Torsdag 4. januar 2018
NY KURS: Kim Jong-uns nyttårstale vitnet om en kursendring for Nord-Korea hva gjelder landets forhold til Sør-Korea, mener analytikere.Foto: Korean Central News Agency/AP/NTB scanpix
Mens USA og Sør-Koreas forhold skranter, strekker Kim ut en hånd til sør:
– Utnytter Trumps dumhet
HOTLINE: I går tidlig gjenåpnet Kim Jong-un direktelinjen mellom Nord- og Sør-Korea, etter at den hadde vært stengt i nesten to år. Foto: Yonhap, AP/NTB scanpix
DÅRLIG STEMNING: Donald Trumps uforutsigbarhet har falt i dårlig jord hos Moon Jae-in. Her fra et besøk i Washington, DC i sommer. Foto: JIM WATSON, AFP/NTB scanpix
Vladimir Tikhonov
LOGISK: Kim Jong-uns appell til Sør-Korea er et forsøk på å utnytte naboens surnede forhold til USA, mener Korea-kjenner Vladimir Tikhonov.

KOREA

Det var med en ny og forsonende tone adressert til sin sørlige nabo at Nord-Koreas leder Kim Jong-un leverte sin tradisjonelle nyttårstale på årets første dag.

Mens den velkjente aggresjonen mot USA som har preget statslederens tidligere taler, også var til stede i årets utgave, henvendte Kim seg overraskende åpent til Sør-Korea og president Moon Jae-in.

– Det var en meget interessant tale og manøver. Men samtidig et logisk trekk, sier Vladimir Tikhonov, professor i Korea- og Kina-studier ved Universitetet i Oslo (UiO).

Fakta

Nord- og Sør-Korea:

• Nord- og Sør-Korea gjenåpnet sin direkte telefonlinje i går, etter nær to års avbrudd i kontakten.

• Dette tolkes av analytikere som et tegn på gryende avspenning.

• Tirsdag inviterte Sør-Korea til høynivåsamtaler 9. januar.

• De to landene har hatt våpenhvile siden 1953, men det har aldri blitt fulgt opp med en fredsavtale. En deklarasjon om fred ble imidlertid signert i 2007.

Appell til sør

Han mener Kims mykere linje er et tydelig forsøk på å appellere til det sørkoreanske folket. Den nordkoreanske lederen ser sitt snitt til å svekke forholdet mellom Sør-Korea og USA, som har surnet siden Trump ble tatt i ed.

– I Sør-Korea er Trump veldig upopulær, også blant de konservative. Kim prøver å utnytte Trumps dumhet, nær sagt, sier UiO-professoren.

I talen sa imidlertid også Kim at landets atomprogram ble fullført i løpet av fjoråret og at han har «en atomknapp på skrivebordet til enhver tid». Dagen etter svarte Trump, via sitt favorittmedium Twitter, at «jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker!».

Det var naturlig nok denne atomknapp-kjeklingen som fikk hovedfokus da nyttårstalen ble dekket i internasjonal presse – men flere amerikanske medier la også merke til den nordkoreanske lederens mildere tone overfor naboen.

I nyttårstalen antydet også Kim at Nord-Korea vurderer å delta i vinter-OL i Pyeongchang, som går av stabelen 9. februar. I går svarte Sør-Korea med å invitere til høynivåsamtaler kommende tirsdag, hvorpå Nord-Korea besluttet å foreslå en gjenåpning av direktelinjen mellom Seoul og Pyongyang.

– Sett fra sørkoreansk side er det i alle fall helt logisk. Et av de viktigste kjennetegnene fra den sørkoreanske «solskinnspolitikken» var denne direktelinjen. Og den politikken ønsker den nye, liberale regjeringen i Sør-Korea å videreføre, sier Tikhonov.

Trenger hverandre

Professoren mener årsaken til at en tilsynelatende avspenning mellom Nord- og Sør-Korea kommer akkurat nå, er sammensatt. Begge partene er avhengig av hverandre.

– Kims forhold til Kina er mildt sagt problematisk nå. For tida har han et bedre forhold til Russland enn til Kina, men Russland kan ikke bidra med økonomisk støtte, kun moralsk. Kim trenger partnere, og et bedre forhold til Sør-Korea kan hjelpe på både økonomi og politisk stabilitet, sier Tikhonov.

– Det er ekstremt få på Koreahalvøya som ønsker seg en krig. Nord-Korea vet at en atomkrig vil bety tilintetgjørelse, og Sør-Korea vet at det vil ødelegge økonomien fullstendig. Handel og investeringer fra utlandet svekkes allerede av at situasjonen mellom USA og Nord-Korea er såpass spent, legger han til.

Frykter Trump

Professoren gjester ofte Sør-Korea og var nylig på en konferanse i landet i desember.

På gata er det økende sosiale forskjeller, stigende arbeidsløshet og eksplosjonen i midlertidige ansettelsesforhold som folk snakker om og bekymrer seg for, ikke atomkrig initiert av Nord-Korea, sier Tikhonov.

– Men sørkoreanerne er veldig, veldig redde for at tilfeldige sammenstøt kan få fatale konsekvenser. Det er Trumps uforutsigbarhet de frykter.

– Er ikke båndet mellom USA og Sør-Korea mye sterkere enn disse nye forsøkene på tilnærming fra Kim Jong-un?

– Det er et komplisert spørsmål. Det sørkoreanske etablissementet og overklassen er svært amerikanisert. Sør-Koreas hær kan jo så å si ikke fungere uten USAs støtte. Men Trumps politikk er skadelig for forholdet mellom de to, særlig for den sørkoreanske økonomien, som er basert på utenlandske forhold og krever stabilitet. Moon kommer ikke til og kan ikke kutte alliansen til USA, men ønsker seg et mer balansert og nøytralt forhold.

yngvildt@klassekampen.no

Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.
Fredag 8. juni 2018
RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.
Torsdag 7. juni 2018
ADVARER: Barn og kvinner tilknyttet IS skal ha blitt sendt til terrorgruppa i bytte mot kurdiske fanger. Terroreksperter mener Europa bidrar til å styrke IS ved å nekte å hente fremmed­krigerne hjem.
Onsdag 6. juni 2018
AVTALE: Iran fyrer opp før G7-toppmøtet fredag og varsler at de kan gjenoppta anrikingen av uran. Presset øker på EU for å sikre atomavtalens framtid.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk