Lørdag 3. februar 2018
I KRIG: Donald Trump står i åpen strid med FBI angående offentliggjøring av et dokument presidenten mener tyder på en konspirasjon. FOTO: ANDREW HARNIK, 8AP/NTB SCANPIX
• Omstridt notat skaper rabalder i USA • Beskylder FBI for politisk kampanje
Slik vil han stoppe FBI
HØYT SPILL: Donald Trump villeder USAs befolkning for å stanse FBIs etterforskning av ham selv, mener kritikere.

USA

I Washington utkjemper Demokratene og Republikanerne nå en batalje der Donald Trump, ifølge kritikere, jobber for å velte Russland-etterforskningen til FBIs spesialetterforsker Robert Mueller.

Nå er stridens kjerne «Nunes-notatet» – et firesiders dokument basert på sensitiv etterretningsinformasjon, og forfattet av staben til lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Devin Nunes.

På tross av sterke protester fra FBI og demokrater hadde Trump i går gitt grønt lys for å offentliggjøre notatet.

I dokumentet hevdes det at FBI har villedet domstoler i sin etterforskning av Trump-kampanjen og at de føderale myndighetene deltar i en politisk kampanje mot presidenten.

Demokrater og uavhengige kritikere mener imidlertid at dokumentet manipulerer fakta for å villede befolkningen og redde Republikanernes skinn i Russland-etterforskningen.

Fakta

FBI vs. Trump:

• Donald Trump og hans valgkampanje etterforskes av FBIs Robert Mueller for bånd til og koordinering med Russland under valgkampen i 2016.

• Trump hevder etterforskningen er politisk motivert, og mener nå et omstridt etterretningsdokument styrker hans sak.

• Til nå har FBI siktet fire av Trumps medarbeidere.

• I sommer skal Trump ha blitt stoppet av en rådgiver da han forsøkte å sparke Trump.

• Kritikere mener Trump fortsatt forsøker å kvitte seg med Mueller.

Trumps anklager

Siden mars 2017 har Trump-allierte Devin Nunes ledet en etterforskning av hvorvidt FBI og justisdepartementet har vært involvert i et politisk spill mot Trump-kampanjen.

Det omstridte dokumentet hans stab har forfattet, var ikke publisert da Klassekampen gikk i trykken. Men mye av innholdet er allerede kjent:

Det hevdes at FBI villedet domstolen Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa) da byrået skaffet seg tillatelse til å overvåke Trumps tidligere utenriksrådgiver Carter Page.

Republikanerne hevder blant annet at FBI ikke tilstrekkelig informerte en Fisa-dommer om at søknaden baserte seg på en omstridt og uverifisert rapport som ble innhentet på bestilling fra kampanjen til Hillary Clinton.

Denne såkalte Steele-rapporten ble lagd av den tidligere britiske spionen Christopher Steele og inneholder en rekke påstander om Trumps bånd til Russland. Mange av påstandene er ikke mulig å verifisere, og Trump mener rapporten svekker etterforskningens troverdighet.

Jakter på Mueller

Spesialetterforsker Mueller startet etterforskningen av mulige bånd og koordinering mellom Trump og Russland i mai i fjor.

Noen uker tidligere hadde Trump sparket FBI-sjef James Comey og erstattet ham med Christopher Wray. Han sa denne uka at byrået har «alvorlige bekymringer angående utelatelsen av fakta som fundamentalt påvirker dokumentets nøyaktighet».

FBI har lang tradisjon for politisk innblanding. Men uavhengig journalist Marcy Wheeler, en av dem som følger Russland-etterforskningen tettest, sier til Democracy Now at Nunes-notatet «utelukkende handler om å diskreditere etterforskningen».

En av personene som figurerer i Nunes-dokumentet er visejustisminister Rod Rosenstein. Han skal ha signert en Fisa-overvåkingsordre av Carter Page. Rosenstein er mannen som ansatte Mueller, har tilsynet med etterforskningen, og også makt til å sparke spesialetterforskeren.

Justisminister Jeff Sessions har fratatt seg selv slik myndighet fordi han selv var del av Trump-kampanjen og er under FBI-etterforskning.

Wheeler mener nå Republikanerne ønsker å bruke memoet til å male et bilde der en Trump-fiendtlig Rosenstein ansatte Mueller av politiske grunner.

Om de lykkes med å kvitte seg med Rosenstein, kan de deretter installere en Trump-lojal erstatter som vil gå med på å sparke Mueller.

– Villedende dokument

På samme måte som Demokratene og FBI mener Wheeler at Nunes-memoet er misvisende på flere vis og vil utelate informasjon som undergraver Republikanernes anklager mot FBI.

– Memoet kommer til å underspille det faktum at søknader om Carter Page ble godkjent ved minst to anledninger før Rod Rosenstein ble involvert. Det kommer til å underspille i hvilken grad Page allerede var ute av Trump-kampanjen. Og det vil villede når det gjelder hvor sentral Steele-rapporten var i søknaden, sier Wheeler.

Hun mener notatet vil utelate at to Fisa-godkjenninger som omhandlet Carter Page ble gitt før Rosenstein tiltrådte. Fisa-ordren om Page ble heller ikke godkjent før etter at Page hadde forlatt kampanjen. Wheeler sier også at det er grunn til å tro at Fisa-ordren ble gitt på bakgrunn av langt mer enn Steele-rapporten, ikke minst fordi Page ble forsøkt rekruttert av en russisk spion allerede i 2013. FBI skal derfor ha holdt et øye med ham siden den gang.

Juridiske eksperter peker på at Fisa-prosessen gjør det lite sannsynlig at FBI bare har brukt Steele-rapporten til å skaffe seg ordren.

– Truer nasjonal sikkerhet

Ifølge The Daily Beast skal Trump ha fått råd om Nunes-dokumentet fra en av sine største tv-helter, den konservative Fox News-programlederen Sean Hannity.

Gjennom sitt program har Hannity den siste tida drevet kampanjen «Release the Memo», og krevd at Nunes-dokumentet offentliggjøres.

I Washington er imidlertid mange republikanere, ifølge Axios, bekymret for at Nunes-dokumentet vil bli et stort anti-klimaks.

Etterretningskomiteen har stemt for å offentliggjøre dokumentet. Men ifølge Demokratenes øverste komite-representant Adam Schiff, har Nunes gjort endringer i teksten etter at avstemningen fant sted. Demokratene mener også at dokumentet utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

«Nunes bruker klassifisert informasjon som et politisk våpen», skriver en av Demokratenes mulige presidentkandidater i 2020, Kamala Harris, på Twitter.

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk