Torsdag 28. desember 2017
Skaper debatt: Stortingsvara Leif Sande mener varslingssakene mot Trond Giske brukes i en maktkamp i Arbeiderpartiet. Foto: John Trygve Tollefsen
Ap-politiker hevder varslene om Trond Giskes oppførsel brukes i maktkamp internt i Arbeiderpartiet:
Ap i full krangel om Giske
Undersak

Arbeiderpartiet må hente hjelp utenfra

Arbeiderpartiet henter inn ekspertise utenfra for å håndtere varslingssakene.

– I en så krevende situasjon må vi også sørge for at vi har den bistanden vi trenger der det er nødvendig. Det innebærer også å benytte oss av ekstern bistand der det er nødvendig, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun understreker alvoret i sakene som har ridd Arbeiderpartiet som en mare de siste ukene.

– Det er ingenting å legge skjul på. For vårt parti er det en vanskelig situasjon nå. Og det er vanskelige saker, spesielt for dem som blir berørt.

Stenseng ønsker ikke å svare på om det har kommet flere varsler rettet mot nestlederen i løpet av jula.

– Vi er opptatt av å følge opp og håndtere disse sakene på en ordentlig måte. Vi skal sørge for at dette blir gjort skikkelig. Derfor mener jeg det ikke er forsvarlig å kommentere sakene i mediene.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hvilke prosesser som nå går i Arbeiderpartiet for å håndtere varslingssakene.

– Vi er opptatt av at partiet håndterer sakene i tråd med retningslinjer og klare rutiner.

2. januar samles Arbeiderpartiets sentralstyre. Partileder Jonas Gahr Støre varslet at han hadde behov for å samle sentralstyret og diskutere den vanskelige situasjonen Ap er i nå. Stenseng vil ikke si noe konkret om hva som skal opp på møtet.

– Det har jeg ikke behov for å gå i detalj om. Det er viktig for oss å samle sentralstyret. Vi må håndtere den situasjonen vi er i, og finne veien videre for partiet.

Ap har også varslet at de vil samle landsstyret på nyåret. Landsstyret er det høyeste organet i Ap mellom landsmøtene, og samler sentralstyret, alle fylkeslederne og Aps stortingsgruppe.

Stenseng understreker at folk som har opplevelser de ønsker å varsle om, skal bli ivaretatt.

– Om folk varsler, skal de være trygge på at det blir tatt på alvor og fulgt opp på en god måte. Det skal være trygt å varsle til Ap, og de som varsler, skal få god oppfølging.

Partisekretæren ønsker ikke å kommentere debatten om Leif Sandes innlegg.

BRÅK: Stortingsvara Leif Sande hevder det pågår en kampanje for å bli kvitt Ap-nestleder Trond Giske. Nå møter han kraftig motbør.

AP-krise

Mens romjulsfreden senker seg over landet, fortsetter bråket i Arbeiderpartiet med uforminsket styrke. Vara til Stortinget for Arbeiderpartiet, Leif Sande, har satt sinnene i kok med et knallhardt forsvar for Trond Giske.

Sande mener at varslene om Trond Giskes opptreden mot kvinner brukes i en intern maktkamp i Arbeiderpartiet.

«Men at noen utnytter det i politisk sammenheng er det ikke i tvil om. Alt som skjer havner i media og det er de politiske aktørene som lekker. Ellers hadde det ikke havnet i media. Noen bruker media bevisst for å svekke Giske», skriver Sande.

Fakta

Giske-saken:

• I forrige uke ble det klart at Arbeiderpartiet har mottatt flere varsler om nestleder Trond Giske.

• Varslene skal ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre dreid seg om «uønsket seksuell opptreden».

• Arbeiderpartiet har innkalt til sentralstyremøte over nyttår for å drøfte saken og veien videre for partiet.

Giske i hardt vær

Sande understreker i innlegget på sin egen nettside at han ikke mener at de kvinnene som har varslet om Giske, gjør det for å skade nestlederen politisk.

Uka før jul ble en sammenhengende motbakke for Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske. En rekke varslingssaker mot politikeren ble omtalt i mediene, og Giske ble offentlig refset av partileder Jonas Gahr Støre. Giske skal ha opptrådt på en uakseptabel måte overfor kvinner i og utenfor Arbeiderpartiet. Dette gikk han ut og beklaget offentlig, blant annet direkte på NRK Dagsrevyen.

Torsdag for en uke siden var Giske-saken tema i et ekstraordinært sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Fredag meldte Giske selv på sin Facebook at mediepresset hadde vært stort, og at han var blitt sykemeldt av sin lege.

Leif Sande har lenge vært en av Trond Giskes trofaste støttespillere. I debatten som følger innlegget på Facebook, skriver Sande hva han selv mener er konfliktlinjene: «Vi som føler vi hører til på venstresida, vil ha Giske. De på høyresida vil ha han vekk og leter etter anledninger.»

Sterke påstander

I innlegget som Sande la ut andre juledag, går han i rette med en rekke navngitte Ap-politikere. I den påfølgende diskusjonen på Facebook har det vært svært høy temperatur. I skrivende stund er det godt over 100 innlegg i debatten.

Tidligere politisk rådgiver Maria Schumacher Walberg blir beskyldt av Sande for å ha lekket informasjon til mediene. Walberg forlot sin stilling i protest mot at Trond Giske ble finanspolitisk talsperson. På Sandes facebookside gir Walberg svar på tiltale:

«Her var det jammen mange misforståelser og rene faktafeil. Det du skriver om meg er for eksempel løgn, og jeg ber deg fjerne det».

Også Walbergs ektefelle, Jonas Bals, som inntil nylig var rådgiver for partileder Jonas Gahr Støre, går i rette med Sande:

«Nå kommer du nok en gang med grove og feilaktige påstander – blant annet om kona mi, Maria Walberg. Du hevder at hun har ‘matet’ VG med saker som skal gi negativt inntrykk av Giske. Det er løgn – og jeg oppfordrer deg til å fjerne den.»

Påstanden er seinere redigert bort fra nettsiden.

«Jeg blir helt oppgitt»

Tidligere stortingsrepresentant Eirin Sund fra Rogaland er også blant dem som deltar i diskusjonen på Leif Sandes facebookside.

«Du fremsetter påstander om mennesker i partiet, nåværende og tidligere saker og sauser det godt inn i konspirasjonsteorier. Kjenner jeg blir helt oppgitt», skriver Sund. Hun har tolv år bak seg på Stortinget fram til i høst og har tidligere også vært varaordfører, politisk rådgiver og statssekretær.

Hun går nå på som LOs distrikts­sekretær i Rogaland.

«Det opprører meg at du kommer med usannheter om mennesker for og underbygge ditt eget syn.», skriver hun, og legger til:

«Mitt Arbeiderparti er et parti som tar samfunnsansvar i alle saker. Også denne.»

Trygt å varsle

Kvinnepolitisk leder i Oslo Arbeiderparti Torunn Kanutte Husvik er en av flere som har reagert på Sandes utspill. Sammen med flere tillitsvalgte i Oslo Ap gikk hun i forrige uke ut med et opprop om at det skal være trygt å varsle i partiet.

Hun mener Sande ikke bidrar positivt til å ivareta de som varsler.

– Han blander sammen varsler om brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, med persondiskusjoner som har vært etter valgtapet, sier hun.

Hun mener de som varsler om negative opplevelser, ikke skal måtte bære ansvaret for hva som skjer med den som har utført handlingene.

– Vi er tillitsvalgte både Leif Sande og jeg, og har et ansvar for å ikke blande sammen varslernes opplevelser med andre diskusjoner.

Klassekampen har vært i kontakt med dem som siteres i denne saken. Verken Sande, Walberg, Bals eller Sund ønsket å uttale seg om saken. Vi har også vært i kontakt med Trond Giskes politiske rådgiver, som opplyser at Giske fortsatt er sykmeldt.

johnt@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.
Lørdag 6. januar 2018
GODT, NYTT ÅR: Om dette blei valresultatet, ville Ap gjere det dårlegare enn det katastrofale 2001-valet. Nestleiar Hadia Tajik peikar på «krevende uker». På Jeløya er det derimot kjempestemning.
Fredag 5. januar 2018
PRESSER PÅ: Etter press fra Esa vurderer regjeringen å lage regler om at offentlige tjenester må skilles ut i egne selskap. Barne­hager og treningsanlegg kan være utsatt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk