Tirsdag 9. januar 2018
REAKSJONER: Israel slår tilbake mot den internasjonale boikottkampanjen ved å svarteliste 20 organisasjoner fra land som USA, Frankrike, Storbritannia, og Norge. Bildet er fra Bethlehem i 2015. FOTO: THOMAS COEX, NTB SCANPIX
• 20 boikott-organisasjoner svartelistes av Israel • Den norske Palestinakomiteen står på lista
Nekter aktivister adgang
Undersak

Disse er på lista:

Israel har satt 20 organisasjoner fra ti land på sin svarteliste. Blant dem er amerikanske jøder, kvinneorganisasjoner og Nobel-prisvinnere.

Den israelske svartelista inkluderer blant annet:

• Den internasjonale BDS-kampanjens avdelinger i Italia, Frankrike, Tyskland, Chile og Sør-Afrika.

• Jewish Voice for Peace: USAs raskest voksende jødiske organisasjon. Har 15.000 betalende medlemmer og 250.000 støttespillere.

• American Friends Service Committee: Kvekerorganisasjon som i 1947 vant Nobels fredspris for sin hjelp til jøder under nazismen.

• Codepink: Kvinneorganisasjon i USA som engasjerer seg mot krig og for sosial rettferdighet.

• War on Want: Britisk organisasjon som jobber for sosial rettferdighet og mot krig.

• Palestine Solidarity Campaign: Britisk organisasjon som blant annet støttes av Labour-leder Jeremy Corbyn.

I uttalelser fra flere av organisasjonene, blant andre Palestine Solidarity Campaign, understrekes det at svartelistingen vil styrke BDS-kampanjens «innsats for frihet rettferdighet og likhet for alle i Midtøsten».

Kathrine Jensen
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.

ISRAEL

Søndag kveld publiserte Israels strategidepartement (Ministry of Strategic Affairs) en svarteliste over 20 internasjonale organisasjoner i bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner mot Israel, vanligvis forkortet til «BDS».

Ifølge den venstreorienterte israelske avisa Haaretz vil medlemmer fra disse organisasjonene nå nektes å reise inn i Israel og Palestina.

– Vi har skiftet fra forsvar til angrep. Boikottorganisasjonene trenger å vite at den israelske staten vil handle mot dem og ikke tillate dem å entre statens territorium for å skade dets innbyggere, sa strategiminister Gilad Erdan, ifølge avisa.

Fakta

Boikott-bevegelsen:

• Den globale bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner mot Israel, forkortet BDS, fremmer en ikke-voldelig, pro-palestinsk boikottstrategi.

• Kampanjen oppfordrer til ulike former for boikott av Israel – for eksempel boikott av varer eller tjenester, eller akademisk boikott.

• Bevegelsen henter inspirasjon fra kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og med kampanjen «Apartheidfrie soner» krever BDS-tilhengerne at Israel må rette seg etter folkeretten og menneskerettighetene.

– Langt fra et blaff

På lista, sammen med blant andre organisasjonen American Friends Service Committee som i 1947 ble tildelt Nobels fredspris for sitt hjelpearbeid med ofre etter nazismen, står den norske Palestinakomiteen.

– Jeg tolker dette som et klart forsøk på å knekke den legitimiteten vi har. Det er et rett fram forsøk på å marginalisere organisasjonen vår, sier Kathrine Jensen, leder i den norske Palestinakomiteen.

Hun mener Israels reaksjon viser at den internasjonale boikottkampanjen skremmer okkupasjonsmakten.

– Svartelista er definitivt et tegn på at boikott virker. Hadde boikott bare være et ubetydelig blaff, hadde ikke Israel lagt så mye penger og energi på å delegitimere og kriminalisere oss, sier hun.

Tidligere har israelske myndigheter holdt kortene tett til brystet og nektet å avsløre og offentliggjøre hvilke aktivister fra hvilke propalestinske boikottorganisasjoner de vil stoppe på grensa. Lederen av Palestinakomiteen har selv blitt nektet innreise til Israel og Palestina ved tidligere anledninger.

– Da har begrunnelsen vært at jeg har utgjort «en sikkerhetsrisiko». De har vært påpasselige med å ikke oppgi BDS, tilknytning til boikott-bevegelsen, som årsak. Men denne lista er en bekreftelse på at det er frykten for BDS som ligger bak.

Stoppet Kirkens Nødhjelp

Jensen tror Israels offensiv kommer som en reaksjon på at både den internasjonale fredsbevegelsen som sådan, og boikottbevegelsen spesielt, er i framgang.

– BDS-bevegelsen får stadig større støtte også i jødiske miljøer, sier hun og trekker fram organisasjonen Jewish Voice for Peace med sin jødiske frontfigur Rebecca Vilkomerson, som er en konstant hodepine for israelske myndigheter.

Dagen før israelske myndigheter offentliggjorde lista, ble Liv Snesrud fra Kirkens Nødhjelp stoppet på grensa. Snesrud, som tidligere var organisasjonens landsrepresentant i Palestina, har bodd i Israel i flere år. Lørdag fikk hun ikke tillatelse til å reise inn i Israel igjen.

Ifølge Haaretz skal Israels immigrasjonsmyndigheter hevde at utestengelsen skyldes at Snesrud har oppgitt gale opplysninger i arbeidet med visumsøknader til andre hjelpearbeidere. Det avviser Kirkens Nødhjelp sterkt.

Besøkte Nethanyahu

Tilfeldighetene ville ha det til at Israels offentliggjøring av svartelista sammenfalt med et lenge planlagt statsbesøk av Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Samme dag som svartelista var publisert, møtte hun Israels statsminister Nethanyahu. Der tok Søreide opp innreisenekten, skriver hun i en epost til Klassekampen.

«Jeg noterer med overraskelse at israelske myndigheter har offentliggjort en liste over organisasjoner som ikke vil få innreise til Israel på bakgrunn av at Israel hevder de støtter BDS. En norsk organisasjon er blant disse. Vi vil fortsette, sammen med andre berørte land, å ta opp vår kritikk av denne praksisen med israelske myndigheter», skriver utenriksministeren.

På spørsmål om hva regjeringens offisielle syn på Israel-boikott, svarer pressetalsperson Ingrid K. Ekker:

«Regjeringen er imot boikott av Israel. Regjeringen har vært tydelig på at boikott skaper avstand, og at dialog og samarbeid for å skape tillit er en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»

Uklart hvem som rammes

Etter at svartelista ble offentliggjort hersker det fremdeles tvil om hvem som faktisk nektes innreise til Israel og Palestina.

Det ble ifølge avisa Haaretz først kommunisert fra israelske myndigheter at «medlemmer fra de 20 organisasjonene» vil bli utestengt, men mandag finjusterte myndighetene dette noe.

«Ledere og nøkkel-aktivister (…) får ikke lenger tillatelse til å reise inn i Israel», het det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Ifølge Haaretz vil aktivister som ikke «tilhører kjernen» i organisasjonen, «ikke nødvendigvis bli stoppet».

yngvildt@klassekampen.no

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk