Tirsdag 13. februar 2018
VIL VENDE OM: Avtroppende KrF-fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, tar til orde for at partiet vraker fjorårets landsmøtevedtak om samarbeid – for å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM
KrF-fylkeslederen i Hordaland tror et samarbeid med Frp kan få tilbake velgerne:
Fristet av blå makt
SØKER MAKT: Fylkeslederen i Knut Arild Hareides hjemfylke, Pål Kårbø, vil vrake KrFs samarbeidsvedtak for å gå i regjering med Frp.

KrFS VEIVALG

Kommende helg går Pål Kårbø av som fylkesleder i Hordaland KrF.

I sin avslutningstale vil han gi medlemmene i det viktige KrF-fylkeslaget et klart råd: Partiet bør akseptere statsminister Erna Solbergs (H) invitasjon til å slutte seg til den blågrønne regjeringen.

– Vi må ta konsekvensen av valgnederlaget og aktivt søke en vekststrategi. For meg handler det om å gå mot regjeringen, gjerne i form av aktiv deltakelse. Det er der makten ligger, sier han.

Fakta

KrFs veivalg:

• Før valget i fjor vedtok KrF at partiet helst vil ha en regjering av sentrumspartier med Høyre.

• De slo fast at et regjeringssamarbeid med Frp ikke var aktuelt.

• Partiet vedtok også at de «mest sannsynlig» velger opposisjon dersom deres førstevalget ikke slo til.

• Nå har KrF ingen samarbeidsavtale med regjeringen og sitter med vippemakt i «konstruktiv opposisjon» i Stortinget.

Vil vrake vedtak

Før valget utelukket KrFs landsmøte å regjere med Frp av «respekt for de politiske forskjellene». Kårbø mener det er på tide å snu.

– Alt tilsier at vi må vurdere dette på nytt hvis vi skal komme tilbake som et større parti, sier Kårbø.

– Men dere har vedtatt at dere ikke skal regjere med Frp?

– Ja, og så fikk vi et valgresultat på 4,2 prosent. Og når vi har stått ved vedtaket i etterkant, har ikke akkurat velgerne begynt å renne tilbake. Det er det motsatte som skjer. Det kan en velge å overse, eller man kan velge å ta det inn over seg.

På spørsmål om når han ser for seg at KrF kan vedta et nytt samarbeidsvedtak, svarer han i «løpet av 2018».

Kårbø sier han vil være «helt ærlig» på at grunnen til at regjeringsmakta frister, er både politisk og taktisk: Det handler både om utsiktene til politisk innflytelse og muligheten til å styrke apparatet og dyrke KrF-profiler.

Nå er kortene for de neste 3,5 årene delt ut på nytt etter valget, sier den avtroppende KrF-toppen.

– Vi gikk kraftig tilbake, og dagens strategi har ikke gitt en stor økning i etterkant. Da må vi stikke fingeren i jorda.

Går mot strid

Men partiet er splittet. Flere fylkesledere Klassekampen har snakket med, avviser kontakt at partiet kan regjere med Frp.

– KrF skal være til å stole på. Vi har gjort et vedtak, sier Jon Normann Tviberg, KrF-fylkeslederen i Nord-Trøndelag.

– Vi skal ikke i regjering med Frp, og det forholder jeg meg til, sier Per Pedersen, fylkesleder i Nordland KrF.

Andre er mer tvilende. Tore Johan Øvstebø, fylkesleder i Møre og Romsdal, sier at partiet bør fatte et nytt samarbeidsvedtak i god tid før neste års kommunevalg.

– Hvis konklusjonen er at sentrum er borte fra norsk politikk, har vi to alternativer igjen. Da må man velge å gå til høyre eller venstre, sier han.

Selv håper Øvstebø at det fortsatt er mulig å «skape en sentrum-høyre allianse uten Frp».

– Hvis ikke kan vi like gjerne styre sammen med Ap som med Frp, mener jeg.

– Tror du at det mest sannsynlige utfallet blir et samarbeid med høyresida?

– Ja.

Avviser blå plan

I KrFs egen evalueringsrapport etter det knusende valgnederlaget er en av konklusjonene at det ikke framgår «klart hva som er KrF sitt overordnede politiske prosjekt».

Derfor har partiet satt i en gang et nytt strategiarbeid, som i første omgang handler om å tydeliggjøre KrFs politiske prosjekt. De første svarene fra KrFs sjelegransking skal drøftes på partiets landsstyremøte i april. Seinere skal partiet åpne for en ny samarbeidsdiskusjon. Når denne skal landes, er ikke avklart, får Klassekampen opplyst.

– Først etter at partiets organer har sagt sitt i løpet av våren, skal vi drøfte hvilke konsekvenser strategien skal ha for KrFs valg framover. Men vi må ikke rote med kart og terreng og heller ikke sette kjerra framfor hesten. Politikken er det viktigste, og så skal vi meisle ut strategien etter det, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i sin tale til KrFs landskonferanse 3. februar i år.

Søndag kveld skrev VG at sentrale kilder i KrF sier de opplever planen som er lagt, som et veikart for å føre KrF inn i Solberg-regjeringen med Høyre, Frp og Venstre.

Kilder Klassekampen har snakket med, avviser dette kontant.

Det er helt åpent om partiet vil se seg mot venstre, mot høyre eller fortsetter i en fri opposisjonsrolle i midten, sier en sentral KrF-kilde.

«KrF har startet en helt åpen strategiprosess der vi skal jobbe med å tydeliggjøre partiets politiske prosjekt. Det er i denne tydeliggjøringen nøkkelen til å snu trenden for KrF ligger. Hvilke konsekvenser vi deretter skal trekke av dette, både når det gjelder prioritering av saker og samarbeid vil først bli drøftet senere i stortingsperioden. Samarbeidsspørsmålet er ikke på vår agenda nå», skriver generalsekretær Hilde Frafjord Johnson i en SMS.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 16. mai 2018
SMELL: Opposisjonen rasar mot regjeringas forsvarsbudsjett. Ap seier ja takk til å finne nye fleirtal i Stortinget – på tvers av forliket med regjeringa.
Fredag 11. mai 2018
FEKK RÅD: Alt i 2015 peikte det regjeringsoppnemnte Akuttutvalet på risikoen ved operatørbytte i lufta­mbulansen. Frp-politikar krev at helseministeren ryddar opp.
Tirsdag 8. mai 2018
SISTE SJANSE: I morgen skal stortingsgruppa i Ap ta stilling til Andøya-spørsmålet på nytt. Tilhengerne av flybasen mener den ble lagt ned på tynt fakta­grunnlag.
Mandag 7. mai 2018
REAGERER: Statsråden har ansvar for sikkerheten også når plattformer bygges i Sør-Korea, mener Ap.
Lørdag 28. april 2018
KUTTGUT: FpU-leiaren vil snu Frp i sjukelønssaka. Han trur partiet blir med på kutt.
Fredag 20. april 2018
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.
Torsdag 19. april 2018
SKODDEHEIMEN: Utanriksopposisjonen på Stortinget vil ha svar om militsane i Syria.
Tirsdag 17. april 2018
FORSLAG: I SV skapar fleirtalet mot omskjering steile frontar. Både i Raudt og Miljøpartiet Dei Grøne kjem forslag om aldersgrense mot omskjering på agendaen i mai.
Mandag 16. april 2018
KRIG: Venstres leder Trine Skei Grande er nå fast medlem i regjeringens sikkerhetsutvalg. Hun lover åpen debatt om nye internasjonale operasjoner i ­Stortinget.
Lørdag 14. april 2018
STRAFF: Rebekka Borsch vil ha Venstre-landsmøtet med på at partifeller som trakasserer, skal kunne fratas tillitsverv. Statssekretæren forteller at hun i årevis har blitt trakassert av en lokallagsleder.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk