Fredag 12. januar 2018
STRÅLENDE VENNSKAP: Norge og Erna Solberg støtter Donald Trump og USAs kamp mot et atomvåpenforbud. Nå vil Trump liberalisere USAs atomvåpenpolitikk ytterligere.FOTO: Stein Bjørge, Aftenposten/ NTB SCANPIX
• Erna Solberg betrygget etter Trump-møte • Nå vil han senke terskelen for atomangrep
Fyrer opp atomfrykten
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.

USA

Mens Norges statsminister Erna Solberg puster lettet ut etter Washington-besøket hos USAs president Donald Trump, planlegger Norges nærmeste allierte endringer i sin atomvåpenpolitikk som ifølge kritikere øker faren for atomkrig.

– Vi møter alle trusler sammen, vi er partnere, sa Trump om Norge.

Slike trusler skal nå ifølge avisa The Guardian møtes ved blant annet to store endringer i USAs atompolitikk:

• Utvide mulige scenarioer der atomvåpen kan brukes.

Utvikle nye, mindre atomstridshoder som skal kunne plasseres på såkalte Trident-raketter og avfyres fra ubåter.

Den nye atompolitikken går fram av et strategiutkast som er del av Pentagons «The Nuclear Posture Review»: Rammene for atomvåpens rolle i amerikansk sikkerhetspolitikk.

Ifølge leder for Norske leger mot atomvåpen, Saima Akthar, er USAs atomplan «et steg i helt feil retning».

– Dette vil styrke atomvåpnenes posisjon og gjøre bruken av dem enklere, sier hun til Klassekampen.

Akthar mener planen «føyer seg inn i rekken av bekymringsverdige tegn fra Trump» når det gjelder atomvåpen.

Fakta

USAs atompolitikk:

• Rammene for USAs atomvåpenpolitikk beskrives i forsvars­departementes strategiutkast «The Nuclear Posture Review».

• Den forrige atomplanen ble utarbeidet under daværende president Barack Obama i 2010 og utelukket for første gang atomangrep mot land som ikke selv har atomvåpen. Unntakene var Iran og Nord-Korea.

• Pentagon jobber nå med en ny atomplan. Ifølge avisa The Guardian viser utkast til planen at Trump-administrasjonen går inn for en mer liberal atomvåpenpolitikk og utvikling av nye atomvåpen.

Hardt slag for fredskamp

I møtet med Trump la Solberg vekt på Norges innkjøp av amerikanske jagerfly og Tesla-er.

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk av en president som var interessert og hadde forberedt seg godt, sa hun om Trump som mange beskylder for å mangle alle evner en president bør ha.

Møtet endte med en Twitter-bekreftelse fra Trump på at Norge øverste utenrikspolitiske mål sikres: Å være «en god venn og alliert» av USA.

Norge har tidligere blidgjort våre Nato-allierte amerikanere ved å ikke slutte seg til FNs atomforbud.

Trumps atomplan vil være et hardt slag for fredsbevegelsen som i desember feiret ICANs fredspris for sitt forbudsarbeid.

Til Klassekampen sier Utenriksdepartementet at «det er for tidlig å spekulere om innholdet i den amerikanske administrasjonens gjennomgang av kjernevåpenpolitikken».

Jon Wolfsthal, direktør for Global Zeros «Nuclear Crisis Group», hevder på sin side å ha sett et endelig utkast av atomplanen. Han sier resultatet er mindre ekstremt enn det opprinnelig var.

– Men det er fortsatt ille, sier han til avisa The Guardian.

Planen vil trolig presenteres etter Trumps «State of the Union»-tale i slutten av januar. I motsetning til tidligere vil USA nå kunne bruke atomvåpen i scenarioer der angrep med ikke-atomvåpen forårsaker store tap av menneskeliv.

Angrep som rettes mot kritisk infrastruktur eller steder der atomvåpen kontrolleres fra, skal også åpne for bruk av amerikanske atomvåpen.

Trump-frykten

Wolfsthal sier et av målene med de nye våpnene er å avskrekke Russland fra bruke av taktiske stridshoder i en konflikt i Øst-Europa, samt «sende sterke signaler» til Kina og Nord-Korea.

Sara Kristine Nes fra Nei til Atomvåpen sier planen er «et alvorlig angrep på en internasjonal konsensus om atomvåpen ikke skal brukes».

Økt spenning mellom atommakter øker samtidig faren for et uhell og for at «falske alarmer» blir møtt som faktiske angrep. Trumps uberegnelighet og påstander om mentale helseproblemer øker også atomfrykten.

– Trumps atomvåpenholdning er mye mer skremmende enn tidligere presidenters, sier Akthar.

Trump har blant annet skrytt av sine «store atomknapp» i konfrontasjonen med Nord-Korea. Radiostasjonen NPR melder at medisiner mot radioaktiv stråling har skutt i været. USA brukte sist atomvåpen mot Japan i 1945. I motsetning til andre atommakter har USA ikke avgitt løfter om å ikke være den som starter en atomkrig.

I går traff Norges forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) USAs utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster og forsvarsminister James Mattis. Den militære greinen av administrasjonen har fått utvidet makt under Trump.

eirikgs@klasskampen.no

Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk