Tirsdag 13. februar 2018
Carlsen uoffisiell verdensmester i Fischer-sjakk
Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.
Publisert: 13 Februar 20:27
Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.
Carlsen avgjorde det uoffisielle verdensmesterskapet tre runder før slutt etter at han slo Nakamura i tirsdagens femte parti.
Den siste partiseieren gjorde at han oppnådde 12,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng.
Carlsens remis i det fjerde partiet gjorde at han kunne sikre turneringsseieren om han tok poenget mot Nakamura i det femte partiet.
Det ble klart etter at tirsdagens fjerde parti endte med remis. Carlsen hadde da 11,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng. Førstemann til 12,5 poeng vant turneringen, og den poengsummen oppnådde Carlsen i det påfølgende partiet.
– Det har vært veldig tøffe partier. Vi trenger virkelig en pause, det har vært nonstop action fram til nå, sa Carlsen til NRK etter det fjerde partiet tirsdag.
Etter en liten pause var de to tilbake ved sjakkbrettet, og i det femte partiet avgjorde Carlsen.

Reddet remisNakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti, men Carlsen fikset remis.
Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.
Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.
Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

Tidligere mesterCarlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker.
– Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.
Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.
I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.
Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.
Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.
Arrangementet avsluttes tirsdag med åtte lynsjakkpartier.
(©NTB)
Onsdag 23. mai 2018
Etter én uke med journaliststreik i NRK har nærmere halvparten av seerne og lytterne forsvunnet.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Onsdag 23. mai 2018
• I dag blir det klart om de fagorganiserte i offentlig sektor sier ja til ny pensjonsavtale. Kritikerne hevder at den er usolidarisk fordi de eneste som vil tjene på den, er den fjerdeparten som greier å jobbe til de er 67 år eller lenger.
Onsdag 23. mai 2018
KJØPER: Nordkapp kommune prøver forgjeves å kjøpe den lukrative turistattraksjonen Nordkapp-platået. I dag er det folkemøte i Honningsvåg for å øke presset på grunneier Finnmarkseiendommen.
Tirsdag 22. mai 2018
RETTIGHET: Selv om datoen viser 2018, ser Utdannings­forbundet seg i dag nødt til å aksjonere for sin menneskerett til å ytre seg fritt på arbeidsplassen.
Tirsdag 22. mai 2018
Svenske Bonnier, som eier halvparten av Cappelen Damm, bruker markedsmakten sin i Sverige til å gjøre seg selv større, sier Pelle Andersson i Ordfront.
Tirsdag 22. mai 2018
• «Det jeg ikke makter i egenskap av menneske», skriver Karl Marx, «det makter jeg gjennom pengene». Det hjelper ikke å ha et kall, påpeker han, hvis du ikke også har økonomi til å realisere det: «Hvis jeg føler...
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Lørdag 19. mai 2018
Det er ikke bare i Coop-butikkene Cappelen Damm prioriterer forlagets egne bøker. Også i Tanums bokklubber og i strømmetjenesten Storytel gjør eierforlaget reint bord.
Lørdag 19. mai 2018
• Nord-Korea har reagert på militærøvelsen «Max Thunder» mellom USA og Sør-Korea. Pyongyang har også truet med å avlyse toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i juni. Trump har lagt stor personlig prestisje i møtet med den...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk