Onsdag 7. februar 2018
HARDE TAK: Amnesty advarer regimet mot å bruke unntakstilstanden til å slå ned på opposisjonen. FOTO: Mohamed Sharuhaan, AP/NTB Scanpix
Unntakstilstanden åpner for å gå etter opposisjonen:
Knuger makten
Mohamed Nasheed
SPARKER: President Abdulla Yameen innfører unntakstilstand, arresterer to høyesterettsdommere og utsetter åpningen av parlamentet. – Bekymringsfullt, sier Amnesty.

Maldivene

Etter demonstrasjoner som endte i sammenstøt med politiet og hæren, innførte president Abdulla Yameen Gayoom mandag to ukers unntakstilstand på Maldivene. Det gjør det mulig å pågripe folk uten lov og dom, og begrenser retten til å delta på møter og demonstrasjoner.

Amnesty International går hardt ut mot Yameen, og advarer regimet mot å bruke unntakstilstanden for å slå ned på opposisjonen i landet.

Det hele startet med at maldivisk høyesterett torsdag i forrige uke frikjente den tidligere presidenten Mohamed Nasheed. Retten påla også regimet å slippe fri politiske fanger, og gjeninnsatte tolv parlamentarikere som var blitt sparket ut av parlamentet etter å ha gått over til opposisjonen.

– Folket har fått nok av dette kriminelle og ulovlige regimet. Yameen må øyeblikkelig trekke seg som president, sa Nasheed til BBC.

Fakta

Uro på Maldivene:

• President Abdulla Yameen Gayoom innførte mandag to ukers unntakstilstand.

• Hans periode går ut i november, men opposisjonen krever at han trekker seg nå.

• I forrige uke frifant høyesterett ekspresident Mohamed Nasheed for terrorisme og gjeninnsatte tolv parlamentarikere. I går ble to av fire dommere arrestert.

• Amnesty og flere land er bekymret for den politiske situasjonen i øy­staten.

Autoritære grep

Politisjefen i Maldivene uttalte etter dommen at politiet ville iverksette kjennelsen fra høyesterett. Kort tid seinere ble politisjefen avsatt, skriver BBC.

Søndag forsøkte Yameen å redde seg ut av situasjonen ved å åpne for nye valg før perioden hans går ut i november i år. I en offisiell uttalelse sa han at han var villig til «å la folket bestemme hvem som skal styre landet». Men uttalelsen var «for lite, for sent» – og opptøyene i gatene fortsatte. Mandag erklærte han dermed unntakstilstand.

Yameen, som vant et heller tvilsomt valg i 2013, har blitt stadig mer autoritær.

I går ble Abdulla Saeed og Ali Hamid, to av landets fire høyesterettsdommere, arrestert. Det er uklart hva de er siktet for. Den tidligere presidenten Maumoon Abdul Gayoom, som nå har slått seg sammen med opposisjonen, er satt i husarrest.

Parlamentet skulle samles førstkommende mandag, men det er nå utsatt på ubestemt tid. Med de tolv parlamentsmedlemmene som høyesterett beordret gjeninnsatt i parlamentet, mister Yameens parti flertallet i parlamentet til opposisjonen.

Opposisjonen har gjentatte ganger forsøkt å få Yameen stilt for retten for korrupsjon, men har mislyktes. Med parlamentsflertall frykter Yameen at opposisjonen vil lykkes med å stille ham for retten.

Styrtet valgt leder

Maldivene var styrt av Maumoon Abdul Gaymoon, halvbroren til sittende Gaymoon, i 30 år, før landet fikk sitt første demokratiske valg i 2008. Mohamed Nasheed vant valget og ble landets første demokratiske president.

Nasheed ble avsatt i 2012, i det som er blitt beskrevet som et kupp. I det kontroversielle 2013-valget stilte han som motkandidat mot Yameen. Etter første valgrunde sikret Nasheed seg rundt 45 prosent av stemmene, mens Yameen fikk litt over 25 prosent.

I andre valgrunde vant Yameen med 51 prosent, men høyesterett fant et høyt antall ugyldige stemmer, og opposisjonen protesterte mot valget. Det hindret ikke Yameen fra å bli president.

Nasheed ble året etter valgt til leder for Det demokratiske partiet. I 2015 ble han stilt for retten og dømt til 13 års fengsel for terrorisme. Amnesty mente dommen var politisk motivert. Nasheed fikk asyl i Storbritannia, der han bor i dag. Han ber folk motsette seg Yameens regime.

Klar beskjed til mediene

Flere medier har fått klar advarsel fra myndighetene om at om de «truer nasjonal sikkerhet», vil de bli stengt ned.

Allerede mandag meldte avisa Maldives Independent at nettsida deres er under angrep. På Twitter skriver avisa «Vi kan for tida ikke rapportere nyheter på sida vår».

Raajje TV, en tv-kanal med bånd til opposisjonen, tvitrer at de kan bli stengt når som helst, men at de vil «fortsette å jobbe for folket til det siste».

Den nasjonale komiteen for beskyttelse av journalister ber i en uttalelse myndighetene om å «øyeblikkelig stanse forsøkene med å få kontroll over mediene».

USA og Storbritannia har uttrykt bekymring. Det amerikanske sikkerhetsrådet skriver i en Twitter-melding at «verden følger med».

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.
Torsdag 8. februar 2018
I SPILL: Tyske sosialdemokrater er klare for å gå inn i nok en regjeringskoalisjon med Angela Merkel. Men grasrota kan sette foten ned.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk