Onsdag 3. januar 2018
Trump: – Bannon har gått fra vettet
Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon beskylder Trumps sønn og svigersønn for forræderi. Trump mener Bannon har gått fra vettet.
Publisert: 03 Januar 23:22
Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon beskylder Trumps sønn og svigersønn for forræderi. Trump mener Bannon har gått fra vettet.
– Steve Bannon har ingenting å gjøre med meg eller mitt presidentskap. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben, han mistet forstanden, heter det i en uttalelse fra Trump onsdag.
Bannon var Trumps sjefstrateg fra Trump ble innsatt som president og fram til august i fjor. Men nå hevder presidenten at han og sjefstrategen sjelden møttes på tomannshånd.
– Han bare later som han har hatt innflytelse, heter det i uttalelsen som er offentliggjort av Trumps presserådgiver Sarah Huckabee Sanders.

– ForræderskUttalelsen er en reaksjon på påstander fra Bannon i en ny bok, «Fire and Fury» av forfatter og mediekritiker Michael Wolff. Deler av innholdet i boka er gjengitt av avisa The Guardian.
Bannon kommenterer blant annet et møte i Trump Tower i juni 2016 hvor både Trumps sønn Donald Trump junior og svigersønnen Jared Kushner deltok. De hadde samtaler med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja, som angivelig satt på informasjon som kunne skade Hillary Clinton.
Flere eksperter har tidligere uttalt at møtet lå tett opptil forræderi, siden Trumps familiemedlemmer trodde de skulle få informasjon som stammet fra russiske myndigheter. Bannon er tilsynelatende enig i den beskrivelsen.
I boka kaller han møtet «forrædersk», «upatriotisk» og «bad shit», ifølge The Guardian. Han sier også at møtet burde vært rapportert til det føderale politiet FBI.

– Falske påstanderBannon spår at Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger. Både Donald Trump junior og Kushner kommer til å få hard medfart av etterforskerne, tror den tidligere Trump-strategen.
Presserådgiver Sarah Huckabee Sanders sier «Fire and Fury» er fylt med «falske og villedende påstander» fra personer som ikke har hatt tilgang til Det hvite hus.
Forfatteren Michael Wolff opplyser på sin side at boka er basert på en lang rekke intervjuer med Trumps medarbeidere og presidenten selv.

Uventet valgseier
New York Magazine har publisert et langt utdrag fra boka, hvor det blant annet hevdes at Trump egentlig ikke ønsket å bli valgt til president. Planen skal i stedet ha vært å bruke valgkampen som markedsføring av Trumps næringsvirksomhet.
I boka står det at Donald Trump junior senere fortalte en venn at faren så ut som han hadde sett et spøkelse da valgresultatet var klart. Hans kone Melania begynte angivelig å gråte.
Denne påstanden avvises av Melania Trumps talsperson Stephanie Grisham, som forsikrer at Melania ble svært glad da Trump vant valget.

Lovet å kjempeI Trumps uttalelse om Bannon hevdes det at sjefstrategen hadde lite å gjøre med den historiske valgseieren. Presidenten anklager også Bannon for å ha lekket falske opplysninger til mediene i perioden han var ansatt i Det hvite hus.
Da Bannon forlot Det hvite hus, gikk han tilbake til sin tidligere jobb som sjef for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Selv om han mistet stillingen som sjefstrateg, lovet han å kjempe videre for å bidra til å gjennomføre Trumps politiske agenda.
Amerikanske medier og eksperter har ofte beskrevet Bannon som en svært viktig person mot slutten av Trumps valgkamp og i starten av hans periode som president. Bannon bidro i denne perioden til å styre Trumps politiske budskap i høyrepopulistisk retning.

(©NTB)
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk