Klassekampen.no
Mandag 11. desember 2017
Protester: Flere steder i verden var det store protester mot Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Internasjonalt står USA alene etter avgjørelsen. FOTO: Nasser Shiyoukhi, AP/NTB SCANPIX
USAs alenegang i Jerusalem-spørsmålet møter motstand fra hele verden:
Får massiv kritikk
Donald Trump
STÅR ALENE: Protestene mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad fortsetter. EU, FN og Den arabiske ligaen tar kraftig avstand.

Jerusalem

Helt siden USAs president Donald Trump onsdag anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, har det vært kraftige protester fra ledere i og utenfor Midtøsten.

På Vestbredden og i Gaza fortsetter det å blusse opp voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker.

Lørdag bombet Israel Gazastripen, som svar på at Hamas avfyrte raketter mot Israel. Ingen israelere ble skadet i rakettangrepene. Fire palestinere ble drept og 15 ble såret etter Israels bombeangrep mot området. Israelske sikkerhetsstyrker har arrestert et ukjent antall demonstranter på Vestbredden og brukt tåregass, gummikuler, lydbomber, men også ammunisjon mot demonstrantene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Fakta:

Jerusalem:

• 1967-krigen: Israel okkuperer blant annet Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gazastripen.

• 1980: Israel annekterer Jerusalem og erklærer den som landets hovedstad.

• Palestinerne krever Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Byen er viktig for jøder, kristne og muslimer.

• FN har siden 1967 fattet elleve resolusjoner mot okkupasjonen og annekteringen av Jerusalem. Mest kjent er resolusjonene 242 og 298.

Motstand fra flere hold

I resten av Midtøsten har det også vært kraftige protester. I Libanon kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi utenfor USAs ambassade. I Egypt nekter både lederen for Al-Azhar, sunnimuslimenes teologiske høyborg, Ahmed al-Tayab og patriark Tawadros II, lederen for Den koptisk ortodokse kirka å møte USAs visepresident Mike Pence når han besøker regionen.

Palestinas president Mahmoud Abbas har også sagt han ikke vil møte Pence når han kommer til Palestina.

Den arabiske ligaen holdt et ekstraordinært møte lørdag. Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er sentrale medlemmer i ligaen, men også USAs nærmeste arabiske allierte. Natt til søndag ble ligaens 22 medlemsland enige om en resolusjon der de ber Trump «omgjøre avgjørelsen». Resolusjonen slår også fast at USA med anerkjennelsen har «trukket seg ut» av fredsprosessen mellom Israel og Palestina, «som mekler og sponsor».

Trumps avgjørelse «øker spenning, setter sinnene i kok og truer med å kaste regionen inn i vold og kaos», hevder ligaen og vil fremme forslag til FNs sikkerhetsråd for å fordømme avgjørelsen.

Står alene i FN

Åtte land, deriblant Egypt, ba forrige uke om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd. Fredag sto USA alene da de 14 andre medlemmene tok avstand fra avgjørelsen.

– FN har gjort det klart flere ganger at demografiske endringer i Jerusalem og ensidig anerkjennelse vil få alvorlige følger for regionen, sa FNs spesialutsending til Midtøsten, Nicolaj Mladenov, under møtet.

USAs ambassadør i FN, Nikki Haley, gikk til frontangrep på FN og beskyldte organisasjonen for å ha «gjort mye som har ødelagt mulighetene for fred i Midtøsten».

– FN har over mange år vært et sentrum for fiendtlighet mot Israel, sa hun.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte i går Frankrikes president Emmanuel Macron, som har kalt USAs avgjørelse «folkerettsstridig». Jerusalems status og Israels ulovlige bosettinger var ventet å dominere møtet. Netanyahu skal i dag møte EUs leder for utenriksspørsmål, Federica Mogherini, og ha frokost med EUs 22 utenriksministre. EU har kommet med kraftig kritikk av Trumps anerkjennelse.

– Jeg aksepterer ikke hykleriet lenger. Jerusalem er Israels hovedstad, sa Netanyahu før avreise til Paris i går.

amal.wahab@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 15.18