Søndag 14. januar 2018
Erdogan truer med å angripe kurdiskkontrollert by i Syria
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Publisert: 14 Januar 17:21
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Målet er å «drive ut terror» fra Afrin, som ligger nord i Syria, nær grensen til Tyrkia. Erdogan sier han håper på drahjelp fra USA til å gjennomføre angrepet.
– Vi forventer at USA støtter Tyrkia i dets rettmessige forsøk på å bekjempe terrorisme, sier Erdogan, vel vitende om at USA støtter kurdiske opprørere i Syria som Tyrkia vil bekjempe.
Erdogans uttalelser kom søndag, samme dag som tyrkiske styrker for andre dag på rad angrep mål i Afrin med artilleriskyts.
Det er ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet. Søndagens angrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.
PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.
En YPG-talsmann i Afrin, Rojhat Roj, sier det oppsto sammenstøt mellom hans gruppe og tyrkiske soldater nær grensen like etter midnatt natt til søndag. Han sier at en YPG-kriger ble drept og to sivile ble såret.

Skal «knuses»Erdogan sa i en fjernsynssendt tale søndag at tyrkiske styrker «i de kommende dagene» kan gå inn i Afrin for å knuse den kurdiske militsen.
– Vi kommer til å fortsette våre operasjoner for å holde terrorisme unna vår sørlige grense ved Afrin i dagene som kommer. Det minste tegn på bråk ved grensen vil være et signal om at vi setter i gang, sa Erdogan.
En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.
– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.
Også lørdag truet Erdogan med å gripe inn «dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg». Erdogan har flere ganger tidligere uttalt at Afrin bør «renses» for terrorister.
Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

En firedel av SyriaEtter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.
Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.
USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensivEn talsmann for de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.
Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.
En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.
– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)
Fredag 27. april 2018
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.
Fredag 27. april 2018
• «Kan vi stole på norsk presse nå», spør Anki Gerhardsen i spalta «Medierevisjonen» i Aftenposten. Hun viser til den pågående saken om den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg, som nå sitter fengslet i Russland siktet for...
Fredag 27. april 2018
Denne uka kom Erna Solberg på hjemmebesøk til den kritikerroste forfatteren Azra Gilani. Men boka hennes om muslimske mødres kamp ble avvist av Kulturrådet.
Fredag 27. april 2018
ÅPEN: Thee Yezen Al-Obaide er et kjent fjes i moskémiljøet i Norge. Nå står han fram som homofil.
Torsdag 26. april 2018
PÅ GANGEN: Lektor Clemens Saers fikk undervisningsnekt på dagen etter anonyme krenkeanklager fra elever. Lærerorganisasjoner vil endre den nye «krenkelsesparagrafen» i opplæringsloven for å hindre misbruk.
Torsdag 26. april 2018
Et uavhengig byrå må telle publikum i kulturlivet etter etnisk tilhørighet, klasse og legning, mener kulturprodusent. Ledere ved norske museer og teatre er skeptiske.
Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Torsdag 26. april 2018
• Den franske økonomen Thomas Piketty er aktuell med en ny forskningsrapport, som ble presentert over to sider i gårsdagens Klassekampen. I den tegner han opp et bilde av nye valgmønster i Vesten, som forskyver politikken og våre...
Onsdag 25. april 2018
Departementet ba 300 kulturarbeidere si sin mening om 14 trender via mentometerknapper. Svarene kan forme framtidas kultur­politikk.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk