Onsdag 27. desember 2017
• Fremskrittspartiet er landets mest mislikte parti • Færrest misliker Senterpartiet
Ingen misliker Trygve
Bjørn-Kristian Svendsrud
GODT LIKT: Trygve Slagsvold Vedum vil gjøre Senterpartiet til landets tredje største parti.

Politikk

Senterpartiet er landets minst mislikte parti. Kun én prosent av velgerne svarer «Sp» på spørsmål om hvilket parti de misliker mest.

– Jeg tror ikke kommunalminister Jan Tore Sanner har blitt spurt, sier parti­leder Trygve Slagsvold Vedum og ler sin landskjente latter.

Klassekampen møter en smørblid partileder hjemme på gården på Ilseng i Hedmark. Sp-lederen går fra rom til rom og hiver vedkubber i ovnene for å få morgenkulda ut av huset. Han leder ikke bare et parti folk flest ikke misliker, men også et parti stadig flere velgere har funnet det for godt å stemme på.

Tilbake ved kjøkkenbordet gir han sin forklaring på hvorfor Sp skaper så lite harme blant folk.

– Vi har vært veldig tydelig på hva vi mener om saker som politireform, kommune­sammenslåinger og forsvar. Vårt ønske om å ta hele landet i bruk har klangbunn langt inn i de andre partiene.

Fakta

Meningsmåling:

• Sentio har på vegne av Klassekampen gjennomført undersøkelsen med spørsmålet «Hvilket parti misliker du mest?»

• Undersøkelsen er gjennomført over telefon, og består av et utvalg på 1000 personer over 15 år fra Norge.

Prosentandel av de spurte som misliker angitt parti mest. Kilde: Sentio

Real uenighet

Undersøkelsen Klassekampen har fått gjennomført viser at Frp er landets mest mislikte parti. På andreplass finner vi Miljøpartiet De Grønne.

Vedum tror ikke Senterpartiets lave tall skyldes at folk er likegyldige til dem.

– Om vi samtidig hadde hatt lav oppslutning, kunne man vært engstelig for det. Så lenge vi har et realt og tydelig standpunkt, tror jeg folk setter pris på det – også om de er uenige, sier han.

Vil bli større enn Frp

Høstens stortingsvalg var det beste for Senterpartiet på 24 år, og stortingsgruppa har økt fra 10 til 19 representanter. Trygve Slagsvold Vedum sier Senterpartiet har satt mål om å vokse videre.

– Målet vårt er å bli ett av Norges tre store partier. Ved kommunevalget i 2019 har vi mål om å bli større enn Frp.

At Frp er mest mislikt, også blant senterpartivelgerne, kommer ikke som en overraskelse på Vedum.

– Frp står på helt motsatt side av oss når det gjelder diskusjonen om eierskap til naturressursene, og de har blitt en hovedkraft for sentralisering.

Sp-lederen vil ikke selv svare på hvilket parti han misliker mest.

– Nei, det blir for negativt å si misliker. Jeg vil si veldig sterkt uenig. Enormt uenig.

– Hvilket parti er det da du snakker om?

– Jeg tror miksen av de tre partiene som nå skal forhandle om regjering sammen er den verst tenkelige miksen. Høyre, Frp og Venstre gjør hverandre verre. Det blir stordriftstenking over hele fjøla, sier Vedum.

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, mener Senterpartiet har gått under radaren til politiske motstandere.

Hevder Sp er farlig

– Jeg tror ikke mange har tatt seg bryet med å ha Senterpartiet som sin hovedmotstander. Vi burde brukt mer tid på å gå dem etter i sømmene. Senterpartiet ønsker høye tollmurer, mer proteksjonisme og å stenge landet inne. Jeg mener de er et farlig parti, sier Svendsrud.

At moderpartiet Frp troner øverst på lista over de mest mislikte partiene, tar den unge politikeren med knusende ro.

– Det er fordi Frp er det tydeligste partiet i Norge. Når man ikke pakker inn ting, er det flere som tar klart standpunkt til partiet.

Blant menn er det 30 prosent som misliker Frp mest, mens det blant kvinner er hele 48 prosent som svarer det samme. Svendsrud synes det er rart.

– Vi har tydelige kvinnelige frontfigurer og kvinnelig parti­leder. Jeg kan ikke gi noe svar på hvorfor det er så kjønnsdelt, sier han.

Tidligere opplevde Svendsrud ofte negative tilbakemeldinger på at han var med i Frp, men sier det har endret seg mye.

– Det har vært en markant endring til det positive etter at vi gikk inn i regjering. Det merkes at folk har mindre fordommer til Frp nå.

johnt@klassekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.
Mandag 12. mars 2018
VETO: Det vil vera oppsiktsvekkande om EU straffar eit norsk nei til EUs energipakke hardt, meiner jusprofessor Hans Petter Graver. Fire Ap-fylkeslag splitta seg i helga om Acer.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk