Tirsdag 6. februar 2018
ANTI-BREXIT: Det nye britiske partiet Renew vil sørge for at Storbritannia blir værende i EU. FOTO: JUSTIN TALLIS, AFP/NTB SCANPIX
Den nye, britiske anti-brexit-bevegelsen Renew har gått i lære hos Frankrikes En Marche!:
Vil marsjere som Macron
FORBILDE: Frankrikes president Emmanuel Macron.
START-UP: Et nytt «antipolitisk» parti går til valg på å reversere brexit i Storbritannia. – Politikerne tilbyr ikke løsninger, og folk er redde, sier partiets talsperson.

STOR BRITANNIA

«Vi ønsker at dette landet skal være åpent mot Europa og verden. At det er sted der hvem som helst kan bli rike, men ingen lever i fattigdom.»

Budskapet tilhører den nye bevegelsen Renew som i disse dager lanseres som et nytt parti i Storbritannias politiske landskap.

Aller øverst på partiets agenda er å reversere brexit og sørge for at britene blir værende i EU.

– Politikerne tilbyr ikke det britiske folk ekte løsninger. Alle er nå veldig redde for hva brexit vil føre til, både de som stemte for å forlate EU og de som stemte mot, sier pressetalsperson Sandra Khadhouri til Klassekampen.

Hun er en av initiativtakerne bak Renew og organiserte i all hemmelighet en oppstartskonferanse for partiets nyvervede 222 kandidater i London denne helga. Der ble de skolert i strategier for å bli et bredt, EU-positivt folkeparti i Storbritannia. Ingen presse var velkommen på møtet, foruten om én journalist fra det franske mediehuset France Info.

– Vi følger nøyaktig eksempelet til herr Macron, uttalte en anonym kilde i Renew-leiren til France Info.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 51,89 prosent av britiske velgere for å forlate EU.

• Brexit-forhandlingene startet formelt da statsminister Theresa May aktiverte artikkel 50 i Traktaten om Den europeiske union 29. mars 2017.

• Forhandlingenes første fase, som handler om Storbritannias bidrag til EUs budsjett, rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU og regler for grensa mellom Irland og Nord-Irland, ble avsluttet før jul. Fase to dreier seg om framtidige handelsavtaler og er nå i gang.

Vil bryte topartisystemet

Møtedeltakerne i London fikk nemlig undervisning i hvordan et valgkampmaskineri basert på frivillige hjelpere kan stables på beina i rekordraskt tempo. Fra Frankrike var nøkkelfigurer i En Marche-bevegelsen kommet for å fortelle om suksessoppskriften som fikk Emmanuel Macron til å vinne det franske presidentvalget i fjor.

Ett år etter at Macron etablerte den politiske bevegelsen, vant han nemlig presidentvalget – med god hjelp fra frivillige som gikk fra dør til dør og vervet velgere, hundrevis av lokallag som arrangerte små og store valgkamparrangementer og tusenvis av pengedonasjoner via partiets nettsider.

«Jeg tilhører verken høyre- eller venstresida», var Macrons mantra gjennom fjorårets valgkamp. Det var et standpunktet som appellerte til mange franskmenn, som er på europatoppen over de velgerne i EU med aller høyest grad av politikerforakt.

Renew skal legge seg på samme linje som En Marche, ifølge Khadhouri, og sikter seg inn mot de «politisk hjemløse» som mener de tradisjonelle partiene er utydelige og ute av kontakt med velgerne.

– Vi gjør ting på vår egen, britiske måte, men vi har hentet inspirasjon fra En Marche i Frankrike fordi vi ser at de på svært kort tid klarte å bryte opp den gamle topartitradisjonen. De appellerte til noe som manglet i fransk politikk, sier hun til Klassekampen.

Verdensmester og byråkrat

Khadhouri utgjør lederkjernen i Renew sammen med de James Clarke, James Torrance og Chris Coghlan.

Clarke er ifølge partiets nettsider en «start-up-konsulent» med fortid som underviser, journalist og event manager, mens Torrance i 2014 ble «verdensmester i kompetitiv debatt».

Sistnevnte, Chris Coghlan, har jobbet med antiterror-arbeid i det britiske utenriksdepartementet, blant annet i kampen mot Den islamske staten (IS). Han har en politisk fortid fra Labour, men trakk seg fra partiet og stilte som individuell kandidat for Battersea i parlamentsvalget i Storbritannia i juni i fjor. Det skjedde etter at han, ifølge The Times, møtte motstand fra venstrefløyen i Labour.

– De konservative lefler med nasjonalisme, Labour gir seg hen til ytre-venstre-fantasier. Det finnes ikke lenger noen i midten. Liberal-demokratene er diskrediterte, sa Coghlan til The Times før valget, hvor han i løpet av en tre ukers valgkamp endte opp mer flere stemmer enn Liberal-demokratenes kandidat.

Stiller til lokalvalg

I helga jobbet Renew-kandidatene med å utforme en slagplan fram mot vårens lokalvalg. Den 3. mai er det duket for valg i Londons bydeler og engelske storbykommuner (London boroughs og metropolitan boroughs), og Renew har høye forhåpninger.

Tanken er å, i likhet med En Marche, oppfordre folk utenfor det politiske livet til å melde seg som listekandidater til lokalvalget. «Folk fra utsiden av britisk politikk gir Storbritannia nytt håp», er slagordet som pryder forsiden til Renews nettsider.

– De vel 220 kandidatene som deltok på møtet i London hadde veldig ulik bakgrunn. De er leger, økonomer, brannmenn og kommunikasjonsrådgivere. Felles for dem er at de er sinte og opprørte over brexit og frykter hvordan det vil påvirke framtida, sier Khadhouri.

– Nå har de fått inspirasjon, plakater og flygeblad. De er klare for å gå ut over hele landet, møte folk og høre hva de bekymrer seg for, sier hun.

Vind i seilene for Remain

Og Renew-kandidatene vil sannsynligvis få nok av bekymrede stemmer å lytte til. Ifølge de siste meningsmålingene vokser nemlig støtten for å avholde en ny meningsmåling, og andelen briter som motsetter seg brexit, øker.

Den 28. og 29. januar ble 1669 velgere spurt om de stiller seg for eller imot brexit i dag. 40 prosent sa at de mener det er riktig å forlate EU, mens 46 prosent svarte at de mener det er galt, i en spørreundersøkelse gjort av YouGov.

Meningsmålingen utføres jevnlig med de samme spørsmålene og viser for første gang at «det er galt å forlate EU»-leiren er i flertall. Da spørreundersøkelsen ble utført to uker tidligere, var 45 prosent positive mens 44 prosent var negative til å forlate unionen.

I tillegg viser en undersøkelse utført av ICM survey for avisa The Guardian, publisert 26. januar, at Remain-sida ville vunnet over Leave-leiren med 51 mot 49 prosent oppslutning om det ble holdt en ny folkeavstemning i morgen.

Samtidig vokser oppslutningen om å arrangere en ny folkeavstemning. Undersøkelsen, hvor 5000 briter over hele landet har deltatt, viser også at 58 prosent sier seg enige i at «folket burde få sjansen til å ta en endelig avgjørelse om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU i et nytt referendum, etter at utfallet av forhandlingene ligger klart».

– Vi vil ha e ny folkeavstemning når vi vet hva som foreligger i den endelige brexit-avtalen, sier andra Khadhouri i Renew.

yngvildt@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk