Lørdag 30. desember 2017
SKAPER KRIGSFRYKT: President Donald Trump fyrer opp konflikter med både Nord-Korea og Kina. FOTO: Carolyn Kaster, AP/NTB SCANPIX
• USA raser mot oljeleveranser til Nord-Korea • Eksperter advarer mot Korea-krig
Trapper opp Kina-kamp
VERBAL DUELL: Trump anklager Kina for brudd på FN-sanksjoner mot Nord-Korea. Kina avviser anklager om oljesalg til Nord-Korea og advarer mot krig innen tre måneder.

Korea

I USAs sikkerhetsstrategi, lagt fram 18. desember, blir Kina og Russland omtalt som «revisjonistmakter» som truer USAs nasjonale sikkerhet og undergraver USAs interesser. Kina blir betegnet som en «strategisk rival».

Etter et slag golf på eiendommen Mar-a-Largo i Florida, tvitret Trump i romjula nye utfall mot Kina. Han anklaget Beijing for å smugle råolje til Nord-Korea, i strid med FN-sanksjoner. I et intervju med The New York Times koblet han også Kinas forbindelser med Pyongyang til handelen mellom USA og Kina.

Kina-handelen var gjenstand for harde utfall under Trumps valgkamp, og han synes nå å være tilbake på dette sporet etter at strategidokumentet ble lagt fram.

– Jeg har vært myk overfor Kina fordi det eneste som er viktigere for meg enn handel, er krig, sier han til The New York Times og peker på fjorårets handelsunderskudd «på minst 350 milliarder dollar» og ytterligere 300 milliarder dollar i «tyveri av intellektuell eiendom».

Fakta

Oljeleveranser til Korea:

• FNs sikkerhetsråd innførte sanksjoner mot oljeleveranser til Nord-Korea 11. september (res. 2375) som ble strammet til i november, fra to millioner til 500.000 fat på årsbasis for 2018.

• Regjeringskilder i Seoul sier til sørkoreanske avisa Chosun Ilbo at USAs spionsatellitter har spottet 30 illegale skipsleveranser siden oktober, inkludert kinesiske skip.

• FN satte torsdag fire skip på sanksjonslista for mistanke om oljefrakter til Nord-Korea. I oktober ble fire fartøy svartelistet.

• Kina og Russland ber USA gå i forhandlinger med Nord-Korea.

Oljesanksjoner

Beijing benektet torsdag og fredag å ha brutt sanksjonene og avviser anklager fra USA, Sør-Korea og Japan om at kinesiske skip i alle hemmelighet frakter olje til Nord-Korea som blir overført til nordkoreanske skip til havs.

Importen av råolje og petroleumsprodukter er blitt strammet inn i to runder med sanksjoner. I FN-resolusjon 2375 i september gikk Beijing med på å innskrenke de totale leveransene av råolje til 500.000 fat ut året og to millioner fat neste år.

Etter rakettoppskytningen i november, ble det ytterligere strammet inn til 500.000 fat for hele neste år.

Tall fra kinesiske tollmyndigheter viser ingen leveranser i november.

– Kina har alltid implementert FNs sikkerhetsråds resolusjoner om Nord-Korea til fulle og etterlevd våre internasjonale forpliktelser, fastslo utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying i går.

– Vi vil aldri tillate kinesiske selskap og borgere å bryte sanksjonene, sa hun, med henvisning til at Beijing vil etterforske anklagene, omtalt i den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo, med henvisninger til regjeringskilder i Seoul.

De retter seg mot skipet «Lighthouse Winmore», som seiler under Hongkong-flagg for rederiet Lighthouse Ship Management, registrert i Guangzhou i Guangdong-provinsen som omkranser Hongkong. Skipet skal angivelig ha overført olje til nordkoreanske «Sam Jong 2» 19. oktober.

Advarer mot krig

Kina advarer på sin side mot et ensidig sanksjonskjør mot Pyongyang, og slutter seg til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forhandlingsoppfordring til USAs utenriksminister Rex Tillerson denne uka.

Advarsler om krig kommer hyppigere og blir mer dystre. I Global Times, den mer nasjonalistiske avløperen av partiavisa Folkets Dagblad, varsler generalløytnant Wang Hongguang, tidligere nestkommanderende for Nanjing militærdistrikt, at «krig på Korea-halvøya kan bryte ut når som helst mellom nå og mars», tidspunktet for den årlige gigantøvelsen Foal Eagle.

Daniel Pinkston ved Troy University i Seoul peker på øvelsene som forspill til krigsoperasjoner.

– Om en skal sette i verk en konflikt, vil ethvert militære gjøre det når det har fordel av maksimal beredskap, sier han til Financial Times og fastslår at det er i det samme tidsrommet Wang nevner.

Militæreksperten Song Zhongping bekrefter overfor Global Times opplysningene fra Wang om at Kina foretar «defensiv mobilisering». De nordøstlige provinsene som grenser mot Nord-Korea, vil bli opprustet med rakettforsvar og forberedt på humanitær hjelp til flyktninger.

Mens Shi Yinhong, direktør for Senteret for amerikanske studier ved Renmin-universitetet i Beijing, mener krigsfaren øker, vil Kang Jun-young ved Hankuk-universitetet i Seoul tone ned faren.

Det er det imidlertid ikke opp til president Moon Jae-in eller Sør-Korea.

peterm@klassekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.
Mandag 12. mars 2018
HØYREPLAN: Marine Le Pen tar grep for å muliggjøre en framtidig høyreallianse med Frankrikes konservative parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk