Mandag 12. februar 2018
SKUTT NED: Et israelsk F-16-fly ble lørdag skutt ned av syrisk luftvern etter å ha angrepet iranske installasjoner i Syria. FOTO: RAMI SLUSH, AP/NTB SCANPIX
• Israelsk F-16-fly skutt ned av syriske myndigheter • Israel svarer med nye luftangrep
Israel tøyer strikken i Syria
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.

MIDTØSTEN

Lørdag morgen ble et israelsk F-16-fly skutt ned av syrisk luftvern etter å ha angrepet iranske installasjoner i Syria. Det israelske flyangrepet ble satt i gang etter at en drone som var sendt fra Syria ble observert i israelsk luftrom, over den okkuperte Golanhøyden på grensa til Syria. Dronen var ifølge Israel iransk, og ble skutt ned av et israelsk helikopter.

Dette er første gang et israelsk F-16-fly blir skutt ned over Syria. Få timer etter nedskytingen igangsatte Israel det som beskrives som et storskala luftangrep mot en rekke mål nær Syrias hovedstad, Damaskus.

Hendelsen omtales i internasjonale medier som den mest alvorlige mellom Israel, Syria og Iran siden borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011.

Fakta

Israelske flyangrep i Syria:

• Tidlig lørdag morgen ble en antatt iransk drone, sendt fra Syria, skutt ned i israelsk luftrom. Israel svarte på dronen ved å angripe iranske installasjoner i Syria.

• Det israelske angrepsflyet ble skutt ned av syrisk luftvern. Det er første gang at et israelsk F-16-fly blir skutt ned i Syria.

• Israel har svart med nye luftangrep i Syria.

• Iran er Israels erkefiende i Midtøsten, mens Iran er Syrias nære allierte.

• Israel er bekymret for økt iransk innflytelse i Syria etter at det syriske regimet har gjenvunnet kontroll over store deler av eget territorium.

Trådt over grensa

De siste åra har Israel utført flere titalls angrep mot iransk-støttede grupperinger i Syria, deriblant den libanesiske opprørsgruppen Hezbollah. Dette er imidlertid første gang Israel er åpne om at de er ansvarlige for et angrep, og hvilke mål de ville ramme.

Syria og Iran holder fast ved at den antatte iranske dronen kun var sendt ut for å observere gjenværende IS-krigere i ørkenen i Homs-provinsen. Men i en tv-sendt pressekonferanse etter hendelsene lørdag var det tydelig at Israels statsminister Benjamin Netanyahu tolket dronen som et iransk framstøt og en krenkelse av israelsk territorium.

– Israel ønsker fred, men vi vil med besluttsomhet fortsette å forsvare oss mot alle angrep mot oss og mot alle forsøk fra Iran på å etablere militært nærvær i Syria eller andre steder, sa Netanyahu under pressekonferansen.

Iransk trussel

– Israel vil med angrepene i Syria statuere et eksempel overfor sin erkefiende, Iran. Spørsmålet om Irans langsiktige tilstedeværelse i Syria er noe som vekker sterk bekymring i Israel, sier Kjetil Selvik, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Det syriske regimet har gjennom den syv år lange borgerkrigen måttet støtte seg på Iran for å overleve. I en situasjon der Bashar al-Assad har gjenvunnet kontrollen over stadig flere syriske områder, vil også Iran til gjengjeld måtte få økt innflytelse i Syria, mener Selvik.

– Israel er spesielt bekymret for områdene ved Gulan i grenseområdene mellom Israel og Syria. Her har det blitt framforhandlet en buffersone der iransk-lojale militsgrupper ikke har lov til å operere. Derfor er denne dronen alvorlig for Israel, sier han til Klassekampen.

Drahjelp av USA

Ifølge Hilde Henriksen Waage, professor ved Universitetet i Oslo og forsker ved Prio, tjener helgas hendelser Israels strategi om å fortsette kampen mot Iran i regionen.

Den historiske atomavtalen som ble inngått mellom USA under tidligere president Barack Obama og Iran, bidro til avspenning i forholdet mellom stormaktene. Helgas episoder er fordelaktig for Israels ønske om å bringe avtalen til livs.

– Netanyahu viste tydelig under lørdagens pressekonferanse at han reduserer det syriske regimet til Irans nikkedukke. Israel har stor interesse av å påpeke at bak hver konflikt i Midtøsten står Iran, sier Waage.

At Israel går til angrep på Iran er derfor ikke noe nytt. Waage mener likevel at den tydelige dreiningen for å få konflikten til å handle om Iran, er en markant endring.

– Det som er nytt er at Israel så tydelig sier at dette ikke handler om Syria, men om Iran, og at de holder Iran skyldige for den innsendte dronen.

Hun mener Israel får god drahjelp av USAs president Donald Trump.

– Sammen med Donald Trump er Israel med på å eskalere konfliktnivået i hele Midtøsten ved å gjøre hele regionen til venner og fiender, Iran er USAs og Israels hovedfiende i regionen, og Israel har definitivt fått vann på mølla under Trump, sier hun.

Samtidig som Israel nå ser sitt snitt til å utfordre Iran på nytt, kan den syriske responsen på det israelske flyangrepet lørdag tyde på at det syriske regimet føler seg sterkere. Selv om det er første gang at et israelsk F-16-fly har blitt skutt ned i Syria, mener Kjetil Selvik i Nupi at spørsmålet heller er hvorfor man ikke har reagert på israelsk aggresjon tidligere.

– Det er jo ikke vanlig å tillate andre lands militærfly å utfore bombeangep i eget land, men grunnen til det har vært at det syriske regimet har følt seg så presset og svekket. Det har dessuten vært for opptatt av kampen mot opprørssgrupper til at de har kunnet ha noen annen konflikt gående.

– Dette kan være et uttrykk for at det syriske regimet føler seg sterkere. Israel er dessuten den historiske fienden av Syria. At syriske myndigheter har latt israelske jagerfly operere har dessuten vært en kilde til stor kritikk. Opprørsgrupper har brukt den manglende responsen til å si hvilket svik Assad utfører mot sitt eget folk.

Konflikten eskalerer

Iran mener på sin side at Israel har trådt langt over grensa ved å angripe iranske installasjoner. Det israelske angrepet lørdag markerer første gangen iransk militærpersonell har blitt rammet direkte i Syria.

– Begge parter mener at motstanderen har gått over grensa. Dette er en kilde til konflikt, og en farlig utvikling.

FNs generalsekretær António Guterres ba lørdag kveld om en øyeblikkelig nedtrapping av konflikten mellom Israel og Iran-Syria-alliansen. Samme kveld opplyste Netanyahu at han hadde drøftet situasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Russland ba Israel om tilbakeholdenhet.

«Det er nødvendig å til fulle respektere suvereniteten til Syria og andre land i regionen», skriver det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

USA har på sin side gitt sin fulle støtte til Israel sin rett til å forsvare seg.

Samtidig som Israel opplyser at de ikke ønsker en eskalering av konflikten, gjorde Netanyahu det klart i pressekonferansen at ethvert iransk framstøt vil bli møtt med et nådeløst svar.

– Spørsmålet nå er derfor hvordan Iran ønsker å forholde seg til det at de har blitt en direkte skyteskive, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.
Tirsdag 7. august 2018
ISFRONT: Saudi-Arabia utviser Canadas ambassadør på grunn av menneskerettighetskritikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk