Tirsdag 30. januar 2018
HVEM SKAL INN? LO kommer til å ønske seg en ny mann i Ap-ledelsen til Jonas Gahr Støre etter at Trond Giske nå er ute av ledelsen. Det kommer likevel ikke til å skje før landsmøtet i april 2019.
Sterke krefter i fagbevegelsen vil finne ny LO-kandidat før landsmøtet 2019:
LO vil inn i lederkampen
Undersak

Ba partiet om å slutte rekkene

Ap-leder Jonas Gahr Støre ba i går ettermiddag partiet om å slutte rekkene. I talen til det ekstraordinære landsstyremøtet gikk han kraftig ut mot lekkasjer fra fortrolige møter.

«Lekkasjer tjener ingen hensikt annet enn å skape usikkerhet og splittelse», sa Støre.

Ap-lederen uttalte også at «Solospill og egne agendaer svekker oss alle» og la til at det nå er «tid for å slutte rekkene».

Oppfordringen til ro ble møtt med kraftig applaus fra delegatene.

Møtet markerte slutten på den opprivende striden rundt tidligere nestleder Trond Giske. Støre sa i talen at «prosessen har vært rettferdig», og han takket varslerne.

Samtidig sa Ap-lederen at «tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter nedtur». Støre understreket at Giske skal tilbake til Stortinget og at han kan vinne i alle fall noe av tilliten tilbake. «Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn», sa Støre.

LANGSPURT: Allerede nå melder LO seg på i kampen om hvem Ap skal velge inn i ledelsen på landsmøtet 2019.

HVA NÅ, AP?

Med elendige målinger, hyppige oppsigelser, Trond Giskes nestlederavgang, nye varselsaker under oppseiling og et valgtap friskt i minne, er det litt av hvert landsstyret i Arbeiderpartiet har å stri med på sitt møte på Gardermoen i dag og i går.

Fagbevegelsen har ytterligere ett problem: Trond Giskes avgang innebærer at en viktig LO-støttespiller i Ap-toppen er borte.

Da den åpne striden stod på som verst, mente flere i LO at det viktigste var å sikre Støre mot en eventuell avgang. Nå som det er avverget, venter neste etappe: Hvem skal være fagbevegelsens neste Ap-topp?

Fakta

Giske-saken:

• Før jul ble det kjent at Ap hadde mottatt flere varsler om daværende nestleder Trond Giske. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre dreide det seg om «ubehageligheter av seksuell karakter».

• Trond Giske trakk seg som nestleder søndag 7. januar.

• Torsdag 25. januar sendte Ap ut en pressemelding der det ble fastslått at Giske har brutt partiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering.

• I går og i dag har sentral­styret og landsstyret møter på Gardermoen. Sentralstyret vedtok i går at det er naturlig at Trond Giske ikke lenger møter i sentralstyret.

Viktig verdigrunnlag

Mette Nord er leder av Fagforbundet, LOs suverent største forbund. Hun mener framtidas Ap må vere sterkere preget av faglige kandidater enn i dag:

– Håper du det er flere faglige kandidater høyt på listene ved neste stortingsvalg enn det var nå?

– Ja, og det handler om de valg- og nominasjonsprosessene som skal i gang. Det vil være avgjørende for å få den representativiteten Arbeiderpartiet må ha, sier Nord til Klassekampen.

– Og neste valg av sentralstyre?

– Selvfølgelig. Der vil det også være viktig å få spredning av kunnskap og geografi, men sammensetningen må også være sånn at det reflekterer partiets sammensetning og verdigrunnlag, sier hun.

Nord legger til at faglig bakgrunn ikke er det eneste saliggjørende og at kandidater med akademia godt kan være gode folk for å fremme fagbevegelsens krav.

– Men mange av dem som er i sentralstyret i Arbeiderpartiet i dag har knapt nok vært ute i vanlig arbeid i det hele tatt?

– Nei, og det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det. Hvordan de får hverdagen sin til å gå i hop, hvordan den økonomiske situasjonen er og forutsetningen for å leve gode liv. Det er det viktig å ha kunnskap om, sier hun.

Ingen konkrete navn

Flere av kildene Klassekampen har snakket med, sier at det er vanskelig å peke på én bestemt kandidat. Arbeiderpartiet har flere i stortingsgruppa med faglig bakgrunn, men de færreste vil peke på spesifikke navn.

De siste ukene har Oslos byådsleder Raymond Johansen vært hyppig nevnt. Det navnet blir avvist av flere, med den begrunnelse at han representerer Oslo – fylket der Jonas Gahr Støre er toppkandidat og som nestleder Hadia Tajik inntil nylig representerte.

Var fire, er tre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den resterende partiledelsen har et ansvar for å representere hele partiet.

– Er det noen miljøer som vil bli dårligere representert i Aps ledende organer nå når Giske er ferdig som nestleder og i sentralstyret, og må det eventuelt bøtes på?

– Det ligger et ansvar på Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og meg å representere hele partiet. Vi gikk ut av landsmøtene i 2015 og 2017 som fire. Nå er vi tre. Men vi tre er klart bevisste på at vi skal representere hele partiet: Øst, vest, ulike grupper. Og så tror jeg landsstyret vil være enig i at det ikke er tid for å gjøre noen endringer på timeplanen nå, og da er det slik fram til landsmøtet om et år, sier Støre til Klassekampen.

politikk@klassekampen.no

Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Mandag 6. august 2018
OVERTID: Nominasjonskomiteen skulle hatt svar for tre måneder siden, men Rita Ottervik (Ap) vet ennå ikke om hun ønsker å fortsette som ordfører i Trondheim.
Onsdag 1. august 2018
KRISE: KrF mener det er «svært sannsynlig» at Stortinget retter kritikk mot regjeringen etter Riksrevisjonens slakt av terrorsikringen. Partiet utelukker ikke at det kan gå lenger.
Mandag 30. juli 2018
SPIS DE RIKE: Audun Lysbakken ser for seg å fylle statskassa med minst 14 milliarder kroner i økt skatt på «superhøye inntekter» og «de superrikes formuer».
Fredag 27. juli 2018
SKIFTE: Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med. Det sier Ola Borten Moen (Sp).
Lørdag 21. juli 2018
debatt: Over­levende Helén Ingrid Andreassen fikk hat-telefoner da hun deltok i innvandrings­debatt. Men oppgjøret med ytre høyre etter 22. juli har uteblitt, sier hun – og derfor orker hun likevel.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk