Lørdag 3. februar 2018
I KRIG: Donald Trump står i åpen strid med FBI angående offentliggjøring av et dokument presidenten mener tyder på en konspirasjon. FOTO: ANDREW HARNIK, 8AP/NTB SCANPIX
• Omstridt notat skaper rabalder i USA • Beskylder FBI for politisk kampanje
Slik vil han stoppe FBI
HØYT SPILL: Donald Trump villeder USAs befolkning for å stanse FBIs etterforskning av ham selv, mener kritikere.

USA

I Washington utkjemper Demokratene og Republikanerne nå en batalje der Donald Trump, ifølge kritikere, jobber for å velte Russland-etterforskningen til FBIs spesialetterforsker Robert Mueller.

Nå er stridens kjerne «Nunes-notatet» – et firesiders dokument basert på sensitiv etterretningsinformasjon, og forfattet av staben til lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Devin Nunes.

På tross av sterke protester fra FBI og demokrater hadde Trump i går gitt grønt lys for å offentliggjøre notatet.

I dokumentet hevdes det at FBI har villedet domstoler i sin etterforskning av Trump-kampanjen og at de føderale myndighetene deltar i en politisk kampanje mot presidenten.

Demokrater og uavhengige kritikere mener imidlertid at dokumentet manipulerer fakta for å villede befolkningen og redde Republikanernes skinn i Russland-etterforskningen.

Fakta

FBI vs. Trump:

• Donald Trump og hans valgkampanje etterforskes av FBIs Robert Mueller for bånd til og koordinering med Russland under valgkampen i 2016.

• Trump hevder etterforskningen er politisk motivert, og mener nå et omstridt etterretningsdokument styrker hans sak.

• Til nå har FBI siktet fire av Trumps medarbeidere.

• I sommer skal Trump ha blitt stoppet av en rådgiver da han forsøkte å sparke Trump.

• Kritikere mener Trump fortsatt forsøker å kvitte seg med Mueller.

Trumps anklager

Siden mars 2017 har Trump-allierte Devin Nunes ledet en etterforskning av hvorvidt FBI og justisdepartementet har vært involvert i et politisk spill mot Trump-kampanjen.

Det omstridte dokumentet hans stab har forfattet, var ikke publisert da Klassekampen gikk i trykken. Men mye av innholdet er allerede kjent:

Det hevdes at FBI villedet domstolen Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa) da byrået skaffet seg tillatelse til å overvåke Trumps tidligere utenriksrådgiver Carter Page.

Republikanerne hevder blant annet at FBI ikke tilstrekkelig informerte en Fisa-dommer om at søknaden baserte seg på en omstridt og uverifisert rapport som ble innhentet på bestilling fra kampanjen til Hillary Clinton.

Denne såkalte Steele-rapporten ble lagd av den tidligere britiske spionen Christopher Steele og inneholder en rekke påstander om Trumps bånd til Russland. Mange av påstandene er ikke mulig å verifisere, og Trump mener rapporten svekker etterforskningens troverdighet.

Jakter på Mueller

Spesialetterforsker Mueller startet etterforskningen av mulige bånd og koordinering mellom Trump og Russland i mai i fjor.

Noen uker tidligere hadde Trump sparket FBI-sjef James Comey og erstattet ham med Christopher Wray. Han sa denne uka at byrået har «alvorlige bekymringer angående utelatelsen av fakta som fundamentalt påvirker dokumentets nøyaktighet».

FBI har lang tradisjon for politisk innblanding. Men uavhengig journalist Marcy Wheeler, en av dem som følger Russland-etterforskningen tettest, sier til Democracy Now at Nunes-notatet «utelukkende handler om å diskreditere etterforskningen».

En av personene som figurerer i Nunes-dokumentet er visejustisminister Rod Rosenstein. Han skal ha signert en Fisa-overvåkingsordre av Carter Page. Rosenstein er mannen som ansatte Mueller, har tilsynet med etterforskningen, og også makt til å sparke spesialetterforskeren.

Justisminister Jeff Sessions har fratatt seg selv slik myndighet fordi han selv var del av Trump-kampanjen og er under FBI-etterforskning.

Wheeler mener nå Republikanerne ønsker å bruke memoet til å male et bilde der en Trump-fiendtlig Rosenstein ansatte Mueller av politiske grunner.

Om de lykkes med å kvitte seg med Rosenstein, kan de deretter installere en Trump-lojal erstatter som vil gå med på å sparke Mueller.

– Villedende dokument

På samme måte som Demokratene og FBI mener Wheeler at Nunes-memoet er misvisende på flere vis og vil utelate informasjon som undergraver Republikanernes anklager mot FBI.

– Memoet kommer til å underspille det faktum at søknader om Carter Page ble godkjent ved minst to anledninger før Rod Rosenstein ble involvert. Det kommer til å underspille i hvilken grad Page allerede var ute av Trump-kampanjen. Og det vil villede når det gjelder hvor sentral Steele-rapporten var i søknaden, sier Wheeler.

Hun mener notatet vil utelate at to Fisa-godkjenninger som omhandlet Carter Page ble gitt før Rosenstein tiltrådte. Fisa-ordren om Page ble heller ikke godkjent før etter at Page hadde forlatt kampanjen. Wheeler sier også at det er grunn til å tro at Fisa-ordren ble gitt på bakgrunn av langt mer enn Steele-rapporten, ikke minst fordi Page ble forsøkt rekruttert av en russisk spion allerede i 2013. FBI skal derfor ha holdt et øye med ham siden den gang.

Juridiske eksperter peker på at Fisa-prosessen gjør det lite sannsynlig at FBI bare har brukt Steele-rapporten til å skaffe seg ordren.

– Truer nasjonal sikkerhet

Ifølge The Daily Beast skal Trump ha fått råd om Nunes-dokumentet fra en av sine største tv-helter, den konservative Fox News-programlederen Sean Hannity.

Gjennom sitt program har Hannity den siste tida drevet kampanjen «Release the Memo», og krevd at Nunes-dokumentet offentliggjøres.

I Washington er imidlertid mange republikanere, ifølge Axios, bekymret for at Nunes-dokumentet vil bli et stort anti-klimaks.

Etterretningskomiteen har stemt for å offentliggjøre dokumentet. Men ifølge Demokratenes øverste komite-representant Adam Schiff, har Nunes gjort endringer i teksten etter at avstemningen fant sted. Demokratene mener også at dokumentet utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

«Nunes bruker klassifisert informasjon som et politisk våpen», skriver en av Demokratenes mulige presidentkandidater i 2020, Kamala Harris, på Twitter.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk