Onsdag 3. januar 2018
Trump: – Bannon har gått fra vettet
Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon beskylder Trumps sønn og svigersønn for forræderi. Trump mener Bannon har gått fra vettet.
Publisert: 03 Januar 23:22
Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon beskylder Trumps sønn og svigersønn for forræderi. Trump mener Bannon har gått fra vettet.
– Steve Bannon har ingenting å gjøre med meg eller mitt presidentskap. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben, han mistet forstanden, heter det i en uttalelse fra Trump onsdag.
Bannon var Trumps sjefstrateg fra Trump ble innsatt som president og fram til august i fjor. Men nå hevder presidenten at han og sjefstrategen sjelden møttes på tomannshånd.
– Han bare later som han har hatt innflytelse, heter det i uttalelsen som er offentliggjort av Trumps presserådgiver Sarah Huckabee Sanders.

– ForræderskUttalelsen er en reaksjon på påstander fra Bannon i en ny bok, «Fire and Fury» av forfatter og mediekritiker Michael Wolff. Deler av innholdet i boka er gjengitt av avisa The Guardian.
Bannon kommenterer blant annet et møte i Trump Tower i juni 2016 hvor både Trumps sønn Donald Trump junior og svigersønnen Jared Kushner deltok. De hadde samtaler med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja, som angivelig satt på informasjon som kunne skade Hillary Clinton.
Flere eksperter har tidligere uttalt at møtet lå tett opptil forræderi, siden Trumps familiemedlemmer trodde de skulle få informasjon som stammet fra russiske myndigheter. Bannon er tilsynelatende enig i den beskrivelsen.
I boka kaller han møtet «forrædersk», «upatriotisk» og «bad shit», ifølge The Guardian. Han sier også at møtet burde vært rapportert til det føderale politiet FBI.

– Falske påstanderBannon spår at Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger. Både Donald Trump junior og Kushner kommer til å få hard medfart av etterforskerne, tror den tidligere Trump-strategen.
Presserådgiver Sarah Huckabee Sanders sier «Fire and Fury» er fylt med «falske og villedende påstander» fra personer som ikke har hatt tilgang til Det hvite hus.
Forfatteren Michael Wolff opplyser på sin side at boka er basert på en lang rekke intervjuer med Trumps medarbeidere og presidenten selv.

Uventet valgseier
New York Magazine har publisert et langt utdrag fra boka, hvor det blant annet hevdes at Trump egentlig ikke ønsket å bli valgt til president. Planen skal i stedet ha vært å bruke valgkampen som markedsføring av Trumps næringsvirksomhet.
I boka står det at Donald Trump junior senere fortalte en venn at faren så ut som han hadde sett et spøkelse da valgresultatet var klart. Hans kone Melania begynte angivelig å gråte.
Denne påstanden avvises av Melania Trumps talsperson Stephanie Grisham, som forsikrer at Melania ble svært glad da Trump vant valget.

Lovet å kjempeI Trumps uttalelse om Bannon hevdes det at sjefstrategen hadde lite å gjøre med den historiske valgseieren. Presidenten anklager også Bannon for å ha lekket falske opplysninger til mediene i perioden han var ansatt i Det hvite hus.
Da Bannon forlot Det hvite hus, gikk han tilbake til sin tidligere jobb som sjef for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Selv om han mistet stillingen som sjefstrateg, lovet han å kjempe videre for å bidra til å gjennomføre Trumps politiske agenda.
Amerikanske medier og eksperter har ofte beskrevet Bannon som en svært viktig person mot slutten av Trumps valgkamp og i starten av hans periode som president. Bannon bidro i denne perioden til å styre Trumps politiske budskap i høyrepopulistisk retning.

(©NTB)
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk