Tirsdag 13. februar 2018
VIL VENDE OM: Avtroppende KrF-fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, tar til orde for at partiet vraker fjorårets landsmøtevedtak om samarbeid – for å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp. FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM
KrF-fylkeslederen i Hordaland tror et samarbeid med Frp kan få tilbake velgerne:
Fristet av blå makt
SØKER MAKT: Fylkeslederen i Knut Arild Hareides hjemfylke, Pål Kårbø, vil vrake KrFs samarbeidsvedtak for å gå i regjering med Frp.

KrFS VEIVALG

Kommende helg går Pål Kårbø av som fylkesleder i Hordaland KrF.

I sin avslutningstale vil han gi medlemmene i det viktige KrF-fylkeslaget et klart råd: Partiet bør akseptere statsminister Erna Solbergs (H) invitasjon til å slutte seg til den blågrønne regjeringen.

– Vi må ta konsekvensen av valgnederlaget og aktivt søke en vekststrategi. For meg handler det om å gå mot regjeringen, gjerne i form av aktiv deltakelse. Det er der makten ligger, sier han.

Fakta

KrFs veivalg:

• Før valget i fjor vedtok KrF at partiet helst vil ha en regjering av sentrumspartier med Høyre.

• De slo fast at et regjeringssamarbeid med Frp ikke var aktuelt.

• Partiet vedtok også at de «mest sannsynlig» velger opposisjon dersom deres førstevalget ikke slo til.

• Nå har KrF ingen samarbeidsavtale med regjeringen og sitter med vippemakt i «konstruktiv opposisjon» i Stortinget.

Vil vrake vedtak

Før valget utelukket KrFs landsmøte å regjere med Frp av «respekt for de politiske forskjellene». Kårbø mener det er på tide å snu.

– Alt tilsier at vi må vurdere dette på nytt hvis vi skal komme tilbake som et større parti, sier Kårbø.

– Men dere har vedtatt at dere ikke skal regjere med Frp?

– Ja, og så fikk vi et valgresultat på 4,2 prosent. Og når vi har stått ved vedtaket i etterkant, har ikke akkurat velgerne begynt å renne tilbake. Det er det motsatte som skjer. Det kan en velge å overse, eller man kan velge å ta det inn over seg.

På spørsmål om når han ser for seg at KrF kan vedta et nytt samarbeidsvedtak, svarer han i «løpet av 2018».

Kårbø sier han vil være «helt ærlig» på at grunnen til at regjeringsmakta frister, er både politisk og taktisk: Det handler både om utsiktene til politisk innflytelse og muligheten til å styrke apparatet og dyrke KrF-profiler.

Nå er kortene for de neste 3,5 årene delt ut på nytt etter valget, sier den avtroppende KrF-toppen.

– Vi gikk kraftig tilbake, og dagens strategi har ikke gitt en stor økning i etterkant. Da må vi stikke fingeren i jorda.

Går mot strid

Men partiet er splittet. Flere fylkesledere Klassekampen har snakket med, avviser kontakt at partiet kan regjere med Frp.

– KrF skal være til å stole på. Vi har gjort et vedtak, sier Jon Normann Tviberg, KrF-fylkeslederen i Nord-Trøndelag.

– Vi skal ikke i regjering med Frp, og det forholder jeg meg til, sier Per Pedersen, fylkesleder i Nordland KrF.

Andre er mer tvilende. Tore Johan Øvstebø, fylkesleder i Møre og Romsdal, sier at partiet bør fatte et nytt samarbeidsvedtak i god tid før neste års kommunevalg.

– Hvis konklusjonen er at sentrum er borte fra norsk politikk, har vi to alternativer igjen. Da må man velge å gå til høyre eller venstre, sier han.

Selv håper Øvstebø at det fortsatt er mulig å «skape en sentrum-høyre allianse uten Frp».

– Hvis ikke kan vi like gjerne styre sammen med Ap som med Frp, mener jeg.

– Tror du at det mest sannsynlige utfallet blir et samarbeid med høyresida?

– Ja.

Avviser blå plan

I KrFs egen evalueringsrapport etter det knusende valgnederlaget er en av konklusjonene at det ikke framgår «klart hva som er KrF sitt overordnede politiske prosjekt».

Derfor har partiet satt i en gang et nytt strategiarbeid, som i første omgang handler om å tydeliggjøre KrFs politiske prosjekt. De første svarene fra KrFs sjelegransking skal drøftes på partiets landsstyremøte i april. Seinere skal partiet åpne for en ny samarbeidsdiskusjon. Når denne skal landes, er ikke avklart, får Klassekampen opplyst.

– Først etter at partiets organer har sagt sitt i løpet av våren, skal vi drøfte hvilke konsekvenser strategien skal ha for KrFs valg framover. Men vi må ikke rote med kart og terreng og heller ikke sette kjerra framfor hesten. Politikken er det viktigste, og så skal vi meisle ut strategien etter det, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i sin tale til KrFs landskonferanse 3. februar i år.

Søndag kveld skrev VG at sentrale kilder i KrF sier de opplever planen som er lagt, som et veikart for å føre KrF inn i Solberg-regjeringen med Høyre, Frp og Venstre.

Kilder Klassekampen har snakket med, avviser dette kontant.

Det er helt åpent om partiet vil se seg mot venstre, mot høyre eller fortsetter i en fri opposisjonsrolle i midten, sier en sentral KrF-kilde.

«KrF har startet en helt åpen strategiprosess der vi skal jobbe med å tydeliggjøre partiets politiske prosjekt. Det er i denne tydeliggjøringen nøkkelen til å snu trenden for KrF ligger. Hvilke konsekvenser vi deretter skal trekke av dette, både når det gjelder prioritering av saker og samarbeid vil først bli drøftet senere i stortingsperioden. Samarbeidsspørsmålet er ikke på vår agenda nå», skriver generalsekretær Hilde Frafjord Johnson i en SMS.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Mandag 6. august 2018
OVERTID: Nominasjonskomiteen skulle hatt svar for tre måneder siden, men Rita Ottervik (Ap) vet ennå ikke om hun ønsker å fortsette som ordfører i Trondheim.
Onsdag 1. august 2018
KRISE: KrF mener det er «svært sannsynlig» at Stortinget retter kritikk mot regjeringen etter Riksrevisjonens slakt av terrorsikringen. Partiet utelukker ikke at det kan gå lenger.
Mandag 30. juli 2018
SPIS DE RIKE: Audun Lysbakken ser for seg å fylle statskassa med minst 14 milliarder kroner i økt skatt på «superhøye inntekter» og «de superrikes formuer».
Fredag 27. juli 2018
SKIFTE: Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med. Det sier Ola Borten Moen (Sp).
Lørdag 21. juli 2018
debatt: Over­levende Helén Ingrid Andreassen fikk hat-telefoner da hun deltok i innvandrings­debatt. Men oppgjøret med ytre høyre etter 22. juli har uteblitt, sier hun – og derfor orker hun likevel.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk