Onsdag 3. januar 2018
En skikkelig vinterhelg i vente –  ta fram ullundertøy og ski
Det ventes kjølig vær flere steder i landet. På Østlandet ligger alt til rette for en god skihelg – med snøfall fram mot fredag og deretter finvær.
Publisert: 03 Januar 14:18
Det ventes kjølig vær flere steder i landet. På Østlandet ligger alt til rette for en god skihelg – med snøfall fram mot fredag og deretter finvær.
Til helgen kommer også kulden.
– Det er nok absolutt greit å ha ullundertøyet parat, sier statsmeteorolog Ida Fossli ved Meteorologisk institutt til NTB.
Hun opplyser at det vil falle snø på Østlandet fram til fredag. Men også sør på Vestlandet får de smake på litt nedbør framover.
– Her blir det mest oppholdsvær, men man får litt nedbør i Rogaland og sør i Hordaland.
Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal slipper for det meste unna.
– Også Nordland slipper nok unna nedbøren, mens kyststrøkene i Finnmark og Troms får en del snøbyger fram til fredag, sier Fossli.

Mye snøDermed ligger det an til mye god nysnø til dem som liker den slags. En oversikt Meteorologisk institutt har laget, viser dessuten at snønivået allerede nå er langt høyere i store deler av landet enn på samme tid i fjor.
Vi må helt tilbake til 2013 for å finne tilsvarende forhold i Oslomarka som nå, og i Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark spås det også en vinter med betydelig mer snø enn vanlig.
Aller mest snø i forhold til normalen er det imidlertid i fjellet på Vestlandet. Foreløpig ligger vinteren an til å bli en av de tre mest snørike siden 1958, og ved målestasjonen i Voss ligger det nå 1,5 meter snø.
Snøfallet blir tatt godt imot blant skientusiaster, men meteorologen understreker at det er vanskelig å si hva resten av sesongen vil by på.
– Det er i hvert fall en god start for dem som liker å gå på ski og være ute i snøen. Men for andre er det kanskje ikke så positivt.

Ta fram skieneSør-Norge ser ut til å få helgens beste skivær. Etter noen dager med snøfall, blir det for det meste oppholdsvær her fra fredag formiddag og utover.
–Sør for Stad og Dovre blir det for det meste oppholdsvær. Østlandet får en fin helg, med vinterlige temperaturer, sol og finvær, sier meteorologen.
Nord for Stad blir det vind inn fra nordvest til helgen, noe som betyr bygevær inn fra havet.
– Man får påfyll av hvit nedbør, særlig i Nord-Norge.

Vinterlige temperaturerHele landet vil oppleve å få kald luftmasse over seg.
– Spesielt på Østlandet, hvor det er lite skyer. Skyene fungerer som et lite teppe. Når det blir klarvær på natten og store deler av dagen, blir det ofte kaldt, sier Fossli.
Selv om skifolket i Sør-Norge forespeiles en fin helg flere steder, er utsiktene for resten av sesongen høyst usikker.
– Det er så å si nesten umulig å spå. Langtidsprognosen våre går ti dager fram i tid. Selv den er ganske usikker når man beveger seg ut i neste uke. Det er lettere å si noe i etterkant enn å forutse det på forhånd, slår meteorologen fast.

(©NTB)
Lørdag 24. mars 2018
• I gårsdagens Klassekampen, i en artikkel av Tonny Vorm om den amerikanske forfatteren Sinclair Lewis (1885–1951), ble vi minnet om at det ikke bare er i dag den politiske situasjonen har vært komplisert. Vorm skriver om Lewis’ roman «Det...
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Lørdag 24. mars 2018
Kraft: Hvordan former vold og frykt mennesker og samfunn?
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk