Torsdag 11. januar 2018
Forskere mener å ha kartlagt åtte isbreer på Mars
Amerikanske forskere mener å ha oppdaget åtte underjordiske isbreer på Mars.
Publisert: 11 Januar 23:09
Amerikanske forskere mener å ha oppdaget åtte underjordiske isbreer på Mars.
Forskerne har lenge visst at det er is på Mars, men oppdagelsen av de åtte underjordiske isbreene gir ny innsikt i hvor store mengder det kan være snakk om.
Isbreene er oppdaget ved å analysere bilder og data fra Mars Recoinnassance Orbiter (MRO), som ble sendt ut til den røde planeten i 2005.
NASA planlegger å sende det første bemannede romfartøyet til Mars innen 2030.
– Astronautene kan ganske enkelt gå ut der med bøtte og spade og få tak i alt det vannet de behøver, sier Shane Byrne ved University of Arizona.
Noen av isbreene som er oppdaget, ligger bare 1 meter under overflaten. Andre strekker seg hele 100 meter ned under overflaten og synes å bestå av ren is.
NASA-sonden Phoenix Mars Lander oppdaget is da den landet nær nordpolen på Mars i 2008, men det har vært ukjent hvor mye det kan være snakk om.
Sonden landet bare drøyt 500 kilometer fra der hvor NASAs Viking 2-sonde landet i 1976 og grov en 10–15 centimeter dyp grøft å se hva som var under overflaten.
Hadde Viking 2 kunnet grave bare 15 centimeter til, ville den ha oppdaget isen allerede i 1976, ifølge NASA.
(©NTB)
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Mandag 19. mars 2018
• Kanskje er det bare én forskjell på kvinnelige og mannlige ledere: En mannlig leder blir sjeldnere mistenkt for ikke å beherske jobben sin bare fordi han er mann. Forskning viser at «atypiske» ledere får mer kritisk oppmerksomhet. Er du...
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
• Fremskrittspartiets regjeringsdeltakelse har vært sett på som en slags «normalisering» av partiet, som har bidratt til å øke den ideo­logiske avstanden til aggressivt rasistiske partier og bevegelser i andre land. Men Sylvi Listhaug har...
Lørdag 17. mars 2018
Fortjener trakassørene en ny sjanse, eller må de finne seg i å bytte jobb? Feminister, jurister og medie­folk er uenige.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Lørdag 17. mars 2018
Skurrar: Kaj Skagen skriv rikt og ofte råkande om norsk tru og tanke, men i samtidsdiagnosen brusar han med lånte fjør.
Fredag 16. mars 2018
Begrepet «norsk kultur» er tømt for innhold, mener forfatter Kaj Skagen. Skylda legger han på seksti­åtterne.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk