Tirsdag 12. desember 2017
VALG: Velgere leter etter sine navn på en liste over stemmeberettigede i et valglokale i Caracas under ordførervalget i Venezuela søndag. FOTO: Ariana Cubillos, AP/NTB scanpix
• Storseier for Maduro etter valgboikott • Splittede opposisjonspartier i trøbbel
Vil utestenge rivalene
Nicolás Maduro
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.

Venezuela

I en ny opptur for hardt pressede Nicolás Maduro, vant kandidater fra presidentens regjeringsparti PSUV søndag 90 prosent av kriserammede Venezuelas 355 ordførerskap.

Men storeslemmen i lokalvalget var ingen overraskelse: Landets tre største opposisjonspartier – Voluntad Popular, Primero Justicia, og Accion Democratica – boikottet valget med anklager om rigging av valgsystemet.

De tre partiene vant flertall i nasjonalforsamlingen i 2015 og står i åpen konflikt med Maduros regjering.

Til hard kritikk også fra tidligere støttespillere sier Maduro nå at boikottpartiene «vil forsvinne fra det politiske kartet», og at de ikke får delta i presidentvalget i 2018.

– Et parti som ikke deltok i dag og som har bedt om boikott av valget, kan ikke delta mer. Dette er kriteriet grunnlovsforsamlingen lovlig har anlagt, og som statssjef støtter jeg dette, sa Maduro.

Fakta

Valg i Venezuela:

• Venezuela har de siste årene blitt preget av en dyp økonomisk krise og knallhard politisk strid mellom regjeringen til Nicolás Maduro og landets høyredominerte opposisjon.

• Etter store protester og dødelige gatekamper i sommer, opprettet Maduro en svært kontroversiell grunnlovsforsamling som landets øverste organ. Opposisjonen anerkjenner ikke forsamlingen.

• Maduros PSUV vant stort i regionalvalg i oktober og på nytt i lokalvalg på søndag. I 2018 er det presidentvalg.

«Hvorfor holde valg?»

Grunnlovsforsamlingen Maduro støtter seg på er svært omstridt, og blir av kritikere sett på som et verktøy for å beskytte chavist-regjeringens makt.

Forsamlingen ble opprettet under protester som i sommer kostet 120 mennesker livet, og er nå landets øverste maktorgan. Opposisjonen, som tidligere har bedt militæret hjelpe dem med regimeskifte, boikottet valget til forsamlingen.

Signalet om at opposisjonspartiene ikke får stille i 2018 skaper sterke reaksjoner, også fra tidligere støttespillere av det sosiale og politiske prosjektet Hugo Chávez lanserte.

«Det neste spørsmålet blir, ‘hvorfor holde valg i det hele tatt?’», skrev Eva Golinger på Twitter. Den amerikanske forfatteren og journalisten er en av tidligere Chávez-støttespillere som har reagert på en autoritær utvikling i møte med den økonomiske, politiske og sosiale krisa i det latinamerikanske landet.

– 2018 tilhører chavistene, sa Maduro etter valget.

Uenige om boikott

Ifølge valgkommisjonen var deltakelsen på 47 prosent, elleve prosentpoeng mindre enn ved forrige lokalvalg, da PSUV vant 70 prosent av ordførersetene.

Opposisjonsboikotten kom etter at PSUV i regionalvalget i oktober vant 17 av 23 delstater, og fikk 54 prosent av stemmene nasjonalt.

Men i flere tilfeller var lokale opposisjonsledere uenige med den nasjonale ledelsens boikottstrategi, og stilte til valg som uavhengige eller med støtte fra mindre partier eller sivile organisasjoner.

Organisasjonen Washington Office on Latin America (Wola) kaller den splittede opposisjonens boikott «kontraproduktiv» og «en stor feil».

Wolas Dimitri Pantoulas mener boikotten gir «mer makt til Maduro», «demoraliserer opposisjonens velgere» og «gjør valgboikott til opposisjonens fremste strategi, noe som vil bli vanskelig å endre».

Trump rasler med sablene

Opposisjonen signaliserer ifølge Pantoulas isteden at de vil løse Venezuelas politiske kamp med hjelp utenfra.

USA, som under Barack Obama beskrev Venezuela som en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, har i flere runder innført sanksjoner mot landet, senest i november. Da vedtok også EU våpenembargo mot Venezuela.

President Donald Trump har truet Venezuela med militær handling.

Mark Weisbrot ved Center for Economic and Policy Research mener USA, sammen med EU og latinamerikanske høyreregjeringer som Brasil og Argentina, jobber for et udemokratisk regimeskifte i Caracas. Venezuelas oljeavhengige økonomi presses hardt av landets utenlandsgjeld. Amerikanske kredittbyråer mener landet allerede misligholder deler av de 150 milliardene dollar landet skylder.

I november trådte Russland til med en restruktureringsplan, som sørget for at Venezuela klarte å betale sine vestlige kreditorer. Hvis slike innbetalinger ikke innfris vil kreditorer ifølge Financial Times beslaglegge venezuelanske oljeforsendinger.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.
Mandag 12. mars 2018
HØYREPLAN: Marine Le Pen tar grep for å muliggjøre en framtidig høyreallianse med Frankrikes konservative parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk