Tirsdag 16. januar 2018
AVHENGIGE: 1,3 millioner av Gazas befolkning på 1,9 millioner er flyktninger og avhengig av hjelp fra FN-organisasjonen Unwra. Her palestinske barn ved siden av sekker med mat i Rafah.Foto: SAID KHATIB, AFP/NTB scanpix
• Trump truer med å kutte Palestina-bistand • FN-talsmann advarer mot kutt
Vil ramme de svakeste
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Palestina

USAs president Donald Trump truer med å kutte kraftig i støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unwra). USA er den største bidragsyteren til Unwra, og har de siste årene bidratt med rundt tre milliarder kroner årlig, rundt en firedel av hjelpeorganisasjonens totale budsjett.

Unwra sliter allerede med finansieringen, og har bedt om 400 millioner dollar (3,3 milliarder kroner) mer for å dekke behovene.

Unwra driver skoler og helseklinikker for flyktningene og bistår dem med matvarehjelp og tak over hodet.

– Vi har ikke fått noen offisiell beskjed om kutt fra USAs regjering, og vi fortsetter å jobbe så hardt vi kan for å sørge for at flyktningene vi hjelper skal få det de trenger, sier Christopher Gunnes, talsmann for Unwra, til Klassekampen.

Fakta

FNs hjelpeorganisasjon for palestinaflyktninger:

• Unwra, FN-organisasjonen for palestinske flyktninger, ble vedtatt opprettet i 1949 av FNs generalforsamling, og etablert i 1950.

• Rundt 5,3 millioner palestinere lever i dag på flukt.

• Drøyt 2,1 millioner palestinske flyktninger bor i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen, nærmere 800.000 på Vestbredden, rundt 500.000 i Libanon og 450.000 i Syria.

• Totalt bor det nesten tre millioner palestinere på Vestbredden, 1,9 millioner på Gazastripen og 1,8 millioner inne i Israel.

• USA er største bidragsyter til Unwra, men truer med drastiske kutt.

Truer palestinerne

Ifølge NTB har imidlertid årets første bidrag fra USA, i underkant av én milliard kroner, som skulle ha vært overført til Unwra 1. januar, fortsatt ikke blitt overført.

En sentralt plassert kilde i Trumps administrasjon opplyser at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt «dersom det ikke blir gjort store endringer i Unwra». Trump vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden, ifølge NTB.

Det har vært uro i de palestinske områdene etter at Trump 6. desember anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Minst 16 palestinere har blitt drept av israelske styrker siden da.

Palestinerne mener at USA dermed har utspilt sin rolle som troverdig fredsmekler. Palestinske ledere har også påpekt at Israels kontinuerlige sabotasje av ting man ble enige om i Oslo-avtalen, gjør det til en vits å forhandle.

– Vi er ikke motstandere av å vende tilbake til forhandlinger, men de må bygge på folkeretten og resolusjoner som har anerkjent en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, sa president Mahmoud Abbas’ talsmann Nabil Abu Rudeineh tidligere i januar.

– Kutt vil være dramatisk

Samtidig som Christopher Gunnes påpeker at Unwra ikke har fått varsel om kutt fra USA, er han klar på at store kutt vil være katastrofalt og ramme svake grupper som ikke har mulighet til å kompensere det de mister.

– Unwra er helt uunnværlig, og det vi tilbyr er så dypt rotfestet at dersom tilbudet ødelegges, kan konsekvensene blir dramatiske, sier han.

Unwra gir bistand til palestinske flyktninger i de israelsk­okkuperte områdene på Vestbredden/Øst-Jerusalem og Gazastripen, samt i nabolandene.

– Vi har over fem millioner registrerte flyktninger i hele Midtøsten, på steder som Syria, Gaza og Vestbredden. I Jordan, for eksempel, er det over to millioner flyktninger, i Gaza er to tredeler av befolkningen avhengig av våre tjenester. Hvis våre tjenester må opphøre, vil konsekvensene for dem som rammes bli katastrofale

Også i USA er det delte meninger om kuttforslaget. FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at det vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA.

Gunnes trekker særlig fram Gaza, der det ikke finnes alternativer til hjelp fra Unwra.

– I Gaza har de levd et tiår under blokade. Arbeidsløsheten er på over 60 prosent. Økonomien har kollapset. Folk har rett og slett ingen alternativer til hjelpen fra Unwra.

Unwra kritiseres av Israel

Israel har lenge krevd nedleggelse av Unwra, som de mener er «en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger».

Unwra viser til at de har sitt mandat fra FNs generalforsamling.

Norge, som de siste 25 årene har ledet giverlandsgruppen for Palestina, har advart USA mot å kutte bistanden.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Tirsdag 20. februar 2018
ANGRER IKKE: Storbritannias fremste ekspert på folkeopinion avviser at britene angrer på brexit. Det er ønsketenkning fra EU-henførte medier, mener professor John Curtice.
Mandag 19. februar 2018
TORTUR: USA og deres allierte kommer i søkelyset om krigsforbrytelser i Afghanistan granskes. – Nordmenn kan i teorien måtte møte i krigsforbryterdomstolen, sier jussnestor William Schabas til Klassekampen.
Lørdag 17. februar 2018
FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.
Fredag 16. februar 2018
NY KOST: Sør-Afrikas nye president Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra anti-apartheidkampen. Han får nok å ta fatt i.
Torsdag 15. februar 2018
FRITT FALL: Oppslutningen til Tysklands regjeringsklare sosialdemokrater er den verste på 131 år. Nå tas de snart igjen av høyrepopulistene i AfD.
Onsdag 14. februar 2018
VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.
Tirsdag 13. februar 2018
BOBLE: Sveriges finanssektor eser ut, og en ny krise kan være rundt hjørnet, ifølge en ny rapport.
Mandag 12. februar 2018
ESKALERING: Det som startet med en antatt iransk drone i israelsk luftrom, har nå blitt til storskala israelske luftangrep i Syria. – En farlig utvikling, mener Nupi-forsker Kjetil Selvik.
Lørdag 10. februar 2018
NORWAY+: De i Labour som ville forbli i EU, snuser på en EØS-avtale, men blir kraftig avvist av partileder Jeremy Corbyn.
Fredag 9. februar 2018
ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk