Lørdag 6. januar 2018
VIL PRATE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un taler til partiledelsen i Pyongyang julaften. FOTO: KCNA/AP/NTB scanpix
• Klart for koreanske samtaler til uka • Sør-Korea utsetter krigsøvelse med USA
OL løser opp Kims floke
Baik Tae-hyun
OL-ÅND: Nord-Korea og Sør-Korea møtes tirsdag for å diskutere OL.

Korea

I går kom meldingen om at representanter fra de to koreanske statene, nord og sør, møtes til samtaler tirsdag for første gang siden desember 2015. Det opplyser Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myong-gyon, ifølge Reuters.

Det skjer på det faste møtestedet, huset i grenselandsbyen Panmunjon der grensa langs 38. breddegrad går tvers over forhandlingsbordet.

Fakta

Delt Korea:

• Korea, som var japansk koloni (1910–45), ble delt på slutten av andre verdenskrig langs 38. breddegrad i russisk okkupasjonssone i nord og amerikansk i sør. Erklært som to stater i 1948.

• Koreakrigen (25. juni 1950–27. juni 1953) endte i våpenhvile, ingen fredsavtale.

• Intensjonserklæring om fredelig gjenforening i 1972.

• Sør-Korea: 99.313 km² (nr. 106), 51 mill. innb. (nr. 27).

• Nord-Korea: 122.762 km² (nr. 96), 25 mill. innb. (nr. 51).

Toner ned

Bekreftelsen på invitten som Sør-Koreas president Moon Jae-in kom med tirsdag, kommer to dager etter at summetonen kom tilbake i direktelinja mellom Seoul og Pyongyang for første gang siden februar 2016.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un åpnet opp for dialogen i sin nyttårstale, hvor han varslet at Nord-Korea vil stille til OL i Pyeongchang som åpner 9. februar.

OL er tema for samtalene tirsdag, bekrefter Baik Tae-hyun, talsmann for gjenforeningsdepartementet i Seoul.

President Moon fulgte opp de spenningsreduserende tiltakene ved å overtale USA til å utsette den årlige og nær sammenhengende militærøvelsen Key Resolve – Foal Eagle i olympisk ånd til etter OL.

OL, som avsluttes 25. februar, foregår 80 kilometer i luftlinje sør for demarkasjonslinjen langs 38. breddegrad.

USAs krigsspill

Pyongyang anser krigsspillene i sør som forberedelser til militære angrep mot nord, et syn Kina og Russland deler. Kina og Russland vil at innstilling av militærøvelsene skal inn som en del av grunnlaget for forhandlinger.

Dette avviser USA, som understreker at avviklingen av Pyongyangs atom- og rakettprogram er eneste vilkår for forhandlinger.

Key Resolve og Foal Eagle er ikke innstilt. 38 North, som overvåker nordområdene fra USA-Korea-instituttet ved Johns Hopkins-universitetets School of Advanced International Studies (SAIS), meldte 25. desember om tegn til forberedelser på å teste rakettmotorer ved prøveanlegget i Sohae i provinsen Nord-Pyongan. Det er i dette området, som ligger tett opp til grenseelva Yalu mot den kinesiske provinsen Liaoning, at alle tester har funnet sted siden 2012, ifølge Reuters.

Atomvåpenmakt

I nyttårstalen gjentok daejang (firestjernersgeneral) Kim sin erklæring fra siste rakettutskytning at Nord-Korea nå er atommakt og at «hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen».

Det hefter mange spørsmål ved påstanden, blant annet om Pyongyang kan bestykke bæreraketten Hwasong 15 med atomstridshoder og behersker teknologien med å få rakettene ned gjennom atmosfæren igjen (re-entry vehicle).

Likevel kan ledelsen i Pyongyang ha kommet til det avskrekkingspunktet for masseødeleggelsesvåpen som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya ikke nådde, slik det nordkoreanske nyhets- og propagandabyrået KCNA skrev på lederplass i januar 2016.

Kims nyttårsraketter kan være tegn på at Pyongyang har kommet så langt i den militære utviklingen at Kim nå vil satse på det andre beinet av statsideologien byungjin fra 2013: Parallell utvikling mellom å gjøre Nord-Korea til atommakt og å utvikle økonomien.

Ideologien avløste statsdoktrinen songun (militæret først) som ble løftet fram av Kims far, Kim Jong-il i 1999. Kim Jong-il overtok etter faren Kim Il-sung, som la fram de fire militære linjene som songun bygger på i 1962.

Doktrinen har imidlertid røtter tilbake til motstandskampen mot Japan på 1930-tallet.

Nord-Korea bruker anslagsvis 25 prosent av budsjettet på militæret, men beregningsgrunnlaget er vanskelig.

Økonomi og sanksjoner

Nå kan Nord-Korea ha kommet til punktet hvor regimet vil forsøke å prioritere utvikling av økonomien. Det kan innebære å få gjenåpnet industrisonen i den gamle keiserlige grensebyen Kaesong. Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye stengte sonen i februar 2016.

Reportasjer fra Pyongyang viser få tegn til økonomisk sammenbrudd, ifølge CNN.

Men etter at Kina og Russland ble med på den siste omdreiningen i FN-sanksjonene med å redusere oljeleveransene for neste år fra to millioner til 500.000 fat, treffer sanksjonene nå vitale deler av nordkoreansk økonomi.

Sørkoreanske myndigheter la i går fram tall som viser at antallet flyktninger fra nord til Sør-Korea er det laveste siden 2011: 1127, ned 21 prosent fra året før, melder AFP.

– Kim har knyttet sin egen legitimitet til å forbedre den økonomiske situasjonen, sier John Delury ved Yonsei-universitet i Seoul til Reuters.

Neste akt

Dette er del av forpliktelsen som ligger til «himmelens mandat» i nykonfutsiansk tapning. Ideen gjennomsyrer regimets kultur, der widaehan jidoja (Store leder) Kim anses som «en stor person født i himmelen». En slik framstilling av lederen har røtter tilbake til kongedømmet Koguryo (37 f.Kr. – 668) og Yi/Choson-dynastiet (1392-1910).

Om det nå faktisk skjer et skifte i Pyongyangs prioriteringer, kan det blir kortvarig. Mye avhenger av hva som skjer fram til eller under neste akt i krigsspillet Key Resolve/Foal Eagle.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk