Onsdag 27. desember 2017
• Fremskrittspartiet er landets mest mislikte parti • Færrest misliker Senterpartiet
Ingen misliker Trygve
Bjørn-Kristian Svendsrud
GODT LIKT: Trygve Slagsvold Vedum vil gjøre Senterpartiet til landets tredje største parti.

Politikk

Senterpartiet er landets minst mislikte parti. Kun én prosent av velgerne svarer «Sp» på spørsmål om hvilket parti de misliker mest.

– Jeg tror ikke kommunalminister Jan Tore Sanner har blitt spurt, sier parti­leder Trygve Slagsvold Vedum og ler sin landskjente latter.

Klassekampen møter en smørblid partileder hjemme på gården på Ilseng i Hedmark. Sp-lederen går fra rom til rom og hiver vedkubber i ovnene for å få morgenkulda ut av huset. Han leder ikke bare et parti folk flest ikke misliker, men også et parti stadig flere velgere har funnet det for godt å stemme på.

Tilbake ved kjøkkenbordet gir han sin forklaring på hvorfor Sp skaper så lite harme blant folk.

– Vi har vært veldig tydelig på hva vi mener om saker som politireform, kommune­sammenslåinger og forsvar. Vårt ønske om å ta hele landet i bruk har klangbunn langt inn i de andre partiene.

Fakta

Meningsmåling:

• Sentio har på vegne av Klassekampen gjennomført undersøkelsen med spørsmålet «Hvilket parti misliker du mest?»

• Undersøkelsen er gjennomført over telefon, og består av et utvalg på 1000 personer over 15 år fra Norge.

Prosentandel av de spurte som misliker angitt parti mest. Kilde: Sentio

Real uenighet

Undersøkelsen Klassekampen har fått gjennomført viser at Frp er landets mest mislikte parti. På andreplass finner vi Miljøpartiet De Grønne.

Vedum tror ikke Senterpartiets lave tall skyldes at folk er likegyldige til dem.

– Om vi samtidig hadde hatt lav oppslutning, kunne man vært engstelig for det. Så lenge vi har et realt og tydelig standpunkt, tror jeg folk setter pris på det – også om de er uenige, sier han.

Vil bli større enn Frp

Høstens stortingsvalg var det beste for Senterpartiet på 24 år, og stortingsgruppa har økt fra 10 til 19 representanter. Trygve Slagsvold Vedum sier Senterpartiet har satt mål om å vokse videre.

– Målet vårt er å bli ett av Norges tre store partier. Ved kommunevalget i 2019 har vi mål om å bli større enn Frp.

At Frp er mest mislikt, også blant senterpartivelgerne, kommer ikke som en overraskelse på Vedum.

– Frp står på helt motsatt side av oss når det gjelder diskusjonen om eierskap til naturressursene, og de har blitt en hovedkraft for sentralisering.

Sp-lederen vil ikke selv svare på hvilket parti han misliker mest.

– Nei, det blir for negativt å si misliker. Jeg vil si veldig sterkt uenig. Enormt uenig.

– Hvilket parti er det da du snakker om?

– Jeg tror miksen av de tre partiene som nå skal forhandle om regjering sammen er den verst tenkelige miksen. Høyre, Frp og Venstre gjør hverandre verre. Det blir stordriftstenking over hele fjøla, sier Vedum.

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud, mener Senterpartiet har gått under radaren til politiske motstandere.

Hevder Sp er farlig

– Jeg tror ikke mange har tatt seg bryet med å ha Senterpartiet som sin hovedmotstander. Vi burde brukt mer tid på å gå dem etter i sømmene. Senterpartiet ønsker høye tollmurer, mer proteksjonisme og å stenge landet inne. Jeg mener de er et farlig parti, sier Svendsrud.

At moderpartiet Frp troner øverst på lista over de mest mislikte partiene, tar den unge politikeren med knusende ro.

– Det er fordi Frp er det tydeligste partiet i Norge. Når man ikke pakker inn ting, er det flere som tar klart standpunkt til partiet.

Blant menn er det 30 prosent som misliker Frp mest, mens det blant kvinner er hele 48 prosent som svarer det samme. Svendsrud synes det er rart.

– Vi har tydelige kvinnelige frontfigurer og kvinnelig parti­leder. Jeg kan ikke gi noe svar på hvorfor det er så kjønnsdelt, sier han.

Tidligere opplevde Svendsrud ofte negative tilbakemeldinger på at han var med i Frp, men sier det har endret seg mye.

– Det har vært en markant endring til det positive etter at vi gikk inn i regjering. Det merkes at folk har mindre fordommer til Frp nå.

johnt@klassekampen.no

Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Tirsdag 11. september 2018
NY FRIST: Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber regjeringen innføre foreldelsesfrist for tilbakekall av statsborgerskap. Hun får følge av Unge Venstre, mens FpU er i tenkeboksen.
Tirsdag 11. september 2018
OPPGITT: Tillitsvalgte i Aleris Ungplan og Boi mener Fagforbundet har «glemt dem på gulvet» i striden.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk