Torsdag 25. januar 2018
REDD BARNA UNDER ANGREP: Tre dager etter at Taliban angrep et luksushotell og drepte minst 20 personer, gjennomfører IS et terrorangrep mot Redd Barnas kontorer i Jalalabad. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Terroren fortsetter i Afghanistan • Redd Barnas kontorer angrepet
De leter etter oss
TERROR: Bare tre dager etter terrorangrepet mot et luksushotell i Kabul, ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet.

Afghanistan

I går klokken ni lokal tid: En selvmordsbomber detonerer en bilbombe utenfor Redd Barnas kontor i Jalalabad, hovedstaden i Nangarhar-provinsen i Afghanistan på grensen til Pakistan.

Kort tid etter bomber tungt bevæpnede gjerningsmenn seg gjennom porten til Redd Barnas kontorer og tar seg opp etasje etter etasje på jakt etter ansatte i organisasjonen.

Da Klassekampen gikk i trykken, pågikk angrepet fortsatt. Det var meldt om fire drepte, inkludert to gjerningsmenn. Ifølge BBC kan det ha vært 50 ansatte i bygget da terrorangrepet skjedde.

«Jeg kan høre to gjerningsmenn. De leter etter oss. Be for oss, og informer sikkerhetsstyrkene», skrev en ansatt i en WhatsApp-melding AFP har fått tilgang til.

Fakta

Redd Barna:

• Ble stiftet i 1946, og jobber for og med barn i 120 land.

• Redd Barna har vært i Afghanistan siden 1976, og har programmer i 16 provinser.

• Redd Barna sier selv de har hjulpet over 700.000 barn opp gjennom årene.

• Organisasjonen jobber for å gi barn tilgang til utdannelse, helsetilbud og nødvendig bistand.

• I går ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

IS står bak

Talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, skrev rett etter angrepet på Twitter at gruppa ikke står bak angrepet. Kort tid senere påtok terrorgruppa Den islamske staten (IS) seg ansvaret for terrorangrepet mot Redd Barna’s kontor i Jalalabad.

Nangarhar-provinsen er IS’ bastion i Afghanistan.

De siste årene har flere angrep vært rettet mot internasjonale bistandsorganisasjoner. Røde Kors sine kontorer i Afghanistan ble angrepet i fjor og sju medarbeidere ble drept. I oktober i fjor reduserte Røde Kors drastisk sitt nærvær i landet.

Strand kommer hjem

Lørdag angrep Taliban luksushotellet Intercontinental i Kabul. Minst 20 mennesker ble drept. Assisterende direktør ved Christian Michelsens Institutt (CMI), Arne Strand, ble såret under angrepet. Han landet i går i Norge.

CMI gir ingen detaljer om skadene Strand pådro seg under angrepet, men sier at Strand «vil trenge ytterligere medisinsk oppfølging».

De siste månedene har antall angrep fra Taliban også økt kraftig, og bevegelsen har sikret seg kontroll over stadig flere områder i Afghanistan.

Rapporten «Enhancing Security and Stability in Afghanistan», som ble overlevert Kongressen i desember i fjor, viser at amerikanske soldater deltok i over 2000 militære aksjoner i Afghanistan det siste halvåret i 2017.

Afghanske sikkerhetsstyrker gjennomførte i denne perioden rundt 2628 operasjoner. Det betyr at USA deltok i 80 prosent av angrepene.

En viktig del av Talibans opptrapping i fjor tilskrives gruppas elitestyrker, kjent som Rød enhet. I begynnelsen av desember drepte afghanske og amerikanske styrker ikke bare elitestyrkens leder, men også nestlederen og tre andre profilerte kommandanter i Rød enhet.

Drapet på elitegruppas ledere skulle sette Taliban ute av spill for en tid. Det gjorde det ikke.

«Ikke trygt»

USA, som invaderte Afghanistan i 2001, trakk ut mesteparten av sine styrker i 2014. En Nato-styrke på 13.500 er igjen i landet for å gi råd og trene afghanske styrker. Flere land, også Norge, tvangssender asylsøkere til det krigsherjede landet.

En ny rapport fra Flyktninghjelpen og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) viser at sju av ti flyktninger som er tilbake i Afghanistan tvinges til å flykte internt i landet på grunn av vold og konflikt.

I undersøkelsen svarer 72 prosent av returnerte asylsøkere at de har blitt drevet på flukt internt minst to ganger.

FN har endret klassifiseringen av Afghanistan fra «post-konfliktland» til «aktiv-konfliktland», men det har ikke endret praksisen med tilbakesendelse av asylsøkere til landet, heter det i rapporten.

– Rapporten bør få europeiske land og Afghanistans naboer til å revurdere sin politikk. Dette er ikke tida for å returnere afghanere til det krigsherjede landet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Beslutningstakere vil angre på tvangsutsending av afghanske asylsøkere. Det kan destabilisere hele regionen og føre til forferdelige lidelser for de familiene som blir sendt tilbake.

amalw@klassekampen.no

Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk