Torsdag 25. januar 2018
REDD BARNA UNDER ANGREP: Tre dager etter at Taliban angrep et luksushotell og drepte minst 20 personer, gjennomfører IS et terrorangrep mot Redd Barnas kontorer i Jalalabad. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Terroren fortsetter i Afghanistan • Redd Barnas kontorer angrepet
De leter etter oss
TERROR: Bare tre dager etter terrorangrepet mot et luksushotell i Kabul, ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet.

Afghanistan

I går klokken ni lokal tid: En selvmordsbomber detonerer en bilbombe utenfor Redd Barnas kontor i Jalalabad, hovedstaden i Nangarhar-provinsen i Afghanistan på grensen til Pakistan.

Kort tid etter bomber tungt bevæpnede gjerningsmenn seg gjennom porten til Redd Barnas kontorer og tar seg opp etasje etter etasje på jakt etter ansatte i organisasjonen.

Da Klassekampen gikk i trykken, pågikk angrepet fortsatt. Det var meldt om fire drepte, inkludert to gjerningsmenn. Ifølge BBC kan det ha vært 50 ansatte i bygget da terrorangrepet skjedde.

«Jeg kan høre to gjerningsmenn. De leter etter oss. Be for oss, og informer sikkerhetsstyrkene», skrev en ansatt i en WhatsApp-melding AFP har fått tilgang til.

Fakta

Redd Barna:

• Ble stiftet i 1946, og jobber for og med barn i 120 land.

• Redd Barna har vært i Afghanistan siden 1976, og har programmer i 16 provinser.

• Redd Barna sier selv de har hjulpet over 700.000 barn opp gjennom årene.

• Organisasjonen jobber for å gi barn tilgang til utdannelse, helsetilbud og nødvendig bistand.

• I går ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

IS står bak

Talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, skrev rett etter angrepet på Twitter at gruppa ikke står bak angrepet. Kort tid senere påtok terrorgruppa Den islamske staten (IS) seg ansvaret for terrorangrepet mot Redd Barna’s kontor i Jalalabad.

Nangarhar-provinsen er IS’ bastion i Afghanistan.

De siste årene har flere angrep vært rettet mot internasjonale bistandsorganisasjoner. Røde Kors sine kontorer i Afghanistan ble angrepet i fjor og sju medarbeidere ble drept. I oktober i fjor reduserte Røde Kors drastisk sitt nærvær i landet.

Strand kommer hjem

Lørdag angrep Taliban luksushotellet Intercontinental i Kabul. Minst 20 mennesker ble drept. Assisterende direktør ved Christian Michelsens Institutt (CMI), Arne Strand, ble såret under angrepet. Han landet i går i Norge.

CMI gir ingen detaljer om skadene Strand pådro seg under angrepet, men sier at Strand «vil trenge ytterligere medisinsk oppfølging».

De siste månedene har antall angrep fra Taliban også økt kraftig, og bevegelsen har sikret seg kontroll over stadig flere områder i Afghanistan.

Rapporten «Enhancing Security and Stability in Afghanistan», som ble overlevert Kongressen i desember i fjor, viser at amerikanske soldater deltok i over 2000 militære aksjoner i Afghanistan det siste halvåret i 2017.

Afghanske sikkerhetsstyrker gjennomførte i denne perioden rundt 2628 operasjoner. Det betyr at USA deltok i 80 prosent av angrepene.

En viktig del av Talibans opptrapping i fjor tilskrives gruppas elitestyrker, kjent som Rød enhet. I begynnelsen av desember drepte afghanske og amerikanske styrker ikke bare elitestyrkens leder, men også nestlederen og tre andre profilerte kommandanter i Rød enhet.

Drapet på elitegruppas ledere skulle sette Taliban ute av spill for en tid. Det gjorde det ikke.

«Ikke trygt»

USA, som invaderte Afghanistan i 2001, trakk ut mesteparten av sine styrker i 2014. En Nato-styrke på 13.500 er igjen i landet for å gi råd og trene afghanske styrker. Flere land, også Norge, tvangssender asylsøkere til det krigsherjede landet.

En ny rapport fra Flyktninghjelpen og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) viser at sju av ti flyktninger som er tilbake i Afghanistan tvinges til å flykte internt i landet på grunn av vold og konflikt.

I undersøkelsen svarer 72 prosent av returnerte asylsøkere at de har blitt drevet på flukt internt minst to ganger.

FN har endret klassifiseringen av Afghanistan fra «post-konfliktland» til «aktiv-konfliktland», men det har ikke endret praksisen med tilbakesendelse av asylsøkere til landet, heter det i rapporten.

– Rapporten bør få europeiske land og Afghanistans naboer til å revurdere sin politikk. Dette er ikke tida for å returnere afghanere til det krigsherjede landet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Beslutningstakere vil angre på tvangsutsending av afghanske asylsøkere. Det kan destabilisere hele regionen og føre til forferdelige lidelser for de familiene som blir sendt tilbake.

amalw@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk