Torsdag 28. desember 2017
Skaper debatt: Stortingsvara Leif Sande mener varslingssakene mot Trond Giske brukes i en maktkamp i Arbeiderpartiet. Foto: John Trygve Tollefsen
Ap-politiker hevder varslene om Trond Giskes oppførsel brukes i maktkamp internt i Arbeiderpartiet:
Ap i full krangel om Giske
Undersak

Arbeiderpartiet må hente hjelp utenfra

Arbeiderpartiet henter inn ekspertise utenfra for å håndtere varslingssakene.

– I en så krevende situasjon må vi også sørge for at vi har den bistanden vi trenger der det er nødvendig. Det innebærer også å benytte oss av ekstern bistand der det er nødvendig, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun understreker alvoret i sakene som har ridd Arbeiderpartiet som en mare de siste ukene.

– Det er ingenting å legge skjul på. For vårt parti er det en vanskelig situasjon nå. Og det er vanskelige saker, spesielt for dem som blir berørt.

Stenseng ønsker ikke å svare på om det har kommet flere varsler rettet mot nestlederen i løpet av jula.

– Vi er opptatt av å følge opp og håndtere disse sakene på en ordentlig måte. Vi skal sørge for at dette blir gjort skikkelig. Derfor mener jeg det ikke er forsvarlig å kommentere sakene i mediene.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hvilke prosesser som nå går i Arbeiderpartiet for å håndtere varslingssakene.

– Vi er opptatt av at partiet håndterer sakene i tråd med retningslinjer og klare rutiner.

2. januar samles Arbeiderpartiets sentralstyre. Partileder Jonas Gahr Støre varslet at han hadde behov for å samle sentralstyret og diskutere den vanskelige situasjonen Ap er i nå. Stenseng vil ikke si noe konkret om hva som skal opp på møtet.

– Det har jeg ikke behov for å gå i detalj om. Det er viktig for oss å samle sentralstyret. Vi må håndtere den situasjonen vi er i, og finne veien videre for partiet.

Ap har også varslet at de vil samle landsstyret på nyåret. Landsstyret er det høyeste organet i Ap mellom landsmøtene, og samler sentralstyret, alle fylkeslederne og Aps stortingsgruppe.

Stenseng understreker at folk som har opplevelser de ønsker å varsle om, skal bli ivaretatt.

– Om folk varsler, skal de være trygge på at det blir tatt på alvor og fulgt opp på en god måte. Det skal være trygt å varsle til Ap, og de som varsler, skal få god oppfølging.

Partisekretæren ønsker ikke å kommentere debatten om Leif Sandes innlegg.

BRÅK: Stortingsvara Leif Sande hevder det pågår en kampanje for å bli kvitt Ap-nestleder Trond Giske. Nå møter han kraftig motbør.

AP-krise

Mens romjulsfreden senker seg over landet, fortsetter bråket i Arbeiderpartiet med uforminsket styrke. Vara til Stortinget for Arbeiderpartiet, Leif Sande, har satt sinnene i kok med et knallhardt forsvar for Trond Giske.

Sande mener at varslene om Trond Giskes opptreden mot kvinner brukes i en intern maktkamp i Arbeiderpartiet.

«Men at noen utnytter det i politisk sammenheng er det ikke i tvil om. Alt som skjer havner i media og det er de politiske aktørene som lekker. Ellers hadde det ikke havnet i media. Noen bruker media bevisst for å svekke Giske», skriver Sande.

Fakta

Giske-saken:

• I forrige uke ble det klart at Arbeiderpartiet har mottatt flere varsler om nestleder Trond Giske.

• Varslene skal ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre dreid seg om «uønsket seksuell opptreden».

• Arbeiderpartiet har innkalt til sentralstyremøte over nyttår for å drøfte saken og veien videre for partiet.

Giske i hardt vær

Sande understreker i innlegget på sin egen nettside at han ikke mener at de kvinnene som har varslet om Giske, gjør det for å skade nestlederen politisk.

Uka før jul ble en sammenhengende motbakke for Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske. En rekke varslingssaker mot politikeren ble omtalt i mediene, og Giske ble offentlig refset av partileder Jonas Gahr Støre. Giske skal ha opptrådt på en uakseptabel måte overfor kvinner i og utenfor Arbeiderpartiet. Dette gikk han ut og beklaget offentlig, blant annet direkte på NRK Dagsrevyen.

Torsdag for en uke siden var Giske-saken tema i et ekstraordinært sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Fredag meldte Giske selv på sin Facebook at mediepresset hadde vært stort, og at han var blitt sykemeldt av sin lege.

Leif Sande har lenge vært en av Trond Giskes trofaste støttespillere. I debatten som følger innlegget på Facebook, skriver Sande hva han selv mener er konfliktlinjene: «Vi som føler vi hører til på venstresida, vil ha Giske. De på høyresida vil ha han vekk og leter etter anledninger.»

Sterke påstander

I innlegget som Sande la ut andre juledag, går han i rette med en rekke navngitte Ap-politikere. I den påfølgende diskusjonen på Facebook har det vært svært høy temperatur. I skrivende stund er det godt over 100 innlegg i debatten.

Tidligere politisk rådgiver Maria Schumacher Walberg blir beskyldt av Sande for å ha lekket informasjon til mediene. Walberg forlot sin stilling i protest mot at Trond Giske ble finanspolitisk talsperson. På Sandes facebookside gir Walberg svar på tiltale:

«Her var det jammen mange misforståelser og rene faktafeil. Det du skriver om meg er for eksempel løgn, og jeg ber deg fjerne det».

Også Walbergs ektefelle, Jonas Bals, som inntil nylig var rådgiver for partileder Jonas Gahr Støre, går i rette med Sande:

«Nå kommer du nok en gang med grove og feilaktige påstander – blant annet om kona mi, Maria Walberg. Du hevder at hun har ‘matet’ VG med saker som skal gi negativt inntrykk av Giske. Det er løgn – og jeg oppfordrer deg til å fjerne den.»

Påstanden er seinere redigert bort fra nettsiden.

«Jeg blir helt oppgitt»

Tidligere stortingsrepresentant Eirin Sund fra Rogaland er også blant dem som deltar i diskusjonen på Leif Sandes facebookside.

«Du fremsetter påstander om mennesker i partiet, nåværende og tidligere saker og sauser det godt inn i konspirasjonsteorier. Kjenner jeg blir helt oppgitt», skriver Sund. Hun har tolv år bak seg på Stortinget fram til i høst og har tidligere også vært varaordfører, politisk rådgiver og statssekretær.

Hun går nå på som LOs distrikts­sekretær i Rogaland.

«Det opprører meg at du kommer med usannheter om mennesker for og underbygge ditt eget syn.», skriver hun, og legger til:

«Mitt Arbeiderparti er et parti som tar samfunnsansvar i alle saker. Også denne.»

Trygt å varsle

Kvinnepolitisk leder i Oslo Arbeiderparti Torunn Kanutte Husvik er en av flere som har reagert på Sandes utspill. Sammen med flere tillitsvalgte i Oslo Ap gikk hun i forrige uke ut med et opprop om at det skal være trygt å varsle i partiet.

Hun mener Sande ikke bidrar positivt til å ivareta de som varsler.

– Han blander sammen varsler om brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, med persondiskusjoner som har vært etter valgtapet, sier hun.

Hun mener de som varsler om negative opplevelser, ikke skal måtte bære ansvaret for hva som skjer med den som har utført handlingene.

– Vi er tillitsvalgte både Leif Sande og jeg, og har et ansvar for å ikke blande sammen varslernes opplevelser med andre diskusjoner.

Klassekampen har vært i kontakt med dem som siteres i denne saken. Verken Sande, Walberg, Bals eller Sund ønsket å uttale seg om saken. Vi har også vært i kontakt med Trond Giskes politiske rådgiver, som opplyser at Giske fortsatt er sykmeldt.

johnt@klassekampen.no

Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
NARKO: Dei kriminelle gjengane i Oslo distribuerer narkotika ut i landet. – Me er uroa for utviklinga i Oslo, seier politiinspektør Are Sangolt i Vest politidistrikt.
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk