Torsdag 18. januar 2018
DRØMMER OM Å FÅ BLI: Aktivister protesterer mot Republikanernes innvandringsplan i Kongressen denne uka. FOTO: JOSE LUIS MAGANA, AP/SCANPIX
Innvandringsstrid kan gi full stopp for USAs statsapparat:
De kan kastes ut
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.

USA

President Donald Trumps «shithole»-saga har langt på vei overskygget hva som står på spill i forhandlingene der uttalelsene falt: framtida til rundt 700.000 unge innvandrere og en mulig full stans i det amerikanske statsapparatet med potensielt store politiske konsekvenser i valgåret 2018.

Helt sentralt i striden står The Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som Daca.

Loven ble innført av daværende president Barack Obama og sikrer beskyttelse av innvandrere som har blitt tatt med til USA som mindreårige – såkalte dreamers.

Fakta

Daca og Dreamers:

• Aktivister og Demokrater forsøker å stanse Republikanernes ønske om å oppheve innvandrerprogrammet Daca.

• Daca er et program som gir rundt 700.000 unge innvandrere – såkalte dreamers – midlertidig oppholdstillatelse i USA.

• Daca inngår i Republikanernes større forsøk på å innføre en langt strengere innvandringspolitikk.

• Nå kan forhandlingsstriden sørge for stans i finansieringen av USAs statsapparat.

700.000 kan kastes ut

I valgkampen lovet Trump å kvitte seg med Daca, og i september kunngjorde justisminister Jeff Session at programmet ville opphøre innen 5. mars 2018.

Det vil bety at 700.000 innvandrere mellom 16 og 35 år, de fleste fra Mexico, står i fare for å deporteres fra USA. Ved to anledninger, i september og i desember, har Demokratenes forsøk på å redde Daca kollapset.

Stopper opp

Nå inngår Daca i forhandlinger om finansieringen av USAs statsapparat. Hvis ikke Republikanerne og Demokratene blir enige innen fredag, stopper store deler av USAs statsapparat opp, slik det skjedde under Obama i 2013.

En slik stans innebærer stor risiko for politikere som ønsker å bli gjenvalgt i Kongressvalget i 2018.

Tirsdag kveld meldte nyhetsnettstedet Politico at Republikanernes senatleder Paul Ryan ville lokke demokrater til å stemme for en kortvarig avtale som hindre pengestopp ved å utsette en Republikaner-plan om å kvitte seg med finansiering av helseforsikring til ni millioner barn.

Kjøper tid

Avtaleforslaget vil kjøpe tid til å fortsette forhandlinger, også om Daca og innvandring, i ytterligere en måned.

Det er imidlertid uklart om en slik avtale vil få flertallet den trenger i Kongressen.

En rekke aktivister, som Dreamers-aktivist Erika Andiola, krever at Demokratene ikke godtar en finansieringsavtale uten en garanti for Daca.

I Representantenes hus får hun støtte av lederen for en gruppe latinamerikanske Kongress-medlemmer, Michelle Lujan Grisham, at hun og rundt 30 andre senatorer vil gå imot en finansieringslov om ikke dette kommer på plass.

Senator Bernie Sanders (D) har også sagt at han ikke vil stemme for noen avtale som ikke sikrer dreamers «lovlig status og en vei til statsborgerskap».

Men mange demokrater skal imidlertid også være villige til å inngå en avtale for å hindre en statsapparatstans med stor politisk risiko.

Trump forsøker å legge skylden for en eventuell stans på Demokratene.

«Demokratene vil stenge ned regjeringen på grunn av amnesti for alle og grensesikkerhet. Den største taperen vil bli vårt raskt gjenoppbyggede militære, på et tidspunkt da vi trenger det mer enn noensinne», skriver presidenten på Twitter.

Trump-seier

Et lekket notat fra forhandlinger om innvandring indikerer at med The Dreamers i potten, så har Republikanerne presset Demokratene langt til høyre.

Notatet tyder på store seiere for Republikanerne, som nye 2,7 milliarder til grensesikkerhet og lenger ventetid på statsborgerskap for dreamers.

Over 220.000 såkalte dreamers bor i California, 125.000 i Texas, 40.000 i Illinois og New York, 30.000 i Florida og 30.000 i Arizona og North Carolina.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk