Torsdag 4. januar 2018
NY KURS: Kim Jong-uns nyttårstale vitnet om en kursendring for Nord-Korea hva gjelder landets forhold til Sør-Korea, mener analytikere.Foto: Korean Central News Agency/AP/NTB scanpix
Mens USA og Sør-Koreas forhold skranter, strekker Kim ut en hånd til sør:
– Utnytter Trumps dumhet
HOTLINE: I går tidlig gjenåpnet Kim Jong-un direktelinjen mellom Nord- og Sør-Korea, etter at den hadde vært stengt i nesten to år. Foto: Yonhap, AP/NTB scanpix
DÅRLIG STEMNING: Donald Trumps uforutsigbarhet har falt i dårlig jord hos Moon Jae-in. Her fra et besøk i Washington, DC i sommer. Foto: JIM WATSON, AFP/NTB scanpix
Vladimir Tikhonov
LOGISK: Kim Jong-uns appell til Sør-Korea er et forsøk på å utnytte naboens surnede forhold til USA, mener Korea-kjenner Vladimir Tikhonov.

KOREA

Det var med en ny og forsonende tone adressert til sin sørlige nabo at Nord-Koreas leder Kim Jong-un leverte sin tradisjonelle nyttårstale på årets første dag.

Mens den velkjente aggresjonen mot USA som har preget statslederens tidligere taler, også var til stede i årets utgave, henvendte Kim seg overraskende åpent til Sør-Korea og president Moon Jae-in.

– Det var en meget interessant tale og manøver. Men samtidig et logisk trekk, sier Vladimir Tikhonov, professor i Korea- og Kina-studier ved Universitetet i Oslo (UiO).

Fakta

Nord- og Sør-Korea:

• Nord- og Sør-Korea gjenåpnet sin direkte telefonlinje i går, etter nær to års avbrudd i kontakten.

• Dette tolkes av analytikere som et tegn på gryende avspenning.

• Tirsdag inviterte Sør-Korea til høynivåsamtaler 9. januar.

• De to landene har hatt våpenhvile siden 1953, men det har aldri blitt fulgt opp med en fredsavtale. En deklarasjon om fred ble imidlertid signert i 2007.

Appell til sør

Han mener Kims mykere linje er et tydelig forsøk på å appellere til det sørkoreanske folket. Den nordkoreanske lederen ser sitt snitt til å svekke forholdet mellom Sør-Korea og USA, som har surnet siden Trump ble tatt i ed.

– I Sør-Korea er Trump veldig upopulær, også blant de konservative. Kim prøver å utnytte Trumps dumhet, nær sagt, sier UiO-professoren.

I talen sa imidlertid også Kim at landets atomprogram ble fullført i løpet av fjoråret og at han har «en atomknapp på skrivebordet til enhver tid». Dagen etter svarte Trump, via sitt favorittmedium Twitter, at «jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker!».

Det var naturlig nok denne atomknapp-kjeklingen som fikk hovedfokus da nyttårstalen ble dekket i internasjonal presse – men flere amerikanske medier la også merke til den nordkoreanske lederens mildere tone overfor naboen.

I nyttårstalen antydet også Kim at Nord-Korea vurderer å delta i vinter-OL i Pyeongchang, som går av stabelen 9. februar. I går svarte Sør-Korea med å invitere til høynivåsamtaler kommende tirsdag, hvorpå Nord-Korea besluttet å foreslå en gjenåpning av direktelinjen mellom Seoul og Pyongyang.

– Sett fra sørkoreansk side er det i alle fall helt logisk. Et av de viktigste kjennetegnene fra den sørkoreanske «solskinnspolitikken» var denne direktelinjen. Og den politikken ønsker den nye, liberale regjeringen i Sør-Korea å videreføre, sier Tikhonov.

Trenger hverandre

Professoren mener årsaken til at en tilsynelatende avspenning mellom Nord- og Sør-Korea kommer akkurat nå, er sammensatt. Begge partene er avhengig av hverandre.

– Kims forhold til Kina er mildt sagt problematisk nå. For tida har han et bedre forhold til Russland enn til Kina, men Russland kan ikke bidra med økonomisk støtte, kun moralsk. Kim trenger partnere, og et bedre forhold til Sør-Korea kan hjelpe på både økonomi og politisk stabilitet, sier Tikhonov.

– Det er ekstremt få på Koreahalvøya som ønsker seg en krig. Nord-Korea vet at en atomkrig vil bety tilintetgjørelse, og Sør-Korea vet at det vil ødelegge økonomien fullstendig. Handel og investeringer fra utlandet svekkes allerede av at situasjonen mellom USA og Nord-Korea er såpass spent, legger han til.

Frykter Trump

Professoren gjester ofte Sør-Korea og var nylig på en konferanse i landet i desember.

På gata er det økende sosiale forskjeller, stigende arbeidsløshet og eksplosjonen i midlertidige ansettelsesforhold som folk snakker om og bekymrer seg for, ikke atomkrig initiert av Nord-Korea, sier Tikhonov.

– Men sørkoreanerne er veldig, veldig redde for at tilfeldige sammenstøt kan få fatale konsekvenser. Det er Trumps uforutsigbarhet de frykter.

– Er ikke båndet mellom USA og Sør-Korea mye sterkere enn disse nye forsøkene på tilnærming fra Kim Jong-un?

– Det er et komplisert spørsmål. Det sørkoreanske etablissementet og overklassen er svært amerikanisert. Sør-Koreas hær kan jo så å si ikke fungere uten USAs støtte. Men Trumps politikk er skadelig for forholdet mellom de to, særlig for den sørkoreanske økonomien, som er basert på utenlandske forhold og krever stabilitet. Moon kommer ikke til og kan ikke kutte alliansen til USA, men ønsker seg et mer balansert og nøytralt forhold.

yngvildt@klassekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.
Mandag 12. mars 2018
HØYREPLAN: Marine Le Pen tar grep for å muliggjøre en framtidig høyreallianse med Frankrikes konservative parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk