Tirsdag 9. januar 2018
REAKSJONER: Israel slår tilbake mot den internasjonale boikottkampanjen ved å svarteliste 20 organisasjoner fra land som USA, Frankrike, Storbritannia, og Norge. Bildet er fra Bethlehem i 2015. FOTO: THOMAS COEX, NTB SCANPIX
• 20 boikott-organisasjoner svartelistes av Israel • Den norske Palestinakomiteen står på lista
Nekter aktivister adgang
Undersak

Disse er på lista:

Israel har satt 20 organisasjoner fra ti land på sin svarteliste. Blant dem er amerikanske jøder, kvinneorganisasjoner og Nobel-prisvinnere.

Den israelske svartelista inkluderer blant annet:

• Den internasjonale BDS-kampanjens avdelinger i Italia, Frankrike, Tyskland, Chile og Sør-Afrika.

• Jewish Voice for Peace: USAs raskest voksende jødiske organisasjon. Har 15.000 betalende medlemmer og 250.000 støttespillere.

• American Friends Service Committee: Kvekerorganisasjon som i 1947 vant Nobels fredspris for sin hjelp til jøder under nazismen.

• Codepink: Kvinneorganisasjon i USA som engasjerer seg mot krig og for sosial rettferdighet.

• War on Want: Britisk organisasjon som jobber for sosial rettferdighet og mot krig.

• Palestine Solidarity Campaign: Britisk organisasjon som blant annet støttes av Labour-leder Jeremy Corbyn.

I uttalelser fra flere av organisasjonene, blant andre Palestine Solidarity Campaign, understrekes det at svartelistingen vil styrke BDS-kampanjens «innsats for frihet rettferdighet og likhet for alle i Midtøsten».

Kathrine Jensen
SLIPPER IKKE INN: Israel skal stenge tilhengere av boikott ute. – Et klart tegn på at boikottkampanjen virker, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen.

ISRAEL

Søndag kveld publiserte Israels strategidepartement (Ministry of Strategic Affairs) en svarteliste over 20 internasjonale organisasjoner i bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner mot Israel, vanligvis forkortet til «BDS».

Ifølge den venstreorienterte israelske avisa Haaretz vil medlemmer fra disse organisasjonene nå nektes å reise inn i Israel og Palestina.

– Vi har skiftet fra forsvar til angrep. Boikottorganisasjonene trenger å vite at den israelske staten vil handle mot dem og ikke tillate dem å entre statens territorium for å skade dets innbyggere, sa strategiminister Gilad Erdan, ifølge avisa.

Fakta

Boikott-bevegelsen:

• Den globale bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner mot Israel, forkortet BDS, fremmer en ikke-voldelig, pro-palestinsk boikottstrategi.

• Kampanjen oppfordrer til ulike former for boikott av Israel – for eksempel boikott av varer eller tjenester, eller akademisk boikott.

• Bevegelsen henter inspirasjon fra kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og med kampanjen «Apartheidfrie soner» krever BDS-tilhengerne at Israel må rette seg etter folkeretten og menneskerettighetene.

– Langt fra et blaff

På lista, sammen med blant andre organisasjonen American Friends Service Committee som i 1947 ble tildelt Nobels fredspris for sitt hjelpearbeid med ofre etter nazismen, står den norske Palestinakomiteen.

– Jeg tolker dette som et klart forsøk på å knekke den legitimiteten vi har. Det er et rett fram forsøk på å marginalisere organisasjonen vår, sier Kathrine Jensen, leder i den norske Palestinakomiteen.

Hun mener Israels reaksjon viser at den internasjonale boikottkampanjen skremmer okkupasjonsmakten.

– Svartelista er definitivt et tegn på at boikott virker. Hadde boikott bare være et ubetydelig blaff, hadde ikke Israel lagt så mye penger og energi på å delegitimere og kriminalisere oss, sier hun.

Tidligere har israelske myndigheter holdt kortene tett til brystet og nektet å avsløre og offentliggjøre hvilke aktivister fra hvilke propalestinske boikottorganisasjoner de vil stoppe på grensa. Lederen av Palestinakomiteen har selv blitt nektet innreise til Israel og Palestina ved tidligere anledninger.

– Da har begrunnelsen vært at jeg har utgjort «en sikkerhetsrisiko». De har vært påpasselige med å ikke oppgi BDS, tilknytning til boikott-bevegelsen, som årsak. Men denne lista er en bekreftelse på at det er frykten for BDS som ligger bak.

Stoppet Kirkens Nødhjelp

Jensen tror Israels offensiv kommer som en reaksjon på at både den internasjonale fredsbevegelsen som sådan, og boikottbevegelsen spesielt, er i framgang.

– BDS-bevegelsen får stadig større støtte også i jødiske miljøer, sier hun og trekker fram organisasjonen Jewish Voice for Peace med sin jødiske frontfigur Rebecca Vilkomerson, som er en konstant hodepine for israelske myndigheter.

Dagen før israelske myndigheter offentliggjorde lista, ble Liv Snesrud fra Kirkens Nødhjelp stoppet på grensa. Snesrud, som tidligere var organisasjonens landsrepresentant i Palestina, har bodd i Israel i flere år. Lørdag fikk hun ikke tillatelse til å reise inn i Israel igjen.

Ifølge Haaretz skal Israels immigrasjonsmyndigheter hevde at utestengelsen skyldes at Snesrud har oppgitt gale opplysninger i arbeidet med visumsøknader til andre hjelpearbeidere. Det avviser Kirkens Nødhjelp sterkt.

Besøkte Nethanyahu

Tilfeldighetene ville ha det til at Israels offentliggjøring av svartelista sammenfalt med et lenge planlagt statsbesøk av Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Samme dag som svartelista var publisert, møtte hun Israels statsminister Nethanyahu. Der tok Søreide opp innreisenekten, skriver hun i en epost til Klassekampen.

«Jeg noterer med overraskelse at israelske myndigheter har offentliggjort en liste over organisasjoner som ikke vil få innreise til Israel på bakgrunn av at Israel hevder de støtter BDS. En norsk organisasjon er blant disse. Vi vil fortsette, sammen med andre berørte land, å ta opp vår kritikk av denne praksisen med israelske myndigheter», skriver utenriksministeren.

På spørsmål om hva regjeringens offisielle syn på Israel-boikott, svarer pressetalsperson Ingrid K. Ekker:

«Regjeringen er imot boikott av Israel. Regjeringen har vært tydelig på at boikott skaper avstand, og at dialog og samarbeid for å skape tillit er en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»

Uklart hvem som rammes

Etter at svartelista ble offentliggjort hersker det fremdeles tvil om hvem som faktisk nektes innreise til Israel og Palestina.

Det ble ifølge avisa Haaretz først kommunisert fra israelske myndigheter at «medlemmer fra de 20 organisasjonene» vil bli utestengt, men mandag finjusterte myndighetene dette noe.

«Ledere og nøkkel-aktivister (…) får ikke lenger tillatelse til å reise inn i Israel», het det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Ifølge Haaretz vil aktivister som ikke «tilhører kjernen» i organisasjonen, «ikke nødvendigvis bli stoppet».

yngvildt@klassekampen.no

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 27. april 2018
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.
Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk