Tirsdag 30. januar 2018
HVEM SKAL INN? LO kommer til å ønske seg en ny mann i Ap-ledelsen til Jonas Gahr Støre etter at Trond Giske nå er ute av ledelsen. Det kommer likevel ikke til å skje før landsmøtet i april 2019.
Sterke krefter i fagbevegelsen vil finne ny LO-kandidat før landsmøtet 2019:
LO vil inn i lederkampen
Undersak

Ba partiet om å slutte rekkene

Ap-leder Jonas Gahr Støre ba i går ettermiddag partiet om å slutte rekkene. I talen til det ekstraordinære landsstyremøtet gikk han kraftig ut mot lekkasjer fra fortrolige møter.

«Lekkasjer tjener ingen hensikt annet enn å skape usikkerhet og splittelse», sa Støre.

Ap-lederen uttalte også at «Solospill og egne agendaer svekker oss alle» og la til at det nå er «tid for å slutte rekkene».

Oppfordringen til ro ble møtt med kraftig applaus fra delegatene.

Møtet markerte slutten på den opprivende striden rundt tidligere nestleder Trond Giske. Støre sa i talen at «prosessen har vært rettferdig», og han takket varslerne.

Samtidig sa Ap-lederen at «tapt tillit kan vinnes tilbake. Vi er kamerater også etter nedtur». Støre understreket at Giske skal tilbake til Stortinget og at han kan vinne i alle fall noe av tilliten tilbake. «Det er mitt menneskesyn. Vårt menneskesyn», sa Støre.

LANGSPURT: Allerede nå melder LO seg på i kampen om hvem Ap skal velge inn i ledelsen på landsmøtet 2019.

HVA NÅ, AP?

Med elendige målinger, hyppige oppsigelser, Trond Giskes nestlederavgang, nye varselsaker under oppseiling og et valgtap friskt i minne, er det litt av hvert landsstyret i Arbeiderpartiet har å stri med på sitt møte på Gardermoen i dag og i går.

Fagbevegelsen har ytterligere ett problem: Trond Giskes avgang innebærer at en viktig LO-støttespiller i Ap-toppen er borte.

Da den åpne striden stod på som verst, mente flere i LO at det viktigste var å sikre Støre mot en eventuell avgang. Nå som det er avverget, venter neste etappe: Hvem skal være fagbevegelsens neste Ap-topp?

Fakta

Giske-saken:

• Før jul ble det kjent at Ap hadde mottatt flere varsler om daværende nestleder Trond Giske. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre dreide det seg om «ubehageligheter av seksuell karakter».

• Trond Giske trakk seg som nestleder søndag 7. januar.

• Torsdag 25. januar sendte Ap ut en pressemelding der det ble fastslått at Giske har brutt partiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering.

• I går og i dag har sentral­styret og landsstyret møter på Gardermoen. Sentralstyret vedtok i går at det er naturlig at Trond Giske ikke lenger møter i sentralstyret.

Viktig verdigrunnlag

Mette Nord er leder av Fagforbundet, LOs suverent største forbund. Hun mener framtidas Ap må vere sterkere preget av faglige kandidater enn i dag:

– Håper du det er flere faglige kandidater høyt på listene ved neste stortingsvalg enn det var nå?

– Ja, og det handler om de valg- og nominasjonsprosessene som skal i gang. Det vil være avgjørende for å få den representativiteten Arbeiderpartiet må ha, sier Nord til Klassekampen.

– Og neste valg av sentralstyre?

– Selvfølgelig. Der vil det også være viktig å få spredning av kunnskap og geografi, men sammensetningen må også være sånn at det reflekterer partiets sammensetning og verdigrunnlag, sier hun.

Nord legger til at faglig bakgrunn ikke er det eneste saliggjørende og at kandidater med akademia godt kan være gode folk for å fremme fagbevegelsens krav.

– Men mange av dem som er i sentralstyret i Arbeiderpartiet i dag har knapt nok vært ute i vanlig arbeid i det hele tatt?

– Nei, og det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det. Hvordan de får hverdagen sin til å gå i hop, hvordan den økonomiske situasjonen er og forutsetningen for å leve gode liv. Det er det viktig å ha kunnskap om, sier hun.

Ingen konkrete navn

Flere av kildene Klassekampen har snakket med, sier at det er vanskelig å peke på én bestemt kandidat. Arbeiderpartiet har flere i stortingsgruppa med faglig bakgrunn, men de færreste vil peke på spesifikke navn.

De siste ukene har Oslos byådsleder Raymond Johansen vært hyppig nevnt. Det navnet blir avvist av flere, med den begrunnelse at han representerer Oslo – fylket der Jonas Gahr Støre er toppkandidat og som nestleder Hadia Tajik inntil nylig representerte.

Var fire, er tre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den resterende partiledelsen har et ansvar for å representere hele partiet.

– Er det noen miljøer som vil bli dårligere representert i Aps ledende organer nå når Giske er ferdig som nestleder og i sentralstyret, og må det eventuelt bøtes på?

– Det ligger et ansvar på Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og meg å representere hele partiet. Vi gikk ut av landsmøtene i 2015 og 2017 som fire. Nå er vi tre. Men vi tre er klart bevisste på at vi skal representere hele partiet: Øst, vest, ulike grupper. Og så tror jeg landsstyret vil være enig i at det ikke er tid for å gjøre noen endringer på timeplanen nå, og da er det slik fram til landsmøtet om et år, sier Støre til Klassekampen.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 16. mai 2018
SMELL: Opposisjonen rasar mot regjeringas forsvarsbudsjett. Ap seier ja takk til å finne nye fleirtal i Stortinget – på tvers av forliket med regjeringa.
Fredag 11. mai 2018
FEKK RÅD: Alt i 2015 peikte det regjeringsoppnemnte Akuttutvalet på risikoen ved operatørbytte i lufta­mbulansen. Frp-politikar krev at helseministeren ryddar opp.
Tirsdag 8. mai 2018
SISTE SJANSE: I morgen skal stortingsgruppa i Ap ta stilling til Andøya-spørsmålet på nytt. Tilhengerne av flybasen mener den ble lagt ned på tynt fakta­grunnlag.
Mandag 7. mai 2018
REAGERER: Statsråden har ansvar for sikkerheten også når plattformer bygges i Sør-Korea, mener Ap.
Lørdag 28. april 2018
KUTTGUT: FpU-leiaren vil snu Frp i sjukelønssaka. Han trur partiet blir med på kutt.
Fredag 20. april 2018
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.
Torsdag 19. april 2018
SKODDEHEIMEN: Utanriksopposisjonen på Stortinget vil ha svar om militsane i Syria.
Tirsdag 17. april 2018
FORSLAG: I SV skapar fleirtalet mot omskjering steile frontar. Både i Raudt og Miljøpartiet Dei Grøne kjem forslag om aldersgrense mot omskjering på agendaen i mai.
Mandag 16. april 2018
KRIG: Venstres leder Trine Skei Grande er nå fast medlem i regjeringens sikkerhetsutvalg. Hun lover åpen debatt om nye internasjonale operasjoner i ­Stortinget.
Lørdag 14. april 2018
STRAFF: Rebekka Borsch vil ha Venstre-landsmøtet med på at partifeller som trakasserer, skal kunne fratas tillitsverv. Statssekretæren forteller at hun i årevis har blitt trakassert av en lokallagsleder.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk