Onsdag 3. januar 2018
Palestinerne lar seg ikke presse av trusler om bistandskutt
– Vi gir ikke etter for utpressing, lyder palestinernes svar på president Donald Trumps trussel om å kutte bistanden til dem.
Publisert: 03 Januar 11:27
– Vi gir ikke etter for utpressing, lyder palestinernes svar på president Donald Trumps trussel om å kutte bistanden til dem.
– Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at de viser takknemlighet eller respekt. De vil ikke engang forhandle fram en fredsavtale med Israel, tvitret Trump onsdag.
– Når palestinerne ikke lenger er villige til å snakke om fred, hvorfor skal vi fortsette med noen av disse massive utbetalingene til dem, fortsatte han.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley truet også med å kutte USAs bistand til palestinerne under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag.
– Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det. Vi skal sørge for at de kommer til forhandlingsbordet, sa hun.

JerusalemTrump høstet nylig massiv kritikk, ikke minst fra araberverdenen, ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det bør gjøre forhandlingene enklere, mener han.
– Vi har fjernet Jerusalem, den vanskeligste delen av forhandlingene, tvitret Trump onsdag.
Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger siden, med USAs tilslutning, slått fast at okkupasjonen er ulovlig og krevd tilbaketrekning.

Ikke til salgsPalestinerne mener at USA med sin anerkjennelse av okkupasjonen har utspilt sin rolle som troverdig fredsmekler og lar seg heller ikke presse av Trumps trussel om å kutte bistanden.
– Jerusalem er Palestinas evige hovedstad og er ikke til salgs, slår president Mahmoud Abbas' talsmann Nabil Abu Rudeineh fast.
– Vi er ikke motstandere av å vende tilbake til forhandlinger, men de må bygge på internasjonal lov og resolusjoner som har anerkjent en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, sier han.

Utpressing– Vi gir ikke etter for utpressing, sier Hanan Ashrawi, som sitter i ledelsen av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).
– President Trump har sabotert vår søken etter fred, frihet og rettferdighet. Nå våger han å klandre palestinerne for konsekvensene av hans egne uansvarlige handlinger, sier hun.
Trump lovet i fjor å blåse nytt liv i fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og ga svigersønnen Jared Kushner oppdraget med å bringe partene til forhandlingsbordet.
Etter den tid er konflikten ytterligere tilspisset, og 13 palestinere er drept i sammenstøt med israelske okkupasjonsstyrker siden Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad 6. desember.
(©NTB)
Lørdag 24. mars 2018
• I gårsdagens Klassekampen, i en artikkel av Tonny Vorm om den amerikanske forfatteren Sinclair Lewis (1885–1951), ble vi minnet om at det ikke bare er i dag den politiske situasjonen har vært komplisert. Vorm skriver om Lewis’ roman «Det...
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Lørdag 24. mars 2018
Kraft: Hvordan former vold og frykt mennesker og samfunn?
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk