Onsdag 3. januar 2018
Palestinerne lar seg ikke presse av trusler om bistandskutt
– Vi gir ikke etter for utpressing, lyder palestinernes svar på president Donald Trumps trussel om å kutte bistanden til dem.
Publisert: 03 Januar 11:27
– Vi gir ikke etter for utpressing, lyder palestinernes svar på president Donald Trumps trussel om å kutte bistanden til dem.
– Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at de viser takknemlighet eller respekt. De vil ikke engang forhandle fram en fredsavtale med Israel, tvitret Trump onsdag.
– Når palestinerne ikke lenger er villige til å snakke om fred, hvorfor skal vi fortsette med noen av disse massive utbetalingene til dem, fortsatte han.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley truet også med å kutte USAs bistand til palestinerne under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag.
– Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det. Vi skal sørge for at de kommer til forhandlingsbordet, sa hun.

JerusalemTrump høstet nylig massiv kritikk, ikke minst fra araberverdenen, ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det bør gjøre forhandlingene enklere, mener han.
– Vi har fjernet Jerusalem, den vanskeligste delen av forhandlingene, tvitret Trump onsdag.
Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger siden, med USAs tilslutning, slått fast at okkupasjonen er ulovlig og krevd tilbaketrekning.

Ikke til salgsPalestinerne mener at USA med sin anerkjennelse av okkupasjonen har utspilt sin rolle som troverdig fredsmekler og lar seg heller ikke presse av Trumps trussel om å kutte bistanden.
– Jerusalem er Palestinas evige hovedstad og er ikke til salgs, slår president Mahmoud Abbas' talsmann Nabil Abu Rudeineh fast.
– Vi er ikke motstandere av å vende tilbake til forhandlinger, men de må bygge på internasjonal lov og resolusjoner som har anerkjent en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, sier han.

Utpressing– Vi gir ikke etter for utpressing, sier Hanan Ashrawi, som sitter i ledelsen av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).
– President Trump har sabotert vår søken etter fred, frihet og rettferdighet. Nå våger han å klandre palestinerne for konsekvensene av hans egne uansvarlige handlinger, sier hun.
Trump lovet i fjor å blåse nytt liv i fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og ga svigersønnen Jared Kushner oppdraget med å bringe partene til forhandlingsbordet.
Etter den tid er konflikten ytterligere tilspisset, og 13 palestinere er drept i sammenstøt med israelske okkupasjonsstyrker siden Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad 6. desember.
(©NTB)
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk