Onsdag 3. januar 2018
Norge stanser våpeneksporten til Emiratene
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Publisert: 03 Januar 13:42
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Beslutningen om dette ble ifølge departementet tatt 19. desember, elleve dager etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsikret Stortinget om at det ikke var grunn til å bekymre seg over Norges våpeneksport til Emiratene.
UD ønsker overfor NTB ikke å utdype hvorfor de nå har endret syn på saken og vurderer situasjonen i Jemen som mer «uoversiktlig» enn for få uker siden.
Departementet ønsker heller ikke å svare på spørsmål om hvorfor risikoen «knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen» i deres øyne nå har økt, slik det heter i begrunnelsen for å stanse alt salg av våpen og ammunisjon til landet.
– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, opplyser UD.

KrigsforbrytelserNorske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.
Eksporten fortsatte i 2017, og både Søreide og hennes forgjenger Børge Brende (H) har forsikret at det ikke er noe som tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.
En propagandavideo fra Houthi-opprørerne denne uka viser imidlertid hvordan en norskprodusert undervannsdrone av typen Remus 600, med et tydelig Kongsberg Maritime-merke på siden, ble funnet utenfor kysten av landet, skriver VG. UD ønsker ikke å kommentere dette overfor NTB.

Mindre skråsikkerEn representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var heller ikke skråsikker under en høring i Utenrikskomiteen på Stortinget i fjor, men sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.
SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til Emiratene, som inngår i den saudiledede koalisjonen som har ført krig mot Houthi-militsen siden mars 2015 med store sivile tap som følge.

SV-forslagSV kaller regjeringens beslutning om å stanse eksporten til Emiratene et skritt i riktig retning.
– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Gina Barstad.
Hun viser til at Utenrikskomiteen 17. januar skal avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for full stans i våpeneksport til samtlige land som inngår i den saudiledede koalisjonen.
– Jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

Viktig og riktigRedd Barna gleder seg også over at UD har endret syn på eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene.
– Viktig og riktig, mener kommunikasjonssjef Line Hegna.
– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stanse eksport til et land som er aktiv part i bombingen av skoler og sykehus, og dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, mener hun.
– Vi forventer også at regjeringen gransker den våpeneksporten som allerede har skjedd, for å bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen, sier Hegna.
(©NTB)
Mandag 23. april 2018
• Den danske regjeringen lanserte 1. mars en politikkpakke for å bryte opp gettoområder. Ifølge planen «Ét Danmark uden parallel­samfund» er gettoer områder med høy andel innvandrere, hvor flere er straffedømte enn i andre om­råder, hvor...
Mandag 23. april 2018
Tre av fire bøker som promoteres i Coop-butikkene kommer nå fra Tanums eget eierforlag, Cappelen Damm. Av de ti mest solgte bøkene er det bare to ­bøker fra konkurrerende forlag.
Mandag 23. april 2018
TENKETANKER: Manifest-leder Magnus Marsdal mener Agenda blir kjøpt for å spre NHOs verdenssyn når tenketanken lager rapport om at folk må jobbe lenger i framtida.
Mandag 23. april 2018
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.
Lørdag 21. april 2018
NORSK TRØBBEL: Flere jusseksperter mener Norge kan ha brutt folkeretten da regjeringen støttet syriske opprørere som sier de kjemper mot Bashar al-Assad.
Lørdag 21. april 2018
Mens Oslo bruker milliarder på nye museer, opplever kunstnere at høye leiepriser og mangel på atelierer presser dem ut av hovedstaden.
Lørdag 21. april 2018
KRENKET: 61 lærere i Oslo har blitt gransket for krenking av elever siden innføringen av en ny «krenkeparagraf» i fjor. Lærere frykter at loven kan ­misbrukes.
Lørdag 21. april 2018
• Det er noe kafkask over prosessen som nå er igangsatt mot lektor Simon Malkenes. Han jobber selv på Ulsrud videregående skole i Oslo, som på grunn av inntaks­systemet er blitt den store skole­taperen. Her samles elever med de aller...
Lørdag 21. april 2018
Tospråkleg: Vigdis Hjorth sjanglar stødig mellom det personlege og det allmenne i fire essay om store mannlege forfattarar.
Fredag 20. april 2018
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk