Mandag 8. januar 2018
OPTIMISME: I valgkampen i fjor var Martin Schulz (SPD) og Angela Merkel (CDU) skarpe konkurrenter. Nå forhandler de sammen med CSU-leder Horst Seehofer om en ny storkoalisjon. Merkel sa i går at hun var optimistisk foran samtalene. Foto: AFP/NTB scanpix
Over tre måneder etter valget er det fortsatt uklart hva slags regjering tyskerne får:
Merkel i nye samtaler
MØTES: I går startet de tyske sosialdemokratene og Angela Merkels kristendemokrater nye samtaler om storkoalisjon. Det er ennå mange skjær i sjøen.

Tyskland

Over tre måneder etter forbundsdagsvalget er Tyskland fortsatt uten ny regjering. I går startet statsminister Angela Merkel en ny runde samtaler med sikte på å få en styringsdyktig koalisjonsregjering. Partene er Merkels kristendemokratiske CDU, deres bayerske søsterparti CSU, og sosialdemokratene i SPD.

– Jeg går inn i disse samtalene med optimisme. Samtidig er det åpenbart for meg at vi har enormt mye arbeid foran oss de neste dagene, sa Merkel søndag, ifølge NTB.

Fakta

Resultatet av forbundsdagsvalget 24. september:

• CDU (Kristeligdemokratisk union) og CSU (Kristeligsosial union) fikk 35,0 prosent – 246 plasser, mistet 65 plasser, tilbake fra 41,5 prosent i 2013.

• SPD (Tysklands sosialdemokratiske parti): 20,5 prosent – 153 plasser. Mistet 40 plasser, tilbake fra 25,7 prosent i 2013.

• AfD (Alternativ for Tyskland): 12,6 prosent – 94 plasser, alle nye, fram fra 4,7 prosent i 2013.

• FDP (Fridemokratene): 10,7 prosent – 80 plasser, alle nye, fram fra 4,8 prosent i 2013.

• Die Linke (Venstre – et venstresosialistisk parti): 9,2 prosent – 69 plasser, fram med fem plasser, fra 8,6 prosent i 2013.

• Die Grüne (De grønne): 8,9 prosent – 67 plasser, fram fire plasser, fra 8,4 prosent i 2013.

Kilde: ©NTB

Siste sjanse for koalisjon

Forhandlingene som startet i går er planlagt å gå over fem dager, men det har vært antydet at koalisjonssamtalene kan pågå helt til mars. Forhandlingene med SPD blir sett som Merkels siste sjanse til å få til en stabil koalisjon, etter at et forsøk på avtale med De grønne og det liberale partiet FDP mislyktes i november.

Dette forsøket ble omtalt som en «Jamaica-koalisjon», siden fargene til de tre partiene samsvarer med Jamaicas flagg, svart, grønt og gult.

CDU/CSU og SPD har regjert sammen i storkoalisjon åtte av de siste tolv årene, også de siste fire årene før valget i fjor. Regjeringssamarbeidet har slitt hardt på sosialdemokratenes oppslutning, og foran valget i fjor varslet partileder Martin Schulz at han ville ta partiet i opposisjon.

Både SPD og CDU/CSU gjorde sitt dårligste valg på over 50 år, men det var sosialdemokratene som gikk mest tilbake. Samlet har de tre partiene likevel fortsatt flertall i Forbundsdagen, med 399 av 709 seter.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (SPD) har spilt en nøkkelrolle for å få en løsning. Steinmeier var i fjor SPD og CDU/CSUs felles kandidat til presidentvalget, og fikk også støtte fra FDP og De Grønne. Etter at det i slutten av november ble klart at SPD motvillig snudde og åpnet for samtaler om å fortsette i storkoalisjon, hadde Steinmeier møte med Merkel, Schulz og CSU-leder Horst Seehofer for å diskutere Tysklands politiske framtid.

Mange SPD-medlemmer er imidlertid fortsatt skeptiske og frykter at partiet vil tape enda mer oppslutning. Den tyske avisa Der Tagesspiegel skreiv i går at bare en tredjedel av partiets velgere tror at en koalisjon vil være bra for partiet.

Resultatet av forhandlingene skal godkjennes i en uravstemning blant alle partiets medlemmer, ifølge NTB.

Håper på resultater

Reiner Hoffman, leder for den tyske faglige landsorganisasjonen DGB, som tilsvarer LO i Norge, oppfordret rett før nyttår SPD til å gå inn i en koalisjon med CDU/CSU.

– Alle parter blir skadelidende om ikke SPD og den kristendemokratiske alliansen mellom CDU og CSU blir enig om en ny koalisjon, sa Hoffman til Tagesspiegel.

Han mener at sosialdemokratene nå har en anledning til å presse gjennom arbeidervennlige løsninger og reform av EU, og at det vil være en stor feil ikke å ta ansvar.

Det er imidlertid mange skjær i sjøen for å få enighet om en ny storkoalisjon. Ikke bare er det store uenigheter mellom SPD og CDU/CSU om sentrale temaer som innvandring, helsetjenester og skattepolitikk.

Også mellom søsterpartiene CDU og CSU er det kronglete. CSU ønsker en strengere innvandringspolitikk enn både CDU og SPD, og skapte bølger før helga da de hadde invitert Ungarns høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige statsminister Viktor Orbán til en partikonferanse i Bayern.

Lite attraktive alternativer

Tross uenigheter spår britiske BBC at man vil komme fram til enighet, hovedsakelig fordi alternativene er så lite attraktive: En mindretallsregjering vil kunne bli kortvarig og ustabil. Nyvalg vil føre til en ny periode med usikkerhet. Ut fra meningsmålingene vil et nyvalg heller ikke gi særlig annerledes resultat med tanke på regjeringsdannelse enn valget i fjor.

Ett parti som derimot ønsker nyvalg, er det høyreekstreme Alternativ for Tyskland (AfD), som seilte inn i Forbundsdagen for første gang i fjor med 93 plasser. En partitalsmann sier ifølge NTB at AfD vil gjøre det enda bedre enn sist i et eventuelt nyvalg.

sissel.henriksen@klassekampen.no.

Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.
Lørdag 7. juli 2018
OPPTRAPPING: Handelskrigen mellom stor­maktene USA og Kina trappes opp. – Norsk handel kan bli skadelidende, sier ekspert.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk