Onsdag 17. januar 2018
SPRER ELITEFRYKT: Varsleren Chelsea Manning utfordrer demokrateliten med sitt senats­kandidatur. Bildet er fra hennes første kampanjevideo. FOTO: Chelsea Manning For 8US Senate/AP/NTB scanpix
• Chelsea Manning kan vinne historisk senatsplass • Demokrater sverter henne med Russland-anklager
Angripes av sine egne
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.

USA

Varsleren Chelsea Manning ble verdenskjent da hun i 2010 – gjennom lekkasjer av hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks – avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

Etter sju år i fengsel ble soldaten benådet av president Barack Obama og løslatt i januar 2017.

Manning, som har blitt kalt en «en utakknemlig forræder» av president Donald Trump, har samtidig blitt et viktig symbol for kampen for transpersoners rettigheter.

Nå stiller hun som senatskandidat for Demokratene i Maryland, og hun kan dermed bli den første transkvinnen i Senatet noensinne.

Mannings kandidatur ses som en del av et bredt oppgjør med demokrateliten som tapte valget mot Trump i 2016.

Fakta

Chelsea Manning:

• Amerikansk varsler som i 2013 ble dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket hemmelig­stemplede dokumenter til Wikileaks.

• Materialet ble kjent som «Iraq War Logs» og «Afghan War Diary» og avslørte blant annet amerikanske krigs­forbrytelser.

• Har blitt et viktig ikon for bevegelsen for transpersoners rettigheter.

• Etter sju år i fengsel ble Manning benådet av Barack Obama da presidenten gikk av i januar 2017.

• Manning utfordrer nå USAs politiske etablissement ved å stille til senatsvalg for Demokratene i Maryland.

Demokrater angriper

Styremedlem og talsperson for Feministisk Initiativ i Norge, Cathrine Linn Kristiansen, mener Demokratene og USA trenger Mannings kandidatur.

– Ikke bare fordi hun er transperson, men også fordi hun er en varsler. Hennes historie, og alt det vanskelige hun har vært gjennom, bringer med seg noen perspektiver amerikansk politikk absolutt trenger, sier Kristiansen, som også er amerikansk statsborger og demokratvelger.

Men selv om Demokratene de siste årene har løftet fram kampen for transpersoners rettigheter, deler langt fra alle i partiet begeistringen over Mannings politiske ambisjoner.

Isteden anklages varsleren av sentrale støttespillere i sentrum av partiet for å være et verktøy for Russland og Vladimir Putin. Ikke minst har Neera Tanden, leder for Demokratenes største Washington-tenketank Center for American Progress, videreformidlet påstander om at Moskva står bak Mannings kandidatur.

«Kreml betaler den ekstreme venstresida for å endre valg», heter det i en Twitter-melding om Manning som Tanden videreformidlet til sine over 100.000 følgere.

Refser konspirasjonsklima

Kristiansen peker på at det ikke er uvanlig at minoriteter som Manning blir mistenkeliggjort i amerikansk politikk.

– Når transpersonen Manning utfordrer en gammel hvit mann, så er det ikke overraskende at det spres konspirasjonsteorier, sier hun.

For å komme seg til det nasjonale valget i november 2018, må Manning først vinne mot nåværende senator Ben Cardin (74) i Demokratenes primærvalg i juni.

Cardin støttet nylig publiseringen av en kritisk rapport om Russlands påvirkning på valg i Vesten. I analysen fra Tanden og andre sentrumsdemokrater, som MSNBC-stjerne Joy Reid løfter fram, leses Mannings kandidatur som en slags straff fra Putin.

«Dette er klimaet i Washington: Ingen konspirasjonsteori er for idiotisk, for tilbakestående, for åpenbart latterlig til at den kan bli tatt alvorlig så lenge den inneholder anklager om at noen er verktøy for Kreml», kommenterer The Intercept-journalist Glenn Greenwald.

Manning mistenkeliggjøres også av demokratstrateg og en av Hillary Clintons sentrale valgkamprådgivere, Zac Petankas. Han hevder Chelsea Manning valgte «en arm av russisk etterretning som undergraver liberale demokratier» da hun i 2010 lekket dokumenter til Julian Assange og Wikileaks. Manning har ennå ikke presentert noen politisk plattform, men har sammen med sin kamp for seksuelle minoriteters rettigheter tidligere tatt til orde for full offentlig helsedekning for alle amerikanere og sterkere beskyttelse for varslere.

Over bilder av både høyreekstreme demonstrasjoner og politivold mot demonstranter, snakker hun i sin første kampanjevideo om behovet for kamp mot «undertrykking og hat» «Vi må slutte å spørre dem om å gi oss våre rettigheter, de vil ikke støtte oss», sier hun over bilder av både Demokratene og Republikanernes partiledere.

«Vi trenger dem ikke lenger, vi kan gjøre det bedre.»

eirikgs@klassekampen

Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk