Lørdag 10. februar 2018
VOLD AVLER VOLD: «I det siste året har det vært et økt antall alvorlige hendelser i gjengmiljøene i Oslo, med skyting, knivstikking og grov vold», skriver stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) i et skriftlig spørsmål til justisminister Sylvi Listhaug (Frp).FOTO: CHRISTIOPHER OLSSØN
• Jan Bøhler (Ap) frykter økt gjengvold i Oslo • Savner dedikert gjeng-politi
Advarer mot hevnspiral
GJENGER: Jan Bøhler advarer mot hevntokter etter gjengvold i Oslo. Ap-politikeren vil ha politienhet som utelukkende jobber med gjeng­kriminalitet.

KRIM

Onsdag kveld denne uka ble en mann i slutten av 20-årene truffet av flere skudd på Holmlia i Oslo. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var fortsatt ingen pågrepet.

Skuddene falt på en parkeringsplass. Mannen klarte å berge seg ved å ta seg inn i en leilighet og søke tilflukt der. Han er ikke livstruende skadet.

Politiet utelukker ikke at hendelsen er knyttet til gjengmiljøet. De siste månedene har det vært flere volds­hendelser i det samme området, sør i Oslo.

Fakta

Volden i Oslo:

• En mann i slutten av 20-årene ble skadet etter en skyte­episode på Holmlia i Oslo onsdag kveld.

• Det har de siste månedene vært flere voldshendelser i det samme området.

• Volden knyttes til gjeng­miljøene i Oslo.

• Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og politisjef i Oslo Øst, John Roger Lund, skal på et folkemøte om situasjonen på Holmlia tirsdag.

• I går kveld arrangerte beboerne i Holmlia en felles antivoldsmarkering. Klassekampen gikk i trykken før markeringen fant sted.

Savner gjeng-enhet

Jan Bøhler (Ap) representerer Oslo på Stortinget, og har i årevis fulgt utviklingen i Oslo-politiets arbeid mot gjenger. Han frykter det blir verre før det blir bedre.

– Politiet har vært så lite tett på gjengmiljøet siden 2017, at jeg er redd konflikt­nivået og volden bare vil øke framover før det blir bedre, sier han til Klassekampen.

– Hva bygger du det på?

– Det har vært flere alvorlige hendelser siden vinteren 2017, og jeg vil understreke at det skjer mer enn det som blir omtalt i mediene. Så lenge politiet ikke klarer å jobbe og tett på for å avdekke selve gjengstrukturen, ta bakmenn og avverge hendelser, risikerer vi hevnspiraler. For gjengene handler det om å gjenopprette ære og status, samt kontroll over områder, narkotikaomsetning, sier Bøhler.

I går annonserte Oslo-politiet at de setter inn ekstra ressurser til forebygging etter skyteepisoden på Holmlia. Regjeringen har bevilget Oslo-politiet 30 millioner kroner til forebygging i år, men pengene er ikke på plass ennå.

Etter skyteepisoden vil ikke politiet vente.

– Nå later vi som om pengene har kommet og iverksetter en styrking av det forebyggende arbeidet. Det er besluttet i dag. Vi kommer til å være mye mer synlig på Holmlia i tida framover, sa John Roger Lund, leder for enhet øst i oslopolitiet, til NRK i går.

– Ikke nok

Bøhler er glad for det, men mener det ikke er nok. Han knytter problemene i Oslo til politireformen.

Fra 1. mai i fjor ble Oslo politidistrikts seksjon for organisert kriminalitet nedlagt som en del av reformen.

Seksjonen ble slått sammen med to andre spesialseksjoner til den større seksjonen «Felles enhet for etterretning og etterforskning».

I april i fjor advarte Bøhler i Klassekampen kraftig mot grepet, nettopp fordi det kunne føre til hevnspiraler.

– Det handler om å være i forkant og kunne forebygge og avverge alvorlige hendelser, og ikke bare rykke ut etter at noe har skjedd, sa Bøhler den gang.

Han sier det samme nå.

Bøhler viser til at Oslo-politiets seksjon mot organisert kriminalitet de siste årene før 2016 avverget 19 drapsforsøk og andre store anslag i gjengmiljøene. Han har sendt følgende skriftlige spørsmål til justisminister Sylvi Listhaug (Frp):

«Vil statsråden sørge for at det igjen blir avsatt egne politiressurser som fullt og helt kan konsentrere seg om å være tett på gjengene for å ta bakmenn og avverge alvorlige hendelser?»

– Dette er vanskelig politiarbeid, som krever langsiktig innsats over år, sier han.

– Sakene preges gjerne av at verken gjerningsmann, offer eller vitner ønsker å snakke med politiet. Så jeg mener sterkt at det var et feilgrep å legge ned seksjonen mot organisert kriminalitet, sier Bøhler.

Han savner også flere domfellelser i kampen mot organisert kriminalitet.

Som Klassekampen har omtalt tidligere, har antall domer etter den såkalte mafiaparagrafen blitt redusert med mer enn to tredeler siden 2014.

kjetils@klassekampen.no

aseb@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.
Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Mandag 13. august 2018
SINNA: Den russiske ambassaden er djupt misnøgd med forsvarsministerens grunn for at Vladimir Putin ikkje er invitert til Finnmark i 2019.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Torsdag 9. august 2018
REFS: Frank Bakke-Jensen vil utsette 22. juli-komiteens terrorsikringsfrist for Forsvaret med ti år, uten å spørre Stortinget. Nå får han refs av komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide.
Onsdag 8. august 2018
JUBILEUM: Neste år skal vi feire at det er 75 år siden soldater fra Sovjet startet frigjøringen av Norge. – Da må sanksjonene overfor vår nabo i øst være avsluttet, sier stortingspolitiker fra Frp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk