Mandag 29. januar 2018
NYTT FORSØK: For niende gang møtes partene til fredsforhandlinger om Syria, denne gangen i Sotsji i Russland. Her fra Azaz nær den tyrkiske grensa i Syria lørdag.FOTO: Lefteris Pitarakis, AP/NTB Scanpix
• Syria-forhandlinger feilet i Wien • Hovedopposisjonen boikotter møtet i Sotsji
Leter etter nye utveier
Staffan de Mistura
FASTLÅST: Opposisjonen HNC boikotter dagens Syria-konferanse i Russland. Men FN sender sin spesialutsending for å legge press på forhandlingene.

Syria

I dag starter en todagers fredskonferanse for Syria i regi av Russland, Iran og Tyrkia i Sotsji i Russland. Forhandlingene er tidligere blitt møtt med skepsis fra vestlige land, og anklager om at russerne ønsker en politisk løsning skreddersydd etter Damaskus’ og Moskvas ønsker.

Lørdag ble det imidlertid klart at FNs generalsekretær António Guterres sender FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, til Sotsji.

– Guterres er overbevist om at Sotsji-konferansen vil være viktig for å blåse liv i fredssamtalene i regi av FN i Genève, sier FN-talsmann Stephane Dujarric til AFP.

Den største opposisjonsgruppa Higher Negotations Committee (HNC) kunngjorde lørdag formiddag at de ikke kommer til å delta på konferansen. Kurderne vil heller ikke delta, på grunn av Tyrkias offensiv mot Afrin i Syria.

Fakta

Fredsforhandlinger:

• I dag starter en to dagers konferanse om Syria i Sotsji.

• HNC, den største opposisjonsgruppen, boikotter konferansen.

• Kurderne uteblir også, på grunn av Tyrkias offensiv i Afrin.

• På fredag ble to dagers samtaler i Wien i regi av FN avsluttet uten at partene var kommet nærmere en politisk løsning.

• Borgerkrigen i Syria har hittil kostet minst 350.000 menneskeliv.

• 13 millioner er avhengig av bistand, inkludert tre millioner i beleirede områder. Millioner har flyktet fra landet.

Jakter på alternativ

Ifølge tyrkiske og russiske medier vil 1600 politikere delta i Sotsji, både fra president Bashar al-Assads regime og fra opposisjonen, selv om HNC boikotter konferansen.

Misturas deltakelse på konferansen kan tyde på at FN jakter på andre opposisjonelle grupper som kan bryte isfronten med Assad-regimet.

Det er ikke offisielt kunngjort hvilke opposisjonelle grupper som deltar i Sotsji, men flere navn har blitt luftet.

Ahmed Jerba, lederen for partiet Morgendagens Syria, et parti etablert i eksil i Kairo, ventes å delta. Partiet har militante fløyer i Al-Hasakah, Deir al-Zor og Raqqa, der de samarbeider med Syrias demokratiske front, en milits av arabere og kurdere, som har vært sentral i krigen mot Den islamske staten (IS).

Qadri Jamil, en tidligere visestatsminister under Assad som nå leder partiet Folkeviljen, ventes også å delta. Deler av opposisjonen ser på ham som en del av Assad-regimet.

I tillegg kommer Randa Kassis, en av grunnleggerne av det som het Syrias nasjonale råd, senere Den nasjonale alliansen, som nå representeres av HNC i FNs Genève-forhandlinger. Hun gikk ut av Den nasjonale alliansen og etablerte Bevegelsen for et mangfoldig samfunn.

Flere analytikere hevder at mange av disse gruppene har innsett at Assad har vunnet krigen, og kan være mer kompromissvillige i arbeidet for en politisk løsning i Syria.

Fiasko i Wien

HNC kunngjorde sin boikott av Sotsji-forhandlingene etter at to dager med samtaler i Wien i Østerrike regi av FN ble avsluttet fredag, uten at regjeringen og opposisjonen møttes.

Samtalene i Wien er det niende forsøket på å nå en politisk løsning på Syria-krisa.

Øverst på agendaen i Wien sto arbeidet med en ny grunnlov, som «sikrer en inkluderende politisk prosess i Syria», i henhold til FNs resolusjon 2254. Resolusjonen, som ble vedtatt i 2015, omfatter et veikart for en politisk løsning, inkludert forhandlinger om styresett, grunnlov og valg.

Det er flere grunner til at forhandlingene gang på gang går i stå: Den syriske opposisjonen er splittet, de lever i eksil og på folkemunne kalles de for femstjernersopposisjonen. Mange hevder de ikke lenger jobber for Syrias beste, men for egne posisjoner i Damaskus.

Krigsutbytte

Samtidig ønsker regionale og internasjonale militære aktører en politisk løsning i Syria som sikrer deres interesser, slik at de ikke går tomhendt ut av en krig de i flere år har deltatt i. Assad-regimet har mest makt på bakken, og presser på for å få maksimalt ut av forhandlingene.

Delegasjonen reagerte med sinne i Wien, etter at et forslag fra USA, Storbritannia, Frankrike og Saudi-Arabia om å styrke statsministerens makt på bekostning av Assad ble lekket.

– Det er ironisk at de som har syrisk blod på hendene, ønsker å forme Syrias politiske framtid, sa den syriske sjefforhandleren Bashar al-Jaafari, ifølge France 24.

amal.wahab@klassekampen.no

Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.