Torsdag 11. januar 2018
Søreide åpner for norsk rolle i Korea-samtaler
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
Publisert: 11 Januar 19:12
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
– Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sier Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.
Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.
– Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, sier hun.

– Gode samtalerSøreide slår fast at Norge og USA deler bekymringen knyttet til Nord-Koreas langtrekkende raketter.
– Vi står sammen om ønsket om å finne gode politiske og diplomatiske løsninger på situasjonen. Det som har skjedd de siste dagene med samtaler mellom Nord- og Sør-Korea er positivt, men det er for tidlig å si hva det innebærer, sier hun.
Den norske utenriksministeren hadde om lag tre kvarter sammen med Tillerson torsdag.
– Vi hadde en lang og god samtale, som både handlet om Russland, NATO, Syria og Midtøsten, sier Søreide.

BistandskuttNorge leder Giverlandsgruppen for Palestina og Søreide har i en lang rekke samtaler med framstående representanter for den nye amerikanske administrasjonen understreket viktigheten av å opprettholde bistanden.
– Jeg opplever at det er en forståelse på amerikansk side for viktigheten av bistand, ikke bare til de palestinske områdene, men også landene rundt for å kunne stabilisere situasjonen. Særlig nå når de palestinske selvstyremyndighetene skal overta ansvaret på Gaza er det viktig å fortsette bistanden, sier Søreide som senere torsdag vil ta opp samme sak med president Donald Trumps svigersønn, spesialrådgiver Jared Kushner.

– Nær alliertUSAs utenriksminister Rex Tillerson var som vanlig svært ordknapp da de to stilte opp på en hastig fotoseanse i forkant av møtet i Utenriksdepartementet.
– Norge har vært veldig støttende i våre anstrengelser for å bekjempe terror og IS, samt å sende det rette budskapet til Nord-Korea, sa Tillerson.
Han svarte ikke på spørsmål om hva han håper Norge kan bidra med når samtalene om situasjonen i Nord-Korea begynner i Vancouver neste uke.
Etter møtet sa Søreide at det ikke kom noen konkrete forespørsler fra amerikansk side knyttet til dette spørsmålet.
(©NTB)
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Lørdag 16. juni 2018
• Andelen innbyggere med høyere utdanning har aldri vært høyere i Norge, skriver Kommunal Rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. 33,4 prosent av befolkningen over 16 år har nå minst treårig høyere utdanning fra universitet eller...
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Lørdag 16. juni 2018
Arbeiderpartiet: Partisekretæren vurderer Gerhardsen av i dag.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Fredag 15. juni 2018
• Mímir Kristjánsson skriver i boka «Hva ville Gerhardsen gjort?» at Arbeiderpartiet tidligere så seg selv som en representant for «det store arbeidende folk». Ja, partiet kompromisset med storkapitalen, men kontrakten med velgerne var at...
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk