Fredag 26. januar 2018
PÅ GRENSA: Tyrkiske soldater i landsbyen Sugedigi på grensa til Syria. Tyrkia har angrepet kurdermilits i Syria hele uka. FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB scanpix
Tyrkisk offensiv nord i Syria kan bli utvidet til by der USA-styrker er plassert:
«Sikrer seg posisjon
VIDERE: Tyrkia kan utvide sin Syria-operasjon til Manbij, der amerikanske styrker er stasjonert. Det vil ikke skje uten koordinering med USA, mener egyptisk professor.

SYRIA

Tyrkias offensiv mot en kurdisk milits i enklaven Afrin nord i Syria fortsetter. Over 100 soldater fra Folkets forsvarsenheter (YPG) og titalls sivile er hittil drept. Tirsdag sa Tyrkia at deres styrker kan komme til å angripe Manbij, der amerikanske styrker trener YPG og de arabisk-kurdiske styrkene Syrias demokratiske styrker (SDF).

Offensiven tar sikte på å bli kvitt YPG, som har nære bånd til kurdiske PKK, Ankaras interne erkefiende. Kurderne i Syria har allerede kontroll over store områder langs grensa med Tyrkia, og Ankara ønsker ikke en selvstendig kurdisk provins der. Skjer det, vil veien mot en stat for tyrkiske kurdere være kort, frykter Tyrkia.

– Kurderne er blitt en joker i sluttspillet for krigen i Syria, og alle, også Tyrkia, ønsker å sikre seg sterke forhandlingskort. Tyrkia tillater aldri et selvstyrt kurdisk område der, sier Nourhan al-Sheikh, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo.

Fakta

Kurdermilits i siktet:

• Tyrkia innledet sist helg en militæroffensiv mot Afrin nord i Syria.

• Området kontrolleres av den kurdiske militsen YPG, som har vært sentral i kampen mot Den islamske staten (IS) i Syria.

• Tyrkia har terrorstemplet YPG. USA støtter YPG og vil trene opp en YPG-grensestyrke på 30.000 soldater i området.

• Tyrkia har varslet at landet også vil innta Manbij. Amerikanske styrker er stasjonert i byen.

Posisjonering

Den syriske presidenten Bashar al-Assad og Russland har «uten tvil sikret seg de beste kortene for de kommende forhandlingene for en politisk løsning», mener al-Sheikh. Hun tror de andre partene har slått seg til ro med at Assad ikke forsvinner med det første.

– USA har alliert seg med YPG-styrker, som har vært avgjørende i kampen mot terrorgruppa IS. USA ønsker å beholde et fotfeste i Syria, muligens også sikre egne baser der, sier hun.

Al-Sheikh hevder USA ønsker «å sikre kurderne i Syria utvidet og reelt selvstyre, slik at USA på lang sikt kan sikre seg baser der». Tyrkia, som er Nato-medlem og USAs alliert, gjør alt for å svekke kurderne i Syria og hindre dette scenarioet. Al-Sheikh sier at Tyrkia på dette området har felles interesse med Russland.

Moskva ønsker et sterkt og samlet Syria under Damaskus. Russland ønsker et styrket nærvær i Syria og har derfor stilltiende støttet Tyrkia, og trukket sine styrker ut av Afrin.

Ingen konfrontasjon

Al-Sheikh frykter ikke en militær konfrontasjon i Manbij, der amerikanske styrker er utplassert. Tyrkia hevder at angrepene mot flere tyrkiske byer har kommet fra Manbij.

– President Recep Tayyip Erdogan er ikke så dum at han vil gjøre noe som fører til konfrontasjon med sin Nato-alliert. En offensiv i Manbij vil skje etter koordinering med USA, som også kjemper for å sikre seg de beste forhandlingskortene i Syria etter krigen, sier hun.

Det hvite hus har bedt Tyrkia begrense sine militære aksjoner i Afrin, samtidig som USAs forsvarsminister James Mattis har vist forståelse for Tyrkias sikkerhetsmessige bekymringer. Han bekreftet samtidig at Tyrkia varslet USA før offensiven.

– Det vi ser er ikke motsetninger. Amerikansk utenrikspolitikk har alltid basert seg på en rolledeling. USA ønsker å beholde sine allierte, selv de som står mot hverandre slik som i dette tilfellet. Derfor fordeles oppgavene på institusjonene, sier hun.

EU bekymret

Frankrike ba søndag Tyrkia stanse offensiven, og ba om et ekstraordinært møte i FN Sikkerhetsråd. Da rådet møttes mandag for å diskutere offensiven, kom det ingen fordømmelse av den tyrkiske offensiven. Tyrkia ble imidlertid oppfordret til å vise selvbeherskelse.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa mandag at hun var «svært bekymret» over den tyrkiske offensiven. Hun frykter at det kan oppstå en humanitær krise i Afrin. Det er mellom 8000 og 10.000 YPG-soldater i byen, men byen har også 800.000 sivile innbyggere.

Mogherini frykter dessuten at de tyrkiske aksjonene kan undergrave fredsforhandlingene i Genève, der partene skal bli enige om en endelig politisk løsning.

– Det er nettopp disse forhandlingene det handler om her. Alle parter forsøker å sikre seg de beste kortene for slik å kunne presse gjennom en politisk løsning som sikrer deres interesser, sier professor al-Sheikh.

Russland ønsker et samlet Syria styrt fra Damaskus, for slik å sikre seg sin nyvunne regionale makt. De var helt avgjørende for å snu maktbalansen i borgerkrigen.

USA ønsker å benytte anledningen til å svekke Assad og sikre en deling som gir dem makt på bakken, for ikke å komme tomhendt ut av krigen. Tyrkia ønsker å forsikre seg om at landet ikke ender opp med en kurdisk stat som truer Tyrkias statsgrenser.

Al-Sheikh tror en politisk løsning, med enighet om en ny grunnlov og et nytt politisk system, vil være i boks på slutten av 2018.

amalw@klassekampen.no

Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk