Tirsdag 13. februar 2018
FNs høykommissær advarer rohingyaer mot å vende tilbake til Myanmar
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Publisert: 13 Februar 22:13
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Det sa Grandi sa i FNs sikkerhetsråd tirsdag.
– Regjeringen har ikke gjort noe med årsakene til at de måtte flykte. Vi har ennå ikke sett en fremgang i rohingyaenes utestengelse fra samfunnet og mangel på rettigheter som har forverret seg de siste årene, og som har sitt opphav i at de ikke har fått statsborgerskap, sa Grandi.
Myanmar og Bangladesh ble i januar enige om at rohingya-flyktninger skal sendes tilbake til sine hjem innen to år. Grandi sier han ønsker denne avtalen velkommen, men har mener rammeverket for en returordning først må klargjøres i en avtale mellom de to landene og FN.
Han advarer også om at det kan oppstå en krisesituasjon når regntiden begynner i mars. Over 100.000 flyktninger i Bangladesh bor i områder som er utsatt for flom eller skred.

Mulig forbrytelse mot menneskehetenFrankrikes FN-ambassadør François Delattre, uttalte under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag at en massakre mot rohingyaer i Myanmar, avslørt av to Reuters-journalister som nå sitter fengslet i landet, kan være en forbrytelse mot menneskeheten. Her ba han også om at de to journalistene løslates.
Wa Lone (31) og Kyaw Soe Oo (27), begge myanmarske statsborgere, ble pågrepet 12. desember. De jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner i delstaten Rakhine vest i landet, der hæren anklages for å ha drevet nær 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten på flukt.
Reuters offentliggjorde nylig reportasjen de to arbeidet med. Den inneholder blant annet bilder av ti bakbundne lokale menn mens de sitter på bakken omgitt av bevæpnede menn. Andre bilder viser de samme ti mennene etter at de er drept.
Mandag opplyste myndighetene i Myanmar at de vil straffeforfølge ti medlemmer av landets sikkerhetsstyrker, ifølge en talsperson fra regjeringen.

Bekreftet deltakelseI januar bekreftet hæren i Myanmar for første gang deltakelse i drap på rohingya-minoriteten, etter at det ble funnet en massegrav med ti muslimske rohingyaer. Ifølge hæren i landet var det sikkerhetsstyrkene og buddhistiske landsbybeboere som drepte ti rohingyaer da en gruppe på 200 «terrorister» gikk til angrep på sikkerhetsstyrkene. Også seks landsbybeboere skal rettsforfølges
Hærens versjon av hendelsen strider imot det øyenvitner har fortalt. Både buddhistiske landsbybeboere og rohingyaer mener opplysningene fra militæret er feil og at et angrep på sikkerhetsstyrkene aldri fant sted.
(©NTB)
Tirsdag 22. mai 2018
RETTIGHET: Selv om datoen viser 2018, ser Utdannings­forbundet seg i dag nødt til å aksjonere for sin menneskerett til å ytre seg fritt på arbeidsplassen.
Tirsdag 22. mai 2018
Svenske Bonnier, som eier halvparten av Cappelen Damm, bruker markedsmakten sin i Sverige til å gjøre seg selv større, sier Pelle Andersson i Ordfront.
Tirsdag 22. mai 2018
• «Det jeg ikke makter i egenskap av menneske», skriver Karl Marx, «det makter jeg gjennom pengene». Det hjelper ikke å ha et kall, påpeker han, hvis du ikke også har økonomi til å realisere det: «Hvis jeg føler...
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Lørdag 19. mai 2018
Det er ikke bare i Coop-butikkene Cappelen Damm prioriterer forlagets egne bøker. Også i Tanums bokklubber og i strømmetjenesten Storytel gjør eierforlaget reint bord.
Lørdag 19. mai 2018
• Nord-Korea har reagert på militærøvelsen «Max Thunder» mellom USA og Sør-Korea. Pyongyang har også truet med å avlyse toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i juni. Trump har lagt stor personlig prestisje i møtet med den...
Lørdag 19. mai 2018
SKUTT NED: Et krav om at pilotene skulle få beholde jobbene i luftambulanseanbudet, kunne vært lovstridig, mener Helse Nord. Men der tar de feil, sier eksperter på anskaffelser.
Lørdag 19. mai 2018
Ujålete: Oda Malmin skriv om korleis sams tap kan binde saman.
Fredag 18. mai 2018
VARSEL: Utdanningsetaten har ved fleire høve slått fast at dei ikkje har fått varsel om manglande ytringsfridom i Osloskolen. Svara frå deira eigen undersøking syner noko anna.
Fredag 18. mai 2018
• Mandag satte 92-årige Magna Enbusk fra Bugøynes i Sør-Varanger seg på en buss hyret inn av bygdelaget. Det gjorde hun sammen med en rekke andre eldre, som ikke hadde anledning til å stemme digitalt i folkeavstemningen om sammenslåingen av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk