Torsdag 11. januar 2018
Søreide åpner for norsk rolle i Korea-samtaler
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
Publisert: 11 Januar 19:12
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
– Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sier Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.
Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.
– Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, sier hun.

– Gode samtalerSøreide slår fast at Norge og USA deler bekymringen knyttet til Nord-Koreas langtrekkende raketter.
– Vi står sammen om ønsket om å finne gode politiske og diplomatiske løsninger på situasjonen. Det som har skjedd de siste dagene med samtaler mellom Nord- og Sør-Korea er positivt, men det er for tidlig å si hva det innebærer, sier hun.
Den norske utenriksministeren hadde om lag tre kvarter sammen med Tillerson torsdag.
– Vi hadde en lang og god samtale, som både handlet om Russland, NATO, Syria og Midtøsten, sier Søreide.

BistandskuttNorge leder Giverlandsgruppen for Palestina og Søreide har i en lang rekke samtaler med framstående representanter for den nye amerikanske administrasjonen understreket viktigheten av å opprettholde bistanden.
– Jeg opplever at det er en forståelse på amerikansk side for viktigheten av bistand, ikke bare til de palestinske områdene, men også landene rundt for å kunne stabilisere situasjonen. Særlig nå når de palestinske selvstyremyndighetene skal overta ansvaret på Gaza er det viktig å fortsette bistanden, sier Søreide som senere torsdag vil ta opp samme sak med president Donald Trumps svigersønn, spesialrådgiver Jared Kushner.

– Nær alliertUSAs utenriksminister Rex Tillerson var som vanlig svært ordknapp da de to stilte opp på en hastig fotoseanse i forkant av møtet i Utenriksdepartementet.
– Norge har vært veldig støttende i våre anstrengelser for å bekjempe terror og IS, samt å sende det rette budskapet til Nord-Korea, sa Tillerson.
Han svarte ikke på spørsmål om hva han håper Norge kan bidra med når samtalene om situasjonen i Nord-Korea begynner i Vancouver neste uke.
Etter møtet sa Søreide at det ikke kom noen konkrete forespørsler fra amerikansk side knyttet til dette spørsmålet.
(©NTB)
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Torsdag 22. mars 2018
• I debatten om Sylvi Listhaugs nå famøse Facebook-oppdatering, der det het at Ap setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet, har terroraksjonen 22. juli 2011, som drepte 77 mennesker, kommet opp. Frp-folk, som for eksempel...
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk