Tirsdag 30. januar 2018
HVEM SKAL INN? LO kommer til å ønske seg en ny mann i Ap-ledelsen til Jonas Gahr Støre etter at Trond Giske nå er ute av ledelsen. Det kommer likevel ikke til å skje før landsmøtet i april 2019.
Sterke krefter i fagbevegelsen vil finne ny LO-kandidat før landsmøtet 2019:
LO vil inn i lederkampen
Undersak

Ba partiet om å slutte rekkene

Ap-leder Jonas Gahr Støre ba i går ettermiddag partiet om å slutte rekkene. I talen til det ekstraordinære landsstyremøtet gikk han kraftig ut mot lekkasjer fra fortrolige møter.

«Lekkasjer tjener ingen hensikt annet enn å skape usikkerhet og splittelse», sa Støre.

Ap-lederen uttalte også at «Solospill og egne agendaer svekker oss alle» og la til at det nå er «tid for å slutte rekkene».

Oppfordringen til ro ble møtt med kraftig applaus fra delegatene.

Møtet markerte slutten på den opprivende striden rundt tidligere nestleder Trond Giske. Støre sa i talen at «prosessen har vært rettferdig», og han takket varslerne.

Samtidig sa Ap-lederen at «tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter nedtur». Støre understreket at Giske skal tilbake til Stortinget og at han kan vinne i alle fall noe av tilliten tilbake. «Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn», sa Støre.

LANGSPURT: Allerede nå melder LO seg på i kampen om hvem Ap skal velge inn i ledelsen på landsmøtet 2019.

HVA NÅ, AP?

Med elendige målinger, hyppige oppsigelser, Trond Giskes nestlederavgang, nye varselsaker under oppseiling og et valgtap friskt i minne, er det litt av hvert landsstyret i Arbeiderpartiet har å stri med på sitt møte på Gardermoen i dag og i går.

Fagbevegelsen har ytterligere ett problem: Trond Giskes avgang innebærer at en viktig LO-støttespiller i Ap-toppen er borte.

Da den åpne striden stod på som verst, mente flere i LO at det viktigste var å sikre Støre mot en eventuell avgang. Nå som det er avverget, venter neste etappe: Hvem skal være fagbevegelsens neste Ap-topp?

Fakta

Giske-saken:

• Før jul ble det kjent at Ap hadde mottatt flere varsler om daværende nestleder Trond Giske. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre dreide det seg om «ubehageligheter av seksuell karakter».

• Trond Giske trakk seg som nestleder søndag 7. januar.

• Torsdag 25. januar sendte Ap ut en pressemelding der det ble fastslått at Giske har brutt partiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering.

• I går og i dag har sentral­styret og landsstyret møter på Gardermoen. Sentralstyret vedtok i går at det er naturlig at Trond Giske ikke lenger møter i sentralstyret.

Viktig verdigrunnlag

Mette Nord er leder av Fagforbundet, LOs suverent største forbund. Hun mener framtidas Ap må vere sterkere preget av faglige kandidater enn i dag:

– Håper du det er flere faglige kandidater høyt på listene ved neste stortingsvalg enn det var nå?

– Ja, og det handler om de valg- og nominasjonsprosessene som skal i gang. Det vil være avgjørende for å få den representativiteten Arbeiderpartiet må ha, sier Nord til Klassekampen.

– Og neste valg av sentralstyre?

– Selvfølgelig. Der vil det også være viktig å få spredning av kunnskap og geografi, men sammensetningen må også være sånn at det reflekterer partiets sammensetning og verdigrunnlag, sier hun.

Nord legger til at faglig bakgrunn ikke er det eneste saliggjørende og at kandidater med akademia godt kan være gode folk for å fremme fagbevegelsens krav.

– Men mange av dem som er i sentralstyret i Arbeiderpartiet i dag har knapt nok vært ute i vanlig arbeid i det hele tatt?

– Nei, og det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det. Hvordan de får hverdagen sin til å gå i hop, hvordan den økonomiske situasjonen er og forutsetningen for å leve gode liv. Det er det viktig å ha kunnskap om, sier hun.

Ingen konkrete navn

Flere av kildene Klassekampen har snakket med, sier at det er vanskelig å peke på én bestemt kandidat. Arbeiderpartiet har flere i stortingsgruppa med faglig bakgrunn, men de færreste vil peke på spesifikke navn.

De siste ukene har Oslos byådsleder Raymond Johansen vært hyppig nevnt. Det navnet blir avvist av flere, med den begrunnelse at han representerer Oslo – fylket der Jonas Gahr Støre er toppkandidat og som nestleder Hadia Tajik inntil nylig representerte.

Var fire, er tre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den resterende partiledelsen har et ansvar for å representere hele partiet.

– Er det noen miljøer som vil bli dårligere representert i Aps ledende organer nå når Giske er ferdig som nestleder og i sentralstyret, og må det eventuelt bøtes på?

– Det ligger et ansvar på Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og meg å representere hele partiet. Vi gikk ut av landsmøtene i 2015 og 2017 som fire. Nå er vi tre. Men vi tre er klart bevisste på at vi skal representere hele partiet: Øst, vest, ulike grupper. Og så tror jeg landsstyret vil være enig i at det ikke er tid for å gjøre noen endringer på timeplanen nå, og da er det slik fram til landsmøtet om et år, sier Støre til Klassekampen.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 17. februar 2018
TYNN IS: Ap har stilt sju vilkår til regjeringa for å kunne seie ja til EUs tredje energimarknadspakke og Acer. Men dette er garantiar regjeringa ikkje kan gje, forklarer ekspert.
Torsdag 15. februar 2018
LYS I LAMPA: Ap krev nye svar frå regjeringa for å gå med på energimarknadspakka. Sp-leiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum trur fleirtalet i Aps stortingsgruppe er mot heile pakka.
Onsdag 14. februar 2018
VEND I TIDE: Fleire av dei største laga i Arbeidarpartiet går i stikk motsett retning av Masud Gharahkhanis stramme asyl­politikk.
Tirsdag 13. februar 2018
SØKER MAKT: Fylkeslederen i Knut Arild Hareides hjemfylke, Pål Kårbø, vil vrake KrFs samarbeidsvedtak for å gå i regjering med Frp.
Fredag 9. februar 2018
TÅKELUR: Når Mette Frederiksen lagar enkle løysingar på vanskelege spørsmål, er det eigentleg tåkeprat, meiner Marte Gerhardsen. Ho åtvarar Ap mot å sjå til danskane.
Tirsdag 30. januar 2018
LANGSPURT: Allerede nå melder LO seg på i kampen om hvem Ap skal velge inn i ledelsen på landsmøtet 2019.
Mandag 29. januar 2018
KJØKENVEGEN: Jussnestor Eivind Smith meiner regjeringa konstruerer ei umogleg løysing slik at Noreg skal kunne bli med i Acer.
Torsdag 25. januar 2018
SNU: Både Ap og LO bør gå til venstre, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla. Hun advarer mot å gjøre kompromisser til en ideologi.
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Onsdag 20. desember 2017
PLAN: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen vil ha felles rødgrønn politikk på seks sentrale felt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk