Onsdag 17. januar 2018
SPRER ELITEFRYKT: Varsleren Chelsea Manning utfordrer demokrateliten med sitt senats­kandidatur. Bildet er fra hennes første kampanjevideo. FOTO: Chelsea Manning For 8US Senate/AP/NTB scanpix
• Chelsea Manning kan vinne historisk senatsplass • Demokrater sverter henne med Russland-anklager
Angripes av sine egne
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.

USA

Varsleren Chelsea Manning ble verdenskjent da hun i 2010 – gjennom lekkasjer av hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks – avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

Etter sju år i fengsel ble soldaten benådet av president Barack Obama og løslatt i januar 2017.

Manning, som har blitt kalt en «en utakknemlig forræder» av president Donald Trump, har samtidig blitt et viktig symbol for kampen for transpersoners rettigheter.

Nå stiller hun som senatskandidat for Demokratene i Maryland, og hun kan dermed bli den første transkvinnen i Senatet noensinne.

Mannings kandidatur ses som en del av et bredt oppgjør med demokrateliten som tapte valget mot Trump i 2016.

Fakta

Chelsea Manning:

• Amerikansk varsler som i 2013 ble dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket hemmelig­stemplede dokumenter til Wikileaks.

• Materialet ble kjent som «Iraq War Logs» og «Afghan War Diary» og avslørte blant annet amerikanske krigs­forbrytelser.

• Har blitt et viktig ikon for bevegelsen for transpersoners rettigheter.

• Etter sju år i fengsel ble Manning benådet av Barack Obama da presidenten gikk av i januar 2017.

• Manning utfordrer nå USAs politiske etablissement ved å stille til senatsvalg for Demokratene i Maryland.

Demokrater angriper

Styremedlem og talsperson for Feministisk Initiativ i Norge, Cathrine Linn Kristiansen, mener Demokratene og USA trenger Mannings kandidatur.

– Ikke bare fordi hun er transperson, men også fordi hun er en varsler. Hennes historie, og alt det vanskelige hun har vært gjennom, bringer med seg noen perspektiver amerikansk politikk absolutt trenger, sier Kristiansen, som også er amerikansk statsborger og demokratvelger.

Men selv om Demokratene de siste årene har løftet fram kampen for transpersoners rettigheter, deler langt fra alle i partiet begeistringen over Mannings politiske ambisjoner.

Isteden anklages varsleren av sentrale støttespillere i sentrum av partiet for å være et verktøy for Russland og Vladimir Putin. Ikke minst har Neera Tanden, leder for Demokratenes største Washington-tenketank Center for American Progress, videreformidlet påstander om at Moskva står bak Mannings kandidatur.

«Kreml betaler den ekstreme venstresida for å endre valg», heter det i en Twitter-melding om Manning som Tanden videreformidlet til sine over 100.000 følgere.

Refser konspirasjonsklima

Kristiansen peker på at det ikke er uvanlig at minoriteter som Manning blir mistenkeliggjort i amerikansk politikk.

– Når transpersonen Manning utfordrer en gammel hvit mann, så er det ikke overraskende at det spres konspirasjonsteorier, sier hun.

For å komme seg til det nasjonale valget i november 2018, må Manning først vinne mot nåværende senator Ben Cardin (74) i Demokratenes primærvalg i juni.

Cardin støttet nylig publiseringen av en kritisk rapport om Russlands påvirkning på valg i Vesten. I analysen fra Tanden og andre sentrumsdemokrater, som MSNBC-stjerne Joy Reid løfter fram, leses Mannings kandidatur som en slags straff fra Putin.

«Dette er klimaet i Washington: Ingen konspirasjonsteori er for idiotisk, for tilbakestående, for åpenbart latterlig til at den kan bli tatt alvorlig så lenge den inneholder anklager om at noen er verktøy for Kreml», kommenterer The Intercept-journalist Glenn Greenwald.

Manning mistenkeliggjøres også av demokratstrateg og en av Hillary Clintons sentrale valgkamprådgivere, Zac Petankas. Han hevder Chelsea Manning valgte «en arm av russisk etterretning som undergraver liberale demokratier» da hun i 2010 lekket dokumenter til Julian Assange og Wikileaks. Manning har ennå ikke presentert noen politisk plattform, men har sammen med sin kamp for seksuelle minoriteters rettigheter tidligere tatt til orde for full offentlig helsedekning for alle amerikanere og sterkere beskyttelse for varslere.

Over bilder av både høyreekstreme demonstrasjoner og politivold mot demonstranter, snakker hun i sin første kampanjevideo om behovet for kamp mot «undertrykking og hat» «Vi må slutte å spørre dem om å gi oss våre rettigheter, de vil ikke støtte oss», sier hun over bilder av både Demokratene og Republikanernes partiledere.

«Vi trenger dem ikke lenger, vi kan gjøre det bedre.»

eirikgs@klassekampen

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk