Lørdag 23. desember 2017
Juleklar: Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs kan fornøyd konstatere at Aschehoug stikker av med seieren i julesalget i år. Selv skal hun gi bort Helga Flatland og Maja Lunde til jul, i tillegg til kartboka «Verdensteater», som er utkommet på det lille forlaget Press.
Sjansen er stor for at Helga Flatland, Maja Lunde eller Jo Nesbø ligger under juletreet ditt i morgen:
Aschehoug vant jula
Undersak

Fra 5000 til 60.000

Etter krimforfattere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst er det Helga Flatland som rager på opplagstoppen denne bokhøsten. Med et samlet opplag på 60.000 bøker markerer hennes siste roman, «En moderne familie», et definitivt gjennombrudd for Flatland i breddemarkedet. Boka vant også årets Bokhandlerpris.

Det store salget er smått utrolig å oppleve, sier Flatland til Klassekampen. Til sammenlikning solgte hennes forrige roman, «Vingebelastning», 5000 eksemplarer.

– Jeg har flere ganger spurt redaktøren min: Hvem er de, alle disse menneskene som kjøper bøkene mine? Det mest utrolige jeg opplevde i høst, var da jeg var i en bokhandel og plutselig fikk øye på en dame som plukket opp boka mi. Hun ble stående og kikke litt på den og vurdere om hun skulle ha den eller ikke, før hun gikk og kjøpte den. Det er en fin påminnelse i alt dette tall­fokuset. Det befinner seg faktisk mennesker, med hver sine leseopplevelser, bak tallene.

Til våren skal trilogien Flatland debuterte med, settes opp ved Nationaltheatret. De tre bøkene, som følger tre kamerater i et bygdesamfunn, fikk også et stort og dedikert publikum.

– Det er nok trilogien som skal ha mye av æren for at det er blitt mye oppmerksomhet på den nye boka – den er skrevet litt i samme stil, med flere fortellerstemmer. I tillegg opplever jeg at forlaget har satset på meg. Det har også mye å si.

I jula gir vi helst bort solide, norske romaner, viser bestselgerlistene. Og i år er det Aschehoug som vinner julesalget.

Bøker

Etter to år der Oktober med god margin har vært det dominerende forlaget for norsk skjønnlitteratur her til lands, er det eierforlaget Aschehoug sin tur til å gjøre nærmest reint bord i bokhandelen i år.

Sju av de femten mestselgende romanene denne høsten er utgitt av Aschehoug.

Det er en ny situasjon for forlaget på Sehesteds plass i Oslo. Riktignok kan Aschehoug ofte skilte med gode markedsandeler for skjønnlitteratur, takket være krimkongen Jo Nesbø – hans opplagstall på flere hundre tusen er det knapt noen norske forfattere som kan matche.

Likevel viser altså årets liste at forlaget i år ikke er avhengig av Nesbø for å hevde seg i bokhøsten. Denne høsten har et knippe yngre romanforfattere markert seg som tungvektere i julesalget. Særlig er Helga Flatland blitt løftet fram, med et opplag på 60.000. Maja Lundes andre roman «Blå» har også oppnådd solide tall, med 40.000 bøker. I tillegg har Tom Egeland, Jan Kjærstad, Carl Frode Tiller og Ketil Bjørnstad sikret forlaget gode inntekter.

Fakta

Bokhøstens vinnere:

• Bransjestatistikken viser at Forlaget Oktober har vært størst på norsk skjønnlitteratur de to siste årene.

• I 2014 var det Aschehoug som hadde høyest markeds­andel på skjønnlitteratur. De to årene før var det Gyldendal.

• I år står Aschehoug bak sju av høstens femten mestselgende norske romaner.

• Forlaget hadde også seks av årets ti nominerte til Bokhandlerprisen.

Flere navn når opp

– Det er ekstra hyggelig at vi ikke bare har én vinner av salget denne bokhøsten, men at flere av forfatterne våre har nådd fram i bokhandelen og blitt tydelige for leserne. Det er en stor glede, sier Aschehoug Litteraturs forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs.

Spjeldnæs snakker med Klassekampen på telefon fra Norli i Sandvika storsenter, der hun trår til som julehjelp i butikkdisken. Hun sier møtet med bokkjøperne i førjulsstria viser at mange av oss legger sjela i å finne romaner som treffer mottakeren.

– Den rene underholdningslitteraturen selger ikke like godt før jul, av den grunn at den nok i større grad blir kjøpt til egen lesing. Men her jeg står i butikk, ser jeg at det selges mye krim også, sier Spjeldnæs.

Oktobers Edvard Hoem har sikret forlaget en pen inntekt i et ellers nokså stille år. «Liv andre har levd», fjerde bok i Hoems serie av slektsromaner, kom helt på tampen av bokhøsten, men er allerede trykket i et opplag på 47.000 bøker.

Det totale opplaget for ­Hoems familiekrønike er dermed oppe i 293.500 bøker.

Også Anne B. Ragde har dukket opp på høstens bestselgerlister, men hennes opplag på 56.300 er et temmelig beskjedent tall for en ny bok i Ragdes Neshov-serie, som har nådd et samlet opplag på 1,3 millioner bøker.

Debutant med godt salg

I Gyldendal får julesalget god drahjelp av krimforfatter Jørn Lier Horst, som selger bedre og bedre for hvert år.

Kari Marstein, forlagets sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur, har likevel aller mest lyst til å trekke fram årets debutant Zeshan Shakar, som har nådd et opplag på hele 8000. Det er et sjeldent tall for en debutant.

– Han er blant dem som har fortsatt å selge hele veien. Vi får stadig inn nye bestillinger. Det er rett og slett en innmari god bok – en «Beatles for en ny generasjon», sier Marstein.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk