Onsdag 10. januar 2018
Spania flytter asylsøkere fra kontroversielt mottak
Spania flytter over 500 algeriske asylsøkere fra et fengsel som har vært benyttet som flyktningmottak, etter at en 36-åring tok sitt eget liv der. 
Publisert: 10 Januar 20:18
Spania flytter over 500 algeriske asylsøkere fra et fengsel som har vært benyttet som flyktningmottak, etter at en 36-åring tok sitt eget liv der. 
36 år gamle Mohamed Bouderbala ble funnet død i fengselet i Archidona nær Malaga 29. desember. Ifølge spanske myndigheter hadde han tatt sitt et liv.
Dødsfallet utløste debatt om bruken av fengselet til flyktningmottak, og onsdag opplyste spanske myndigheter at de 572 asylsøkerne der er flyttet. Alle kommer fra Algerie.
Bistandsadvokaten som er oppnevnt for Bouderbalas familie, Amanda Romero, opplyser at noen av asylsøkerne er flyttet til andre mottak i Spania, mens andre er deportert til hjemlandet etter å ha fått avslag på sine søknader.
Bruken av fengsel til asylmottak har høstet sterk kritikk fra menneskerettighetsgrupper. De viser til at spansk lov slår fast at mottak ikke skal bære preg av å være straffeanstalter.
Spanske myndigheter har forsvart bruken av fengselet og viser til plassmangel ved landets øvrige mottak. Spania mottok i fjor nærmere 23.000 asylsøkere.
– Innenriksdepartementet har alltid foretrukket denne løsningen framfor midlertidige leire, slik andre land har valgt, da slike leire ikke garanterer et minimum av verdige leveforhold, heter der i en kunngjøring.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk