Fredag 26. januar 2018
PÅ GRENSA: Tyrkiske soldater i landsbyen Sugedigi på grensa til Syria. Tyrkia har angrepet kurdermilits i Syria hele uka. FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/NTB scanpix
Tyrkisk offensiv nord i Syria kan bli utvidet til by der USA-styrker er plassert:
«Sikrer seg posisjon
VIDERE: Tyrkia kan utvide sin Syria-operasjon til Manbij, der amerikanske styrker er stasjonert. Det vil ikke skje uten koordinering med USA, mener egyptisk professor.

SYRIA

Tyrkias offensiv mot en kurdisk milits i enklaven Afrin nord i Syria fortsetter. Over 100 soldater fra Folkets forsvarsenheter (YPG) og titalls sivile er hittil drept. Tirsdag sa Tyrkia at deres styrker kan komme til å angripe Manbij, der amerikanske styrker trener YPG og de arabisk-kurdiske styrkene Syrias demokratiske styrker (SDF).

Offensiven tar sikte på å bli kvitt YPG, som har nære bånd til kurdiske PKK, Ankaras interne erkefiende. Kurderne i Syria har allerede kontroll over store områder langs grensa med Tyrkia, og Ankara ønsker ikke en selvstendig kurdisk provins der. Skjer det, vil veien mot en stat for tyrkiske kurdere være kort, frykter Tyrkia.

– Kurderne er blitt en joker i sluttspillet for krigen i Syria, og alle, også Tyrkia, ønsker å sikre seg sterke forhandlingskort. Tyrkia tillater aldri et selvstyrt kurdisk område der, sier Nourhan al-Sheikh, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo.

Fakta

Kurdermilits i siktet:

• Tyrkia innledet sist helg en militæroffensiv mot Afrin nord i Syria.

• Området kontrolleres av den kurdiske militsen YPG, som har vært sentral i kampen mot Den islamske staten (IS) i Syria.

• Tyrkia har terrorstemplet YPG. USA støtter YPG og vil trene opp en YPG-grensestyrke på 30.000 soldater i området.

• Tyrkia har varslet at landet også vil innta Manbij. Amerikanske styrker er stasjonert i byen.

Posisjonering

Den syriske presidenten Bashar al-Assad og Russland har «uten tvil sikret seg de beste kortene for de kommende forhandlingene for en politisk løsning», mener al-Sheikh. Hun tror de andre partene har slått seg til ro med at Assad ikke forsvinner med det første.

– USA har alliert seg med YPG-styrker, som har vært avgjørende i kampen mot terrorgruppa IS. USA ønsker å beholde et fotfeste i Syria, muligens også sikre egne baser der, sier hun.

Al-Sheikh hevder USA ønsker «å sikre kurderne i Syria utvidet og reelt selvstyre, slik at USA på lang sikt kan sikre seg baser der». Tyrkia, som er Nato-medlem og USAs alliert, gjør alt for å svekke kurderne i Syria og hindre dette scenarioet. Al-Sheikh sier at Tyrkia på dette området har felles interesse med Russland.

Moskva ønsker et sterkt og samlet Syria under Damaskus. Russland ønsker et styrket nærvær i Syria og har derfor stilltiende støttet Tyrkia, og trukket sine styrker ut av Afrin.

Ingen konfrontasjon

Al-Sheikh frykter ikke en militær konfrontasjon i Manbij, der amerikanske styrker er utplassert. Tyrkia hevder at angrepene mot flere tyrkiske byer har kommet fra Manbij.

– President Recep Tayyip Erdogan er ikke så dum at han vil gjøre noe som fører til konfrontasjon med sin Nato-alliert. En offensiv i Manbij vil skje etter koordinering med USA, som også kjemper for å sikre seg de beste forhandlingskortene i Syria etter krigen, sier hun.

Det hvite hus har bedt Tyrkia begrense sine militære aksjoner i Afrin, samtidig som USAs forsvarsminister James Mattis har vist forståelse for Tyrkias sikkerhetsmessige bekymringer. Han bekreftet samtidig at Tyrkia varslet USA før offensiven.

– Det vi ser er ikke motsetninger. Amerikansk utenrikspolitikk har alltid basert seg på en rolledeling. USA ønsker å beholde sine allierte, selv de som står mot hverandre slik som i dette tilfellet. Derfor fordeles oppgavene på institusjonene, sier hun.

EU bekymret

Frankrike ba søndag Tyrkia stanse offensiven, og ba om et ekstraordinært møte i FN Sikkerhetsråd. Da rådet møttes mandag for å diskutere offensiven, kom det ingen fordømmelse av den tyrkiske offensiven. Tyrkia ble imidlertid oppfordret til å vise selvbeherskelse.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa mandag at hun var «svært bekymret» over den tyrkiske offensiven. Hun frykter at det kan oppstå en humanitær krise i Afrin. Det er mellom 8000 og 10.000 YPG-soldater i byen, men byen har også 800.000 sivile innbyggere.

Mogherini frykter dessuten at de tyrkiske aksjonene kan undergrave fredsforhandlingene i Genève, der partene skal bli enige om en endelig politisk løsning.

– Det er nettopp disse forhandlingene det handler om her. Alle parter forsøker å sikre seg de beste kortene for slik å kunne presse gjennom en politisk løsning som sikrer deres interesser, sier professor al-Sheikh.

Russland ønsker et samlet Syria styrt fra Damaskus, for slik å sikre seg sin nyvunne regionale makt. De var helt avgjørende for å snu maktbalansen i borgerkrigen.

USA ønsker å benytte anledningen til å svekke Assad og sikre en deling som gir dem makt på bakken, for ikke å komme tomhendt ut av krigen. Tyrkia ønsker å forsikre seg om at landet ikke ender opp med en kurdisk stat som truer Tyrkias statsgrenser.

Al-Sheikh tror en politisk løsning, med enighet om en ny grunnlov og et nytt politisk system, vil være i boks på slutten av 2018.

amalw@klassekampen.no

Onsdag 21. februar 2018
HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.
Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk