Onsdag 3. januar 2018
Etiopia lover å løslate politiske fanger
Etiopias leder har gitt orde om at alle politiske fanger skal settes fri, og at et beryktet fengsel skal stenges og gjøres om til museum.
Publisert: 03 Januar 15:18
Etiopias leder har gitt orde om at alle politiske fanger skal settes fri, og at et beryktet fengsel skal stenges og gjøres om til museum.
Statsminister Hailemariam Desalegn sier at ordren skal bidra til å skape «nasjonal konsensus og utvide det demokratiske rommet for alle».
Amnestiet gjelder det han kaller «politikere», og han føyer til at de som er dømt, vil bli benådet, mens siktelsene vil bli frafalt for dem som venter på dom.
Han sier imidlertid ikke noe om når løslatelsene skal skje, heller ikke hvor mange fanger som omfattes av ordren.
Uttalelsen kom under onsdagens avslutning på et 18 dager langt regjeringsmøte og ble gitt mens lederne for de fire politiske partiene som deltar i regjeringskoalisjonen, var til stede.

Fengsel blir museumIfølge Desalegn har han også gitt ordre om at Maekelawi-fengselet skal stenges.
– Det beryktede fengselet som tradisjonelt kalles Maekelawi, skal stenges og gjøres om til et museum, opplyser statsministeren.
Fengselet er beryktet for rutinemessig torturering av fanger.
Flere etiopiere var raskt ute med å kommentere nyheten, selv om myndighetene har blokkert tilgangen til sosiale medier.
– Jeg kjemper mot tårene mens jeg skriver dette. Alle disse løftene må innfris umiddelbart, skriver den anerkjente bloggeren og tidligere fangen Befeqadu Hailu.

Langvarig uroStatsministerens overraskende uttalelse kom etter flere måneder med demonstrasjoner mot regjeringen i de urolige regionene Oromia og Amhara. Ifølge Human Rights Watch har hundrevis av mennesker mistet livet i sammenstøt mellom landets to største folkegrupper.
Myndighetene har svart med å innføre unntakstilstand, og siden 2016 er titusener av mennesker pågrepet, ifølge menneskerettsgrupper. Flere av dem er sluppet fri etter kort tid, men det antas at rundt 2.000 personer fortsatt sitter fengslet.
Etiopia er også kjent for å ha sperret inne en rekke regjeringskritikere og journalister. Opposisjonen har ikke vært representert i nasjonalforsamlingen siden 2015.
(©NTB)
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Tirsdag 16. oktober 2018
• Noen av Norges mest toneangivende politiske kommentatorer har de siste dagene satt i gang et regelrett hardkjør mot Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide. De karakteriserer hans forsøk på å få partiet med seg over blokkgrensa som...
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Mandag 15. oktober 2018
• «Skjebnedagen», kalte de den. Onsdag i forrige uke hadde de ansatte i Danmarks Radio (DR) fått beskjed om å være tilgjengelige fra klokka åtte om morgenen. Da telefonene sluttet å kime to timer seinere, hadde 205 medarbeidere fått sparken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk