Torsdag 11. januar 2018
Søreide åpner for norsk rolle i Korea-samtaler
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
Publisert: 11 Januar 19:12
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
– Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sier Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.
Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.
– Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, sier hun.

– Gode samtalerSøreide slår fast at Norge og USA deler bekymringen knyttet til Nord-Koreas langtrekkende raketter.
– Vi står sammen om ønsket om å finne gode politiske og diplomatiske løsninger på situasjonen. Det som har skjedd de siste dagene med samtaler mellom Nord- og Sør-Korea er positivt, men det er for tidlig å si hva det innebærer, sier hun.
Den norske utenriksministeren hadde om lag tre kvarter sammen med Tillerson torsdag.
– Vi hadde en lang og god samtale, som både handlet om Russland, NATO, Syria og Midtøsten, sier Søreide.

BistandskuttNorge leder Giverlandsgruppen for Palestina og Søreide har i en lang rekke samtaler med framstående representanter for den nye amerikanske administrasjonen understreket viktigheten av å opprettholde bistanden.
– Jeg opplever at det er en forståelse på amerikansk side for viktigheten av bistand, ikke bare til de palestinske områdene, men også landene rundt for å kunne stabilisere situasjonen. Særlig nå når de palestinske selvstyremyndighetene skal overta ansvaret på Gaza er det viktig å fortsette bistanden, sier Søreide som senere torsdag vil ta opp samme sak med president Donald Trumps svigersønn, spesialrådgiver Jared Kushner.

– Nær alliertUSAs utenriksminister Rex Tillerson var som vanlig svært ordknapp da de to stilte opp på en hastig fotoseanse i forkant av møtet i Utenriksdepartementet.
– Norge har vært veldig støttende i våre anstrengelser for å bekjempe terror og IS, samt å sende det rette budskapet til Nord-Korea, sa Tillerson.
Han svarte ikke på spørsmål om hva han håper Norge kan bidra med når samtalene om situasjonen i Nord-Korea begynner i Vancouver neste uke.
Etter møtet sa Søreide at det ikke kom noen konkrete forespørsler fra amerikansk side knyttet til dette spørsmålet.
(©NTB)
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Mandag 24. september 2018
Arbeiderpartiet støtter Postens ønske om å halvere antall postdager. Men verken partiet eller kulturminister Trine Skei Grande (V) har noen klar løsning for avisene.
Mandag 24. september 2018
NED: Kommersielle velferdsbedrifter i NHO kaster ut konsulenter. Fra 2017 til 2018 sank konsulentandelen i psykisk helsevern fra 38 til 22 prosent, viser NHOs egne tall.
Mandag 24. september 2018
• Den svenske valgthrilleren ruller videre. I de to ukene som har gått siden det jevne valgresultatet 9.september ble klart, har alle de svenske partiene kjempet om å vinne gjennom med sin tolkning av hvem som egentlig ble valgets vinnere.
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk