Onsdag 10. januar 2018
HOLDER IGJEN: Johan H. Andresen jr., eier av investeringsselskapet Ferd, er en av flere næringslivstopper som aner til moderasjon i forkant av årets lønnsoppgjør, til tross for bedre tider i norsk økonomi.
Norske næringslivsledere vil ha folk i arbeid framfor høyere lønninger:
Holder på lommeboka
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.

Selv om arbeidsledigheten går ned og prognosene for norsk økonomi er bedre enn i årene som ligger bak oss, kan det gå mot et magert lønnsoppgjør i 2018.

Klassekampen har snakket med en rekke topper i norsk næringsliv som er enige om at det er viktig å holde igjen.

– Det er viktig å ha en fortsatt moderat linje, og det viktigste er å få flere i arbeid, ikke øke lønnen til dem som allerede har jobb, sier Leif O. Höegh, styreleder i rederiet Höegh Autoliners.

Johan H. Andresen, eier av investeringsselskapet Ferd, er enig.

– Det bør sikkert bli et bedre lønnsoppgjør for noen, det bør det alltid. Men jeg tror det fortsatt bør bli moderat. Moderasjon vil skape arbeidsplasser. Jeg tror arbeidsplasser er viktigere enn lønnsvekst akkurat nå, sier han.

Fakta

Norsk økonomi:

• Arbeidsledigheten har falt fra 3,6 prosent ved starten av 2017 til 3,1 prosent ved utgangen av året (Nav-tall). AKU-tall: 4,2 prosent arbeidsløshet 3. kvartal 2017.

• Prognose for vekst i fastlands-BNP for 2018 (Statistisk sentralbyrå) er 2,5 prosent, mot 1,9 prosent i 2017.

• I 2016 ble det reallønnsnedgang for norske arbeidstakere. Fasiten for 2017 er ennå ikke kommet.

Tror ikke på bedring

DNB-sjef Rune Bjerke tror de moderate lønnsoppgjørene som ligger bak oss, er en viktig grunn til at det nå går bedre i norsk økonomi. Heller ikke Bjerke ser for seg et bedre lønnsoppgjør i 2018.

– Jeg tror det er viktig å legge opp til omtrent den samme moderasjonslinjen som man har hatt. Jeg tror at verdiøkning både for arbeidstaker og arbeidsgivere må man skape gjennom veksten som kommer, og den vil komme alle til gode, sier han.

Skipsreder Höegh peker på lav inflasjon som et argument til å ikke gi noe særlig lønnsvekst.

– Inflasjon gir ikke noe grunnlag for økt lønnsvekst. Grunnlaget for økt lønnsvekst er slik sett ikke til stede, og det er viktigere å få flere i jobb. Det er åpenbart en stor utfordring, sier han.

Skal ha sin del av kaken

Administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA Baard Schumann understreker at arbeidstakerne også skal få merke at det går bedre, men sier det ikke nødvendigvis bør skje over lønnsseddelen.

– Går det bra, så er det klart at de ansatte skal ha sin del av kaken. Men det fins kanskje andre måter å gjøre det på enn et fast lønnsoppgjør, for eksempel en deling av resultat eller utbytte og ikke nødvendigvis over lønnsslippen, sier han og forklarer at pilene fort kan gå andre veien igjen.

– Ting svinger, og å gi et kraftig lønnsoppgjør, kan straffe deg tre år ned i løypa.

Svein Richard Brandtzæg, administrerende direktør i Norsk Hydro, skal i gang med å ansette flere, men heller ikke han vil love et romsligere lønnsoppgjør.

– Det gjenstår å se, og jeg vil ikke forutsi det. Men det som gjelder for oss er at Hydro kommer til å ha behov for flere ansatte i tida som kommer. Vi skal starte Husnes aluminiumsverk for fullt, det har gått for halv maskin siden finanskrisa. Vi har nettopp ansatt nye operatører og ingeniører på piloten på Karmøy. Vi satser for fullt, sier han.

okonomi@klassekampen.no

Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk