Fredag 5. januar 2018
Ny satsing: Sjefredaktør Anna B. Jenssen vil holde på oppmerksomheten til leserne sine gjennom hele uka, ikke bare i helga.
Ukeavisa Morgenbladet føyer seg inn i rekken av digitale aviser som kan få produksjonstilskudd:
Kan få doblet støtte
Eirik Hoff Lysholm
Morgenbladet ruster opp på nett med hjelp fra sju nye ansatte. Det kan utløse rundt tolv millioner kroner i pressestøtte.

medier

Morgenbladet er først og fremst kjent for den ukentlige papiravisa si, men framover vil Norges første dagsavis nok en gang gi leserne sine daglige oppdateringer. Avisa ansetter nå sju personer for å jobbe med en ny digital satsing.

Der Morgenbladet tidligere kun har lagt ut saker på nett hver fredag, startet ukeavisa tirsdag denne uka med daglige oppdateringer.

– Vi ser at vi har et behov for å holde på oppmerksomheten til leserne gjennom hele uka, ikke bare i helga. Både for å nå nye lesere, men også for å holde på de leserne vi allerede har, sier Anna B. Jenssen, sjefredaktør i Morgenbladet.

Hun forteller at et spesielt problem for ukeavisa er at den starter opp debatter som den så «mister» til andre aviser som kan følge opp med en gang.

– Nå kan vi holde trykket oppe på våre egne saker på en helt annen måte. Vi tror det kommer til å gi et bedre tilbud til leserne og at det vil lønne seg, sier hun.

Fakta

Ny nettsatsing:

• Ukeavisa Morgenbladet starter denne uka med daglige oppdateringer på nett, etter tidligere å ha lagt ut saker hver fredag.

• Avisa ansetter sju personer til å jobbe med den digitale satsingen, noen av dem i prosjektstillinger.

• Omleggingen innebærer at avisa om ett år kan søke pressestøtte for den digitale utgaven.

Vil søke pressestøtte

Omleggingen innebærer også at Morgenbladet kan søke om pressestøtte for den digitale utgaven. I dag mottar avisa støtte som ukeavis, og beløpet er på 4,9 millioner kroner i år.

Etter ett år med daglige oppdateringer på nett kan den imidlertid kvalifisere til støtte fra ordningen for såkalte nummer to-medier, noe som vil utløse langt mer penger.

– Hvis vi kan få støtte i en kategori som er mer konkurransedyktig, er det selvfølgelig noe vi vil vurdere. Men denne omleggingen er primært redaksjonelt begrunnet, sier Jenssen.

Hun påpeker at Morgenbladet ikke skal lage noen dags­avis på nett og at omfanget av saker trolig vil kvalifisere til støtte til én ekstra utgivelse i uka. Klassekampen erfarer at dette ville ha beløpt seg til om lag tolv millioner kroner i år.

– Det ville ha utgjort ganske mange millioner. Men det er ikke noe man kan regne med, og beløpene forandrer seg hvert år, sier Jenssen.

– Hva ville det ha betydd for Morgenbladet med disse ekstra millionene?

– Det er veldig vanskelig for oss å stå i direkte konkurranse med aviser som mottar mye mer pressestøtte enn oss og som kan selge abonnementene sine billigere, sier hun.

Flere kjemper om kronene

Etter at regjeringen innførte pressestøtte for digitale medier i 2014, har flere nettaviser kommet inn i ordningen. I 2016 fikk Dagens Perspektiv tilskudd etter at redaktør Magne Lerø hadde konvertert abonnenter fra papiravisa Ukeavisen Ledelse til den nye digitale dagsavisen.

Den gang uttalte medieforsker Sigurd Høst at han fryktet at pressestøtteordningen var i ferd med å bli ødelagt, ettersom stadig flere aviser kunne gjøre krav på mer pressestøtte.

I oktober i fjor var Alvdal midt i væla den første lokale nettavisa som fikk pressestøtte, og Medietilsynet forventer at flere liknende aviser vil få støtte framover.

– Det at flere kommer inn i ordningen, viser at den fungerer og at behovet blir stadig større, sier Eirik Hoff Lysholm, ansvarlig redaktør i Dagsavisen.

Hans avis mottok i fjor 35 millioner kroner i pressestøtte. Lysholm ønsker Morgenbladet velkommen til å søke mer tilskudd.

– Hvis Morgenbladet klarer å øke sin produksjon slik at det forsvarer mer støtte, er det bare bra. Det øker legitimiteten til pressestøtteordningen dersom den understøtter vellykket forretningsutvikling, sier Lysholm.

Samtidig må avisene som allerede er inne i ordningen belage seg på mindre penger. Den samlede pressestøtten har stått på stedet hvil de siste årene, uten å bli justert for prisvekst. Regjeringen har foreslått å kutte i potten på 313 millioner kroner, men dette har blitt reversert av KrF og Venstre.

– Jeg skulle ønske vi hadde en regjering som fulgte opp det den sier om mediemangfold. Potten til pressestøtte er ikke veldig stor, og hvis man hadde tilført prisvekst de siste fire årene, hadde man åpnet for å støtte mer journalistikk. I stedet blir det kamp om de få kronene hvert år, sier Lysholm.

Dagsavisen har måttet tilpasse seg stadig mindre støtte de siste årene.

– Uforutsigbarheten i ordningen er et problem. Mediemangfoldsutvalget har kommet med flere gode innspill, som for eksempel fritak for arbeidsgiveravgift. Det hadde vært fint å se de samme signalene fra regjeringen, sier han.

Før sommeren skal regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om mediestøtte etter å ha vurdert forslagene fra Mediemangfoldsutvalget.

I tillegg til fritak for arbeidsgiveravgift foreslår utvalget å fastsette tilskuddsrammen for produksjonstilskuddet for fire år av gangen – og at rammen justeres opp årlig i samsvar med lønns- og prisvekst.

mari.vollan@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Mandag 15. januar 2018
Kunsthøgskolen i Oslo er preget av fryktkultur og usunne maktforhold, sier tidligere student Inés Belli. Hun mener yrkesetikk må inn i alle kunstfagene.
Lørdag 13. januar 2018
I dag er det stiftelsesmøte for den nye forfatterforeningen Norske forfattere. Initiativtaker Jan Ove Ekeberg varsler at de vil kreve en del av vederlagsmidlene fra bibliotekutlån.
Fredag 12. januar 2018
Kjønnsperspektiver er nesten fraværende på jusstudiet i Oslo, viser en ny rapport. Vold mot kvinner er blant temaene som ikke står på pensum.
Torsdag 11. januar 2018
Flere aktører i kulturlivet håper Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny kulturminister. Også opposisjonen tror at en Venstre-statsråd vil gi bedre kår for kulturlivet.
Onsdag 10. januar 2018
Språkrådet frykter at manglende norskkrav til nyansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil gjøre det vanskelig å sikre norsk fagspråk.
Tirsdag 9. januar 2018
Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo har gjennom flere tiår fått høre at en ansatt skal ha drevet seksuell trakassering. Det første varselet skal ha kommet ­allerede i 1995.
Mandag 8. januar 2018
Det er smertefullt å få avslag fra For­fatterforeningen. Likevel må terskelen for medlemskap forbli høy, sier Hanne Ørstavik.
Lørdag 6. januar 2018
Politikerskandaler er en viktig del av demokratiet, men de stiller sterke krav til presseetikk, sier medievitere.
Fredag 5. januar 2018
Morgenbladet ruster opp på nett med hjelp fra sju nye ansatte. Det kan utløse rundt tolv millioner kroner i pressestøtte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk