Fredag 5. januar 2018
KRIGSBEVIS: USAs FN-ambassadør Nikky Haley viste i desember fram det som skal være en iranskprodusert rakett som ble skutt fra Jemen mot Saudi-Arabia. Foto: Cliff Owe, AP/NTB SCANPIX
• Trumps atomavtaletrusler gir Iran økonomi-trøbbel • Avtalen kan få nådestøt i løpet av januar
Regimeskifte på menyen
Holly Dagres
PRESS UTENFRA: Irans fiender later som de er bekymret for det iranske folket for å presse fram regimeskifte, mener kritikere. USAs trusler mot atomavtalen øker usikkerheten som driver protestene.

Iran

Etter at Irans regjering trommet sammen til motdemonstrasjoner tirsdag, har protestene mot sjiastormaktens regime avtatt de siste dagene.

Blant analytikere og eksperter er det bred enighet om at protestene mot regimet, som tok av i romjula, bunner i svært reelle problemer med økonomi og arbeidsledighet.

Slike problemer er ikke minst et resultat av et autoritært styresett og en korrupsjon som bidrar til økende ulikhet.

En rekke kritikere mener imidlertid det er avgjørende å også se på rollen til Irans fiender – ikke minst USA, Israel og Saudi-Arabia – for å skjønne det som skjer, og kan skje, i landet.

Fakta

Protester i Iran:

• I romjula brøt det ut store protester i en rekke byer i Iran. Protestene ble utløst av varslede subsidiekutt og andre økonomiske bekymringer.

• Denne uka samlet regjeringstilhengere seg til motdemonstrasjoner.

• I 2009 ble store protester mot regimet slått kraftig ned.

• Iran sliter med svak økonomisk vekst, stor arbeidsledighet og få investeringer.

• Donald Trumps ønske om å skrote atomavtalen fra 2015 har hindret framgangen mange iranere har håpet på.

• Helt siden revolusjonen i 1979 har deler av USAs sikkerhetsapparat ønsket regimeskifte i Iran.

Investorskrekk

Til Klassekampen sier den iransk-amerikanske analytikeren Holly Dagres at protestene også må ses i sammenheng med Donald Trumps trusler om å skrote atomavtalen som ble inngått mellom Barack Obama og Irans moderate president Hassan Rouhani i 2015.

– Iranere ble lovet flere jobbmuligheter fra vestlige investeringer. Dessverre, på grunn av korrupsjon og Trumps konstante forsøk på å forkaste atomavtalen, har ikke dette skjedd, sier hun.

Dagres støttes av lederen for National Iranian American Council (NIAC), Trita Parsi.

USAs sanksjoner rammet i en årrekke Irans økonomi hardt. Men Rouhani lovet at atomavtalen, som la opp til oppheving av sanksjonene, ville bety store investeringer og nye arbeidsplasser.

Dette skapte store forventninger, ikke minst blant fattige og unge iranere, som lider under en offisiell ungdomsarbeidsledighet på over 25 prosent.

– Men investeringene har uteblitt. Hovedgrunnen er usikkerheten Trump har skapt ved å hele tida spekulere i om han skal stoppe avtalen. Bankene som skulle finansiere investeringsprosjektene, er ikke villige til å investere om de ikke stoler på at USA skal holde seg til avtalen, sier Parsi i et intervju med MSNBC.

Ekstremister vil ha konflikt

Trump har svært tette bånd til Israel og Saudi-Arabia, som begge ønsker å forkaste avtalen, i motsetning til land som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina.

I midten av januar skal Trump ta stilling til om han skal gjeninnføre sanksjoner mot Iran – og dermed true avtalen ytterligere.

Mens mange frykter at protestene skal oppildne Trump til en slik manøver, mener Dagres at «hardlinere» både i Washington og Teheran nettopp ønsker nye sanksjoner.

– I Washington håper man det skal skape mer økonomisk ustabilitet som skal skade regjeringen og presse iranere ut i gatene med antakelsen om at det vil føre til regimeskifte. I Teheran vil det understøtte det hardlinere har sagt hele tida: Vesten kan ikke stoles på, og USA opprettholder ikke atomavtalen, sier hun.

Analytikeren peker på at Irans økonomi også har blitt rammet av korrupsjon og feilslått økonomisk politikk, ikke minst under Irans forrige, og mer ytterliggående, president Mahmoud Ahmadinejad.

Haukenes Iran-drøm

Ved sida av det økonomiske presset mener Iran-ekspert ved nyhetsnettstedet Al-Monitor, Ali Hashem, at medier er med på å skru opp presset på Iran.

– Regionale og internasjonale makter som er mot Iran, sørget for å gi demonstrantene mediestøtten de trengte, skriver Hashem på Twitter.

Protestene er reelle og legitime. Men Hashem viser til at medier i Irans naboland, ikke minst Saudi-Arabia, har formidlet overdrivelser om protestene, blant annet om militære avhoppere og at ayatollaens sønn skal ha rømt landet.

I USA videreformidlet Trump-venner en twittermelding som feilaktig hevdet at demonstrasjonsbilder fra Bahrain i 2011 var fra Teheran i romjula.

Vil ha regimeskifte

I løpet av sitt første presidentår knyttet Trump tettere bånd til diktatorer som Muhammed bin Salman i Saudi-Arabia, Abdel Fattah al-Sisi i Egypt og Rodrigo Duterte i Filippinene. Men når det gjelder Iran, uttrykker han bekymring for demokrati og menneskerettigheter.

– Det er verdt å huske at regimeendring i Iran har stått øverst på agendaen til en rekke amerikanske utenrikspolitiske fraksjoner. I 2005 var de nykonservatives slagord, etter de kastet Saddam Hussein, «ekte menn drar til Teheran», sier Glenn Greenwald fra nettmagasinet The Intercept til Democracy Now.

Frykter ny storkrig

Han mener det fortsatt finnes «stor interesse for å heie fram ustabilitet i Iran fra folk som later som om de bryr seg om det iranske folket».

– Men i virkeligheten kunne de ikke brydd seg mindre, sier Greenwald. Han sikter til Trump, som blant annet har innført reiseforbud mot iranere til USA, og amerikanske kommentatorer, som Bill Kristol og John McCain, som har uttrykt støtte til det «iranske folket».

Det lyder hult ettersom Kristol ved en rekke anledninger har åpnet for militær militære angrep på landet med 80 millioner mennesker.

Trumps twittermelding om at «det er tid for forandring», har også økt frykt for en ny amerikansk krig i Midtøsten.

– Det beste vi kan håpe på er at USA holder seg utenfor det som er en politisk konflikt i Iran, sier Greenwald.

Sjansen for krig reduseres ved at USAs nasjonale sikkerhetsapparat er splittet når det gjelder Iran. Mange peker på at innblanding i Iran vil bidra til enda større ustabilitet i Midtøsten og gi næring til ekstremister.

Tidligere CIA-sjef John Brennan har også pekt på at Trumps uforsonlige linje over Iran «ødela muligheten til å styrke reformister i Teheran og utsikter til redelig politisk reform i Iran».

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 27. april 2018
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.
Torsdag 26. april 2018
NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.
Onsdag 25. april 2018
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.
Tirsdag 24. april 2018
HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Fredag 20. april 2018
UENIG: Erna Solberg hevder norskstøttede opprørere i Syria først begynte å kjempe mot regimet etter at Norge trakk seg ut. Militskilder bestrider hennes versjon.
Torsdag 19. april 2018
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.
Onsdag 18. april 2018
HAMSKIFTE: Norge skulle bistå USAs militsprosjekt i Syria. Disiplinære problemer gjorde at militsen kastet ut krigere og endret navn.
Tirsdag 17. april 2018
SNUR VÅPNENE: Norge skulle trene syriske opprørere til kamp mot Den islamske staten (IS). Nå kriger opprørerne mot regimet. Assad er hovedmålet, sier militsleder Muhannad al-Talla.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk