Lørdag 23. desember 2017
Juleklar: Forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs kan fornøyd konstatere at Aschehoug stikker av med seieren i julesalget i år. Selv skal hun gi bort Helga Flatland og Maja Lunde til jul, i tillegg til kartboka «Verdensteater», som er utkommet på det lille forlaget Press.
Sjansen er stor for at Helga Flatland, Maja Lunde eller Jo Nesbø ligger under juletreet ditt i morgen:
Aschehoug vant jula
Undersak

Fra 5000 til 60.000

Etter krimforfattere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst er det Helga Flatland som rager på opplagstoppen denne bokhøsten. Med et samlet opplag på 60.000 bøker markerer hennes siste roman, «En moderne familie», et definitivt gjennombrudd for Flatland i breddemarkedet. Boka vant også årets Bokhandlerpris.

Det store salget er smått utrolig å oppleve, sier Flatland til Klassekampen. Til sammenlikning solgte hennes forrige roman, «Vingebelastning», 5000 eksemplarer.

– Jeg har flere ganger spurt redaktøren min: Hvem er de, alle disse menneskene som kjøper bøkene mine? Det mest utrolige jeg opplevde i høst, var da jeg var i en bokhandel og plutselig fikk øye på en dame som plukket opp boka mi. Hun ble stående og kikke litt på den og vurdere om hun skulle ha den eller ikke, før hun gikk og kjøpte den. Det er en fin påminnelse i alt dette tall­fokuset. Det befinner seg faktisk mennesker, med hver sine leseopplevelser, bak tallene.

Til våren skal trilogien Flatland debuterte med, settes opp ved Nationaltheatret. De tre bøkene, som følger tre kamerater i et bygdesamfunn, fikk også et stort og dedikert publikum.

– Det er nok trilogien som skal ha mye av æren for at det er blitt mye oppmerksomhet på den nye boka – den er skrevet litt i samme stil, med flere fortellerstemmer. I tillegg opplever jeg at forlaget har satset på meg. Det har også mye å si.

I jula gir vi helst bort solide, norske romaner, viser bestselgerlistene. Og i år er det Aschehoug som vinner julesalget.

Bøker

Etter to år der Oktober med god margin har vært det dominerende forlaget for norsk skjønnlitteratur her til lands, er det eierforlaget Aschehoug sin tur til å gjøre nærmest reint bord i bokhandelen i år.

Sju av de femten mestselgende romanene denne høsten er utgitt av Aschehoug.

Det er en ny situasjon for forlaget på Sehesteds plass i Oslo. Riktignok kan Aschehoug ofte skilte med gode markedsandeler for skjønnlitteratur, takket være krimkongen Jo Nesbø – hans opplagstall på flere hundre tusen er det knapt noen norske forfattere som kan matche.

Likevel viser altså årets liste at forlaget i år ikke er avhengig av Nesbø for å hevde seg i bokhøsten. Denne høsten har et knippe yngre romanforfattere markert seg som tungvektere i julesalget. Særlig er Helga Flatland blitt løftet fram, med et opplag på 60.000. Maja Lundes andre roman «Blå» har også oppnådd solide tall, med 40.000 bøker. I tillegg har Tom Egeland, Jan Kjærstad, Carl Frode Tiller og Ketil Bjørnstad sikret forlaget gode inntekter.

Fakta

Bokhøstens vinnere:

• Bransjestatistikken viser at Forlaget Oktober har vært størst på norsk skjønnlitteratur de to siste årene.

• I 2014 var det Aschehoug som hadde høyest markeds­andel på skjønnlitteratur. De to årene før var det Gyldendal.

• I år står Aschehoug bak sju av høstens femten mestselgende norske romaner.

• Forlaget hadde også seks av årets ti nominerte til Bokhandlerprisen.

Flere navn når opp

– Det er ekstra hyggelig at vi ikke bare har én vinner av salget denne bokhøsten, men at flere av forfatterne våre har nådd fram i bokhandelen og blitt tydelige for leserne. Det er en stor glede, sier Aschehoug Litteraturs forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs.

Spjeldnæs snakker med Klassekampen på telefon fra Norli i Sandvika storsenter, der hun trår til som julehjelp i butikkdisken. Hun sier møtet med bokkjøperne i førjulsstria viser at mange av oss legger sjela i å finne romaner som treffer mottakeren.

– Den rene underholdningslitteraturen selger ikke like godt før jul, av den grunn at den nok i større grad blir kjøpt til egen lesing. Men her jeg står i butikk, ser jeg at det selges mye krim også, sier Spjeldnæs.

Oktobers Edvard Hoem har sikret forlaget en pen inntekt i et ellers nokså stille år. «Liv andre har levd», fjerde bok i Hoems serie av slektsromaner, kom helt på tampen av bokhøsten, men er allerede trykket i et opplag på 47.000 bøker.

Det totale opplaget for ­Hoems familiekrønike er dermed oppe i 293.500 bøker.

Også Anne B. Ragde har dukket opp på høstens bestselgerlister, men hennes opplag på 56.300 er et temmelig beskjedent tall for en ny bok i Ragdes Neshov-serie, som har nådd et samlet opplag på 1,3 millioner bøker.

Debutant med godt salg

I Gyldendal får julesalget god drahjelp av krimforfatter Jørn Lier Horst, som selger bedre og bedre for hvert år.

Kari Marstein, forlagets sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur, har likevel aller mest lyst til å trekke fram årets debutant Zeshan Shakar, som har nådd et opplag på hele 8000. Det er et sjeldent tall for en debutant.

– Han er blant dem som har fortsatt å selge hele veien. Vi får stadig inn nye bestillinger. Det er rett og slett en innmari god bok – en «Beatles for en ny generasjon», sier Marstein.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Mandag 15. januar 2018
Kunsthøgskolen i Oslo er preget av fryktkultur og usunne maktforhold, sier tidligere student Inés Belli. Hun mener yrkesetikk må inn i alle kunstfagene.
Lørdag 13. januar 2018
I dag er det stiftelsesmøte for den nye forfatterforeningen Norske forfattere. Initiativtaker Jan Ove Ekeberg varsler at de vil kreve en del av vederlagsmidlene fra bibliotekutlån.
Fredag 12. januar 2018
Kjønnsperspektiver er nesten fraværende på jusstudiet i Oslo, viser en ny rapport. Vold mot kvinner er blant temaene som ikke står på pensum.
Torsdag 11. januar 2018
Flere aktører i kulturlivet håper Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny kulturminister. Også opposisjonen tror at en Venstre-statsråd vil gi bedre kår for kulturlivet.
Onsdag 10. januar 2018
Språkrådet frykter at manglende norskkrav til nyansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil gjøre det vanskelig å sikre norsk fagspråk.
Tirsdag 9. januar 2018
Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo har gjennom flere tiår fått høre at en ansatt skal ha drevet seksuell trakassering. Det første varselet skal ha kommet ­allerede i 1995.
Mandag 8. januar 2018
Det er smertefullt å få avslag fra For­fatterforeningen. Likevel må terskelen for medlemskap forbli høy, sier Hanne Ørstavik.
Lørdag 6. januar 2018
Politikerskandaler er en viktig del av demokratiet, men de stiller sterke krav til presseetikk, sier medievitere.
Fredag 5. januar 2018
Morgenbladet ruster opp på nett med hjelp fra sju nye ansatte. Det kan utløse rundt tolv millioner kroner i pressestøtte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk