Onsdag 10. januar 2018
HOLDER IGJEN: Johan H. Andresen jr., eier av investeringsselskapet Ferd, er en av flere næringslivstopper som aner til moderasjon i forkant av årets lønnsoppgjør, til tross for bedre tider i norsk økonomi.
Norske næringslivsledere vil ha folk i arbeid framfor høyere lønninger:
Holder på lommeboka
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.

Selv om arbeidsledigheten går ned og prognosene for norsk økonomi er bedre enn i årene som ligger bak oss, kan det gå mot et magert lønnsoppgjør i 2018.

Klassekampen har snakket med en rekke topper i norsk næringsliv som er enige om at det er viktig å holde igjen.

– Det er viktig å ha en fortsatt moderat linje, og det viktigste er å få flere i arbeid, ikke øke lønnen til dem som allerede har jobb, sier Leif O. Höegh, styreleder i rederiet Höegh Autoliners.

Johan H. Andresen, eier av investeringsselskapet Ferd, er enig.

– Det bør sikkert bli et bedre lønnsoppgjør for noen, det bør det alltid. Men jeg tror det fortsatt bør bli moderat. Moderasjon vil skape arbeidsplasser. Jeg tror arbeidsplasser er viktigere enn lønnsvekst akkurat nå, sier han.

Fakta

Norsk økonomi:

• Arbeidsledigheten har falt fra 3,6 prosent ved starten av 2017 til 3,1 prosent ved utgangen av året (Nav-tall). AKU-tall: 4,2 prosent arbeidsløshet 3. kvartal 2017.

• Prognose for vekst i fastlands-BNP for 2018 (Statistisk sentralbyrå) er 2,5 prosent, mot 1,9 prosent i 2017.

• I 2016 ble det reallønnsnedgang for norske arbeidstakere. Fasiten for 2017 er ennå ikke kommet.

Tror ikke på bedring

DNB-sjef Rune Bjerke tror de moderate lønnsoppgjørene som ligger bak oss, er en viktig grunn til at det nå går bedre i norsk økonomi. Heller ikke Bjerke ser for seg et bedre lønnsoppgjør i 2018.

– Jeg tror det er viktig å legge opp til omtrent den samme moderasjonslinjen som man har hatt. Jeg tror at verdiøkning både for arbeidstaker og arbeidsgivere må man skape gjennom veksten som kommer, og den vil komme alle til gode, sier han.

Skipsreder Höegh peker på lav inflasjon som et argument til å ikke gi noe særlig lønnsvekst.

– Inflasjon gir ikke noe grunnlag for økt lønnsvekst. Grunnlaget for økt lønnsvekst er slik sett ikke til stede, og det er viktigere å få flere i jobb. Det er åpenbart en stor utfordring, sier han.

Skal ha sin del av kaken

Administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA Baard Schumann understreker at arbeidstakerne også skal få merke at det går bedre, men sier det ikke nødvendigvis bør skje over lønnsseddelen.

– Går det bra, så er det klart at de ansatte skal ha sin del av kaken. Men det fins kanskje andre måter å gjøre det på enn et fast lønnsoppgjør, for eksempel en deling av resultat eller utbytte og ikke nødvendigvis over lønnsslippen, sier han og forklarer at pilene fort kan gå andre veien igjen.

– Ting svinger, og å gi et kraftig lønnsoppgjør, kan straffe deg tre år ned i løypa.

Svein Richard Brandtzæg, administrerende direktør i Norsk Hydro, skal i gang med å ansette flere, men heller ikke han vil love et romsligere lønnsoppgjør.

– Det gjenstår å se, og jeg vil ikke forutsi det. Men det som gjelder for oss er at Hydro kommer til å ha behov for flere ansatte i tida som kommer. Vi skal starte Husnes aluminiumsverk for fullt, det har gått for halv maskin siden finanskrisa. Vi har nettopp ansatt nye operatører og ingeniører på piloten på Karmøy. Vi satser for fullt, sier han.

okonomi@klassekampen.no

Fredag 27. april 2018
ÅPEN: Thee Yezen Al-Obaide er et kjent fjes i moskémiljøet i Norge. Nå står han fram som homofil.
Torsdag 26. april 2018
PÅ GANGEN: Lektor Clemens Saers fikk undervisningsnekt på dagen etter anonyme krenkeanklager fra elever. Lærerorganisasjoner vil endre den nye «krenkelsesparagrafen» i opplæringsloven for å hindre misbruk.
Onsdag 25. april 2018
OPPSIDA: 70.000 nye arbeidsplasser i Norge innen 2050 og en inntjening på 220 milliarder kroner i året. Det kan bli resultatet om regjeringen investerer i karbonfangst og -lagring.
Tirsdag 24. april 2018
ÅPENHET: Eivor Evenrud (Rødt) er blitt kontaktet av lærere som har blitt kalt inn på teppet for å dele innlegg på Facebook. – Mange opplever en fryktkultur, sier hun.
Mandag 23. april 2018
TENKETANKER: Manifest-leder Magnus Marsdal mener Agenda blir kjøpt for å spre NHOs verdenssyn når tenketanken lager rapport om at folk må jobbe lenger i framtida.
Lørdag 21. april 2018
KRENKET: 61 lærere i Oslo har blitt gransket for krenking av elever siden innføringen av en ny «krenkeparagraf» i fjor. Lærere frykter at loven kan ­misbrukes.
Fredag 20. april 2018
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.
Torsdag 19. april 2018
SKODDEHEIMEN: Utanriksopposisjonen på Stortinget vil ha svar om militsane i Syria.
Onsdag 18. april 2018
PROSESS: Ulsrud videregående skole i Oslo har åpnet sak mot lektor Simon Malkenes etter at han deltok i en debatt. Jurist Anine Kierulf mener terskelen for å begrense læreres ytringsfrihet må være høy.
Tirsdag 17. april 2018
FORSLAG: I SV skapar fleirtalet mot omskjering steile frontar. Både i Raudt og Miljøpartiet Dei Grøne kjem forslag om aldersgrense mot omskjering på agendaen i mai.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk