Onsdag 10. januar 2018
HOLDER IGJEN: Johan H. Andresen jr., eier av investeringsselskapet Ferd, er en av flere næringslivstopper som aner til moderasjon i forkant av årets lønnsoppgjør, til tross for bedre tider i norsk økonomi.
Norske næringslivsledere vil ha folk i arbeid framfor høyere lønninger:
Holder på lommeboka
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.

Selv om arbeidsledigheten går ned og prognosene for norsk økonomi er bedre enn i årene som ligger bak oss, kan det gå mot et magert lønnsoppgjør i 2018.

Klassekampen har snakket med en rekke topper i norsk næringsliv som er enige om at det er viktig å holde igjen.

– Det er viktig å ha en fortsatt moderat linje, og det viktigste er å få flere i arbeid, ikke øke lønnen til dem som allerede har jobb, sier Leif O. Höegh, styreleder i rederiet Höegh Autoliners.

Johan H. Andresen, eier av investeringsselskapet Ferd, er enig.

– Det bør sikkert bli et bedre lønnsoppgjør for noen, det bør det alltid. Men jeg tror det fortsatt bør bli moderat. Moderasjon vil skape arbeidsplasser. Jeg tror arbeidsplasser er viktigere enn lønnsvekst akkurat nå, sier han.

Fakta

Norsk økonomi:

• Arbeidsledigheten har falt fra 3,6 prosent ved starten av 2017 til 3,1 prosent ved utgangen av året (Nav-tall). AKU-tall: 4,2 prosent arbeidsløshet 3. kvartal 2017.

• Prognose for vekst i fastlands-BNP for 2018 (Statistisk sentralbyrå) er 2,5 prosent, mot 1,9 prosent i 2017.

• I 2016 ble det reallønnsnedgang for norske arbeidstakere. Fasiten for 2017 er ennå ikke kommet.

Tror ikke på bedring

DNB-sjef Rune Bjerke tror de moderate lønnsoppgjørene som ligger bak oss, er en viktig grunn til at det nå går bedre i norsk økonomi. Heller ikke Bjerke ser for seg et bedre lønnsoppgjør i 2018.

– Jeg tror det er viktig å legge opp til omtrent den samme moderasjonslinjen som man har hatt. Jeg tror at verdiøkning både for arbeidstaker og arbeidsgivere må man skape gjennom veksten som kommer, og den vil komme alle til gode, sier han.

Skipsreder Höegh peker på lav inflasjon som et argument til å ikke gi noe særlig lønnsvekst.

– Inflasjon gir ikke noe grunnlag for økt lønnsvekst. Grunnlaget for økt lønnsvekst er slik sett ikke til stede, og det er viktigere å få flere i jobb. Det er åpenbart en stor utfordring, sier han.

Skal ha sin del av kaken

Administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA Baard Schumann understreker at arbeidstakerne også skal få merke at det går bedre, men sier det ikke nødvendigvis bør skje over lønnsseddelen.

– Går det bra, så er det klart at de ansatte skal ha sin del av kaken. Men det fins kanskje andre måter å gjøre det på enn et fast lønnsoppgjør, for eksempel en deling av resultat eller utbytte og ikke nødvendigvis over lønnsslippen, sier han og forklarer at pilene fort kan gå andre veien igjen.

– Ting svinger, og å gi et kraftig lønnsoppgjør, kan straffe deg tre år ned i løypa.

Svein Richard Brandtzæg, administrerende direktør i Norsk Hydro, skal i gang med å ansette flere, men heller ikke han vil love et romsligere lønnsoppgjør.

– Det gjenstår å se, og jeg vil ikke forutsi det. Men det som gjelder for oss er at Hydro kommer til å ha behov for flere ansatte i tida som kommer. Vi skal starte Husnes aluminiumsverk for fullt, det har gått for halv maskin siden finanskrisa. Vi har nettopp ansatt nye operatører og ingeniører på piloten på Karmøy. Vi satser for fullt, sier han.

okonomi@klassekampen.no

Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk