Lørdag 6. januar 2018
VIL PRATE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un taler til partiledelsen i Pyongyang julaften. FOTO: KCNA/AP/NTB scanpix
• Klart for koreanske samtaler til uka • Sør-Korea utsetter krigsøvelse med USA
OL løser opp Kims floke
Baik Tae-hyun
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.

Korea

I går kom meldingen om at representanter fra de to koreanske statene, nord og sør, møtes til samtaler tirsdag for første gang siden desember 2015. Det opplyser Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myong-gyon, ifølge Reuters.

Det skjer på det faste møtestedet, huset i grenselandsbyen Panmunjon der grensa langs 38. breddegrad går tvers over forhandlingsbordet.

Fakta

Delt Korea:

• Korea, som var japansk koloni (1910–45), ble delt på slutten av andre verdenskrig langs 38. breddegrad i russisk okkupasjonssone i nord og amerikansk i sør. Erklært som to stater i 1948.

• Koreakrigen (25. juni 1950–27. juni 1953) endte i våpenhvile, ingen fredsavtale.

• Intensjonserklæring om fredelig gjenforening i 1972.

• Sør-Korea: 99.313 km² (nr. 106), 51 mill. innb. (nr. 27).

• Nord-Korea: 122.762 km² (nr. 96), 25 mill. innb. (nr. 51).

Toner ned

Bekreftelsen på invitten som Sør-Koreas president Moon Jae-in kom med tirsdag, kommer to dager etter at summetonen kom tilbake i direktelinja mellom Seoul og Pyongyang for første gang siden februar 2016.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un åpnet opp for dialogen i sin nyttårstale, hvor han varslet at Nord-Korea vil stille til OL i Pyeongchang som åpner 9. februar.

OL er tema for samtalene tirsdag, bekrefter Baik Tae-hyun, talsmann for gjenforeningsdepartementet i Seoul.

President Moon fulgte opp de spenningsreduserende tiltakene ved å overtale USA til å utsette den årlige og nær sammenhengende militærøvelsen Key Resolve – Foal Eagle i olympisk ånd til etter OL.

OL, som avsluttes 25. februar, foregår 80 kilometer i luftlinje sør for demarkasjonslinjen langs 38. breddegrad.

USAs krigsspill

Pyongyang anser krigsspillene i sør som forberedelser til militære angrep mot nord, et syn Kina og Russland deler. Kina og Russland vil at innstilling av militærøvelsene skal inn som en del av grunnlaget for forhandlinger.

Dette avviser USA, som understreker at avviklingen av Pyongyangs atom- og rakettprogram er eneste vilkår for forhandlinger.

Key Resolve og Foal Eagle er ikke innstilt. 38 North, som overvåker nordområdene fra USA-Korea-instituttet ved Johns Hopkins-universitetets School of Advanced International Studies (SAIS), meldte 25. desember om tegn til forberedelser på å teste rakettmotorer ved prøveanlegget i Sohae i provinsen Nord-Pyongan. Det er i dette området, som ligger tett opp til grenseelva Yalu mot den kinesiske provinsen Liaoning, at alle tester har funnet sted siden 2012, ifølge Reuters.

Atomvåpenmakt

I nyttårstalen gjentok daejang (firestjernersgeneral) Kim sin erklæring fra siste rakettutskytning at Nord-Korea nå er atommakt og at «hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen».

Det hefter mange spørsmål ved påstanden, blant annet om Pyongyang kan bestykke bæreraketten Hwasong 15 med atomstridshoder og behersker teknologien med å få rakettene ned gjennom atmosfæren igjen (re-entry vehicle).

Likevel kan ledelsen i Pyongyang ha kommet til det avskrekkingspunktet for masseødeleggelsesvåpen som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya ikke nådde, slik det nordkoreanske nyhets- og propagandabyrået KCNA skrev på lederplass i januar 2016.

Kims nyttårsraketter kan være tegn på at Pyongyang har kommet så langt i den militære utviklingen at Kim nå vil satse på det andre beinet av statsideologien byungjin fra 2013: Parallell utvikling mellom å gjøre Nord-Korea til atommakt og å utvikle økonomien.

Ideologien avløste statsdoktrinen songun (militæret først) som ble løftet fram av Kims far, Kim Jong-il i 1999. Kim Jong-il overtok etter faren Kim Il-sung, som la fram de fire militære linjene som songun bygger på i 1962.

Doktrinen har imidlertid røtter tilbake til motstandskampen mot Japan på 1930-tallet.

Nord-Korea bruker anslagsvis 25 prosent av budsjettet på militæret, men beregningsgrunnlaget er vanskelig.

Økonomi og sanksjoner

Nå kan Nord-Korea ha kommet til punktet hvor regimet vil forsøke å prioritere utvikling av økonomien. Det kan innebære å få gjenåpnet industrisonen i den gamle keiserlige grensebyen Kaesong. Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye stengte sonen i februar 2016.

Reportasjer fra Pyongyang viser få tegn til økonomisk sammenbrudd, ifølge CNN.

Men etter at Kina og Russland ble med på den siste omdreiningen i FN-sanksjonene med å redusere oljeleveransene for neste år fra to millioner til 500.000 fat, treffer sanksjonene nå vitale deler av nordkoreansk økonomi.

Sørkoreanske myndigheter la i går fram tall som viser at antallet flyktninger fra nord til Sør-Korea er det laveste siden 2011: 1127, ned 21 prosent fra året før, melder AFP.

– Kim har knyttet sin egen legitimitet til å forbedre den økonomiske situasjonen, sier John Delury ved Yonsei-universitet i Seoul til Reuters.

Neste akt

Dette er del av forpliktelsen som ligger til «himmelens mandat» i nykonfutsiansk tapning. Ideen gjennomsyrer regimets kultur, der widaehan jidoja (Store leder) Kim anses som «en stor person født i himmelen». En slik framstilling av lederen har røtter tilbake til kongedømmet Koguryo (37 f.Kr. – 668) og Yi/Choson-dynastiet (1392-1910).

Om det nå faktisk skjer et skifte i Pyongyangs prioriteringer, kan det blir kortvarig. Mye avhenger av hva som skjer fram til eller under neste akt i krigsspillet Key Resolve/Foal Eagle.

peterm@klassekampen.no

Fredag 27. april 2018
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.
Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk