Onsdag 3. januar 2018
Norge stanser våpeneksporten til Emiratene
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Publisert: 03 Januar 13:42
Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.
Beslutningen om dette ble ifølge departementet tatt 19. desember, elleve dager etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsikret Stortinget om at det ikke var grunn til å bekymre seg over Norges våpeneksport til Emiratene.
UD ønsker overfor NTB ikke å utdype hvorfor de nå har endret syn på saken og vurderer situasjonen i Jemen som mer «uoversiktlig» enn for få uker siden.
Departementet ønsker heller ikke å svare på spørsmål om hvorfor risikoen «knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen» i deres øyne nå har økt, slik det heter i begrunnelsen for å stanse alt salg av våpen og ammunisjon til landet.
– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, opplyser UD.

KrigsforbrytelserNorske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.
Eksporten fortsatte i 2017, og både Søreide og hennes forgjenger Børge Brende (H) har forsikret at det ikke er noe som tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.
En propagandavideo fra Houthi-opprørerne denne uka viser imidlertid hvordan en norskprodusert undervannsdrone av typen Remus 600, med et tydelig Kongsberg Maritime-merke på siden, ble funnet utenfor kysten av landet, skriver VG. UD ønsker ikke å kommentere dette overfor NTB.

Mindre skråsikkerEn representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var heller ikke skråsikker under en høring i Utenrikskomiteen på Stortinget i fjor, men sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.
SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til Emiratene, som inngår i den saudiledede koalisjonen som har ført krig mot Houthi-militsen siden mars 2015 med store sivile tap som følge.

SV-forslagSV kaller regjeringens beslutning om å stanse eksporten til Emiratene et skritt i riktig retning.
– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Gina Barstad.
Hun viser til at Utenrikskomiteen 17. januar skal avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for full stans i våpeneksport til samtlige land som inngår i den saudiledede koalisjonen.
– Jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

Viktig og riktigRedd Barna gleder seg også over at UD har endret syn på eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene.
– Viktig og riktig, mener kommunikasjonssjef Line Hegna.
– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stanse eksport til et land som er aktiv part i bombingen av skoler og sykehus, og dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, mener hun.
– Vi forventer også at regjeringen gransker den våpeneksporten som allerede har skjedd, for å bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen, sier Hegna.
(©NTB)
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Onsdag 17. oktober 2018
• VGs sak «Tre brødre på Tolga» avdekket grove overtramp fra kommune og helsevesen mot de tre brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen. De tre fikk alle diagnosen psykisk utviklingshemmet, uten at de fikk vite om det og uten utredning.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Tirsdag 16. oktober 2018
• Noen av Norges mest toneangivende politiske kommentatorer har de siste dagene satt i gang et regelrett hardkjør mot Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide. De karakteriserer hans forsøk på å få partiet med seg over blokkgrensa som...
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Mandag 15. oktober 2018
• «Skjebnedagen», kalte de den. Onsdag i forrige uke hadde de ansatte i Danmarks Radio (DR) fått beskjed om å være tilgjengelige fra klokka åtte om morgenen. Da telefonene sluttet å kime to timer seinere, hadde 205 medarbeidere fått sparken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk