetene i Myanmar at de vil straffeforfølge ti medlemmer av landets sikkerhetsstyrker, ifølge en talsperson fra regjeringen.

Bekreftet deltakelseI januar bekreftet hæren i Myanmar for første gang deltakelse i drap på rohingya-minoriteten, etter at det ble funnet en massegrav med ti muslimske rohingyaer. Ifølge hæren i landet var det sikkerhetsstyrkene og buddhistiske landsbybeboere som drepte ti rohingyaer da en gruppe på 200 «terrorister» gikk til angrep på sikkerhetsstyrkene. Også seks landsbybeboere skal rettsforfølges
Hærens versjon av hendelsen strider imot det øyenvitner har fortalt. Både buddhistiske landsbybeboere og rohingyaer mener opplysningene fra militæret er feil og at et angrep på sikkerhetsstyrkene aldri fant sted.
(©NTB)
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Torsdag 16. august 2018
• Tidligere Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg hentet tirsdag fram alle tilgjengelige retoriske virkemidler – inkludert hans sedvanlige, sleivete overdrivelser – i sitt angrep på norsk presses dekning av hans Iran-tur og forholdet...
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk