Mandag 29. januar 2018
NYTT FORSØK: For niende gang møtes partene til fredsforhandlinger om Syria, denne gangen i Sotsji i Russland. Her fra Azaz nær den tyrkiske grensa i Syria lørdag.FOTO: Lefteris Pitarakis, AP/NTB Scanpix
• Syria-forhandlinger feilet i Wien • Hovedopposisjonen boikotter møtet i Sotsji
Leter etter nye utveier
Staffan de Mistura
FASTLÅST: Opposisjonen HNC boikotter dagens Syria-konferanse i Russland. Men FN sender sin spesialutsending for å legge press på forhandlingene.

Syria

I dag starter en todagers fredskonferanse for Syria i regi av Russland, Iran og Tyrkia i Sotsji i Russland. Forhandlingene er tidligere blitt møtt med skepsis fra vestlige land, og anklager om at russerne ønsker en politisk løsning skreddersydd etter Damaskus’ og Moskvas ønsker.

Lørdag ble det imidlertid klart at FNs generalsekretær António Guterres sender FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, til Sotsji.

– Guterres er overbevist om at Sotsji-konferansen vil være viktig for å blåse liv i fredssamtalene i regi av FN i Genève, sier FN-talsmann Stephane Dujarric til AFP.

Den største opposisjonsgruppa Higher Negotations Committee (HNC) kunngjorde lørdag formiddag at de ikke kommer til å delta på konferansen. Kurderne vil heller ikke delta, på grunn av Tyrkias offensiv mot Afrin i Syria.

Fakta

Fredsforhandlinger:

• I dag starter en to dagers konferanse om Syria i Sotsji.

• HNC, den største opposisjonsgruppen, boikotter konferansen.

• Kurderne uteblir også, på grunn av Tyrkias offensiv i Afrin.

• På fredag ble to dagers samtaler i Wien i regi av FN avsluttet uten at partene var kommet nærmere en politisk løsning.

• Borgerkrigen i Syria har hittil kostet minst 350.000 menneskeliv.

• 13 millioner er avhengig av bistand, inkludert tre millioner i beleirede områder. Millioner har flyktet fra landet.

Jakter på alternativ

Ifølge tyrkiske og russiske medier vil 1600 politikere delta i Sotsji, både fra president Bashar al-Assads regime og fra opposisjonen, selv om HNC boikotter konferansen.

Misturas deltakelse på konferansen kan tyde på at FN jakter på andre opposisjonelle grupper som kan bryte isfronten med Assad-regimet.

Det er ikke offisielt kunngjort hvilke opposisjonelle grupper som deltar i Sotsji, men flere navn har blitt luftet.

Ahmed Jerba, lederen for partiet Morgendagens Syria, et parti etablert i eksil i Kairo, ventes å delta. Partiet har militante fløyer i Al-Hasakah, Deir al-Zor og Raqqa, der de samarbeider med Syrias demokratiske front, en milits av arabere og kurdere, som har vært sentral i krigen mot Den islamske staten (IS).

Qadri Jamil, en tidligere visestatsminister under Assad som nå leder partiet Folkeviljen, ventes også å delta. Deler av opposisjonen ser på ham som en del av Assad-regimet.

I tillegg kommer Randa Kassis, en av grunnleggerne av det som het Syrias nasjonale råd, senere Den nasjonale alliansen, som nå representeres av HNC i FNs Genève-forhandlinger. Hun gikk ut av Den nasjonale alliansen og etablerte Bevegelsen for et mangfoldig samfunn.

Flere analytikere hevder at mange av disse gruppene har innsett at Assad har vunnet krigen, og kan være mer kompromissvillige i arbeidet for en politisk løsning i Syria.

Fiasko i Wien

HNC kunngjorde sin boikott av Sotsji-forhandlingene etter at to dager med samtaler i Wien i Østerrike regi av FN ble avsluttet fredag, uten at regjeringen og opposisjonen møttes.

Samtalene i Wien er det niende forsøket på å nå en politisk løsning på Syria-krisa.

Øverst på agendaen i Wien sto arbeidet med en ny grunnlov, som «sikrer en inkluderende politisk prosess i Syria», i henhold til FNs resolusjon 2254. Resolusjonen, som ble vedtatt i 2015, omfatter et veikart for en politisk løsning, inkludert forhandlinger om styresett, grunnlov og valg.

Det er flere grunner til at forhandlingene gang på gang går i stå: Den syriske opposisjonen er splittet, de lever i eksil og på folkemunne kalles de for femstjernersopposisjonen. Mange hevder de ikke lenger jobber for Syrias beste, men for egne posisjoner i Damaskus.

Krigsutbytte

Samtidig ønsker regionale og internasjonale militære aktører en politisk løsning i Syria som sikrer deres interesser, slik at de ikke går tomhendt ut av en krig de i flere år har deltatt i. Assad-regimet har mest makt på bakken, og presser på for å få maksimalt ut av forhandlingene.

Delegasjonen reagerte med sinne i Wien, etter at et forslag fra USA, Storbritannia, Frankrike og Saudi-Arabia om å styrke statsministerens makt på bekostning av Assad ble lekket.

– Det er ironisk at de som har syrisk blod på hendene, ønsker å forme Syrias politiske framtid, sa den syriske sjefforhandleren Bashar al-Jaafari, ifølge France 24.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk