Søndag 14. januar 2018
Erdogan truer med å angripe kurdiskkontrollert by i Syria
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Publisert: 14 Januar 17:21
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Målet er å «drive ut terror» fra Afrin, som ligger nord i Syria, nær grensen til Tyrkia. Erdogan sier han håper på drahjelp fra USA til å gjennomføre angrepet.
– Vi forventer at USA støtter Tyrkia i dets rettmessige forsøk på å bekjempe terrorisme, sier Erdogan, vel vitende om at USA støtter kurdiske opprørere i Syria som Tyrkia vil bekjempe.
Erdogans uttalelser kom søndag, samme dag som tyrkiske styrker for andre dag på rad angrep mål i Afrin med artilleriskyts.
Det er ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet. Søndagens angrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.
PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.
En YPG-talsmann i Afrin, Rojhat Roj, sier det oppsto sammenstøt mellom hans gruppe og tyrkiske soldater nær grensen like etter midnatt natt til søndag. Han sier at en YPG-kriger ble drept og to sivile ble såret.

Skal «knuses»Erdogan sa i en fjernsynssendt tale søndag at tyrkiske styrker «i de kommende dagene» kan gå inn i Afrin for å knuse den kurdiske militsen.
– Vi kommer til å fortsette våre operasjoner for å holde terrorisme unna vår sørlige grense ved Afrin i dagene som kommer. Det minste tegn på bråk ved grensen vil være et signal om at vi setter i gang, sa Erdogan.
En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.
– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.
Også lørdag truet Erdogan med å gripe inn «dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg». Erdogan har flere ganger tidligere uttalt at Afrin bør «renses» for terrorister.
Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

En firedel av SyriaEtter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.
Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.
USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensivEn talsmann for de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.
Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.
En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.
– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Tirsdag 16. oktober 2018
• Noen av Norges mest toneangivende politiske kommentatorer har de siste dagene satt i gang et regelrett hardkjør mot Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide. De karakteriserer hans forsøk på å få partiet med seg over blokkgrensa som...
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Mandag 15. oktober 2018
• «Skjebnedagen», kalte de den. Onsdag i forrige uke hadde de ansatte i Danmarks Radio (DR) fått beskjed om å være tilgjengelige fra klokka åtte om morgenen. Da telefonene sluttet å kime to timer seinere, hadde 205 medarbeidere fått sparken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk