Mandag 5. februar 2018
KRIGER VIDERE: Pro-tyrkiske syriske opprørssoldater sikret søndag Bursayah-toppen utenfor kurdiskkontrollerte Afrin. – Vi er snart inne i Afrin, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lørdag. FOTO: AP/NTB scanpix
Tyrkia lider høye tap i offensiven mot den kurdiske regionen Afrin:
Lover å hevne seg
TRAPPER OPP: Lørdag ble åtte tyrkiske soldater drept i offensiven mot den kurdiske militsen YPG i Afrin. Nå lover Tyrkia hevn, mens kurderne ber Tyskland legge press på Ankara.

Tyrkia

Tyrkiske myndigheter meldte lørdag at fem soldater ble drept da stridsvognen de var i, ble angrepet av den kurdiske militsen YPG i nærheten av Afrin. Tre andre tyrkiske soldater ble drept i kamper andre steder i regionen. Tapet er det største siden Tyrkia startet offensiven for to uker siden, i samarbeid med styrker fra Den frie syriske hæren.

Tyrkia startet offensiven angivelig for å «renske terrorbeltet» langs den tyrkiske grensen. Siden da har de mistet 13 soldater i kampene, blant dem åtte på lørdag. Tyrkia hevder de har drept 900 kurdiske opprørere. Kurderne sier at de tyrkiske angrepene har drept 150 sivile og såret over 300. Ingen av tallene kan bekreftes av uavhengige kilder.

Fakta

Krigen om Afrin:

• 20. januar: Tyrkia innleder en offensiv mot Afrin, som er under YPGs kontroll.

• Ankara stempler den kurdiske militsen YPG som en terrorgruppe med tilknytning til PKK i Tyrkia.

• Tyrkia vil ikke akseptere en kurdisk selvstendig provins i Syria av frykt for at PKK vil lykkes med det samme i Tyrkia.

• YPG er støttet av USA og var avgjørende for seieren over IS.

Nærmer seg byen

Den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim lovet lørdag at den kurdiske militsen YPG «skulle betale med dobbelt så mange drepte blant sine». Kort tid etter trappet tyrkiske jagerfly opp angrepene mot Afrin.

– Offensiven vår mot Afrin har som mål å frigjøre arabere og våre kurdiske og turkmenske søsken, som lider av YPGs undertrykking, sa Yildirim ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at de tyrkiske styrkene har kontroll over høydene rundt Afrin, og at de snart vil gå mot selve byen.

Tyrkia stempler YPG som en terrororganisasjon på lik linje med Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som i flere tiår har kjempet for mer selvråderett for tyrkiske kurdere. YPG har vært sentrale i kampene mot terrorgruppa IS og har med støtte fra USA drevet IS ut av store områder i Syria. USA er alliert med Tyrkia, både i krigen i Syria og i Nato.

Afrin er blitt en sentral del av sluttspillet i den syriske borgerkrigen. USA innser at Russland og den syriske presidenten Bashar al-Assad har kommet styrket ut av krigen, som nå ser ut til å gå mot slutten.

Amerikanerne ønsker kurdisk selvråderett og åpner for en føderalisering av Syria. De ønsker ikke å komme tomhendt ut av borgerkrigen og håper en kurdisk selvstendig provins i Syria kan gi dem muligheter for militære baser, hevder mange analytikere.

Ankara vil på sin side aldri tillate et slikt scenario av frykt for at kurderne i Tyrkia skal presse gjennom en selvstendig kurdisk provins i landet. Offensiven mot Afrin er en kamp for å sikre seg de beste forhandlingskortene når en politisk løsning skal forhandles.

Ber om hjelp

Syriske kurdere ber Tyskland gripe inn og hindre at Tyrkia bruker tyskproduserte stridsvogner i kampene. Kurderne har lastet opp bilder på sosiale medier av barn som skal være maltraktert av granatild fra de tyskproduserte stridsvognene. Bildene er ikke blitt bekreftet fra uavhengig hold.

– Vi ber den tyske regjeringen presse Ankara til å slutte å bruke tyske stridsvogner til å drepe befolkningen i Afrin, sier den kurdiske tjenestemannen Suleiman Jafaar ifølge NTB.

Tyskland utsatte forrige måned å behandle hvorvidt Tyrkia skal få oppgradert sine tyske stridsvogner. Oppgraderingen beskytter blant annet Leopard 2-stridsvognene bedre mot landminer.

I helga var det protester i flere europeiske byer mot den tyrkiske offensiven. Flere tusen kurdere demonstrerte utenfor Europarådet i Strasbourg og i Paris under slagord som «Forsvar Afrin», «Stillheten dreper» og «Morderen Erdogan».

Overgrep

Kurderne anklager opprørssoldater fra Den frie syriske hæren for å ha lemlestet en kvinnelig kurdisk kriger. En kurdisk tjenestemann identifiserte krigeren som Barin Kobani, medlem av den kvinnelige militære enheten YPJ, som var med i krigen mot IS i Kobani. En video, som eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights har mottatt fra en syrisk opprører som kjemper med de tyrkiske styrkene, viser titalls menn rundt et lemlestet lik.

Liket skal ha blitt funnet i byen Qurna nær den tyrkiske grensen.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklagde lørdag tyrkiske styrker for å ha skutt mot folk på flukt mot den tyrkiske grensen. Tyrkia avfeier anklagene og sier at Tyrkia fører en liberal flyktningpolitikk og har tatt imot flere syriske flyktninger enn noe annet land.

Ber om selvkontroll

Vesten, inkludert USA og Frankrike, har bedt Tyrkia beherske seg. USA har tidligere vist forståelse for den tyrkiske offensiven, det samme har flere land i EU. USAs forsvarsminister gjorde det klart forrige måned at Ankara hadde informert Washington, D.C. om offensiven mot Afrin før den startet.

Erdogan forsikret i en telefonsamtale den franske presidenten Emmanuel Macron lørdag at Tyrkia ikke har planer om å okkupere syriske områder. Macron uttalte forrige uke at han ville ha store problemer dersom Tyrkias offensiv viste seg å være «en invasjon».

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk