Søndag 14. januar 2018
Tyrkia angriper kurdiskkontrollert by i Syria
Tyrkiske styrker angrep søndag for andre dag på rad mål i den kurdiskkontrollerte byen Afrin nord i Syria.
Publisert: 14 Januar 13:09
Tyrkiske styrker angrep søndag for andre dag på rad mål i den kurdiskkontrollerte byen Afrin nord i Syria.
Søndagens artilleriangrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.
PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.
Det er ikke meldt om drepte i angrepene, og det er heller ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet.

Truer med å knuseArtilleriangrepet mot Afrin startet kort tid etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å knuse den kurdiske militsen i Syria «på under en uke» om de ikke overgir seg.
Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.
– Vi kommer til å intervenere ytterligere dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg, sa Erdogan under et besøk i Elazig-provinsen i Tyrkia lørdag.
En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.
– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.

En firedel av SyriaEtter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.
Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.
USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensivEn talsmann fra de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.
Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.
En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.
– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)
Lørdag 20. januar 2018
OPPVASK: Framtredende norske feminister støtter oppvasken i de politiske partiene, men advarer mot å glemme den seksuelle trakasseringen ellers i samfunnet.
Lørdag 20. januar 2018
VEDTAK: En ny ukrainsk lov åpner for å gjenvinne kontrollen over det opprørskontrollerte Donbass med militær makt.
Lørdag 20. januar 2018
Historien som har skapt forsider om Trine Skei Grande denne uka, skulle aldri blitt viderebragt i seriøse medier, mener forfatter Linn Stalsberg.
Lørdag 20. januar 2018
• Metoo-kampanjen har vært en høyst påkrevet og svært oppmuntrende kvinnepolitisk mobilisering, der tusenvis av kvinner har markert at de ikke lenger finner seg i trakassering som begrenser deres handlingsrom og frie livsutfoldelse. Håpet er...
Lørdag 20. januar 2018
Ramsalt: Kaspar Colling Nielsens bok rommer mye kritikk av vår tid, men «Den danske borgerkrig» byr på lite revolusjonsromantikk.
Fredag 19. januar 2018
VED VEIS ENDE
Fredag 19. januar 2018
FRONTER: USA akter å bli i Syria på ubestemt tid som en «motvekt» til regimet til Bashar al-Assad.
Fredag 19. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonalgalleriet. Nå mener kunsteksperter at Nasjonalmuseet må gjenoppta dialogen med Stein Erik Hagen om Canica-samlingen.
Fredag 19. januar 2018
UENIG OM JUSSEN: Per Andreas Bjørgan mener det er uheldig å gjøre dyptgripende endringer av offentlig sektor på grunn av svært teoretisk forståelse av EU-retten.
Fredag 19. januar 2018
• Internettrevolusjonen har grunnleggende endret kommunikasjonsformene de siste tiårene. Joshua A.T. Fairfield, som nylig har gitt ut boka «Owned: Property, Privacy and New Digital Serfdom», spør om den digitale økonomien sender oss tilbake...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk