Mandag 11. desember 2017
UD kan ikke bekrefte om norsk-irakisk journalist er løslatt
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Publisert: 11 Desember 16:40
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Det er journalistens svoger som forteller om utfallet av rettssaken mot Abeid til VG. Den irakiske domstolen besluttet å frikjenne den norske borgeren, sier svogeren, Hassan, som bare ønsker å ha fornavnet sitt på trykk.
– Vi venter på å fullføre prosedyrene til han blir løslatt fra frihetsberøvelsen, sier Hassan til VG.
UD opplyser på sin side at utenrikstjenesten ved ambassaden i Amman er i kontakt med den fengslede norske statsborgeren, men kan ikke bekrefte svogerens påstand om Abeids frikjennelse.
– Det er irakiske myndigheter som kan kommentere hans situasjon, uttaler UD til NTB.

Pågående konsulærsak– Ambassaden har vært til stede som observatør under rettsmøter, og var til stede under rettsmøtet 11. desember. Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, poengterer UD.
I helgen var det en internasjonal journalistkonferanse i Bagdad, og ifølge Eva Stabell i Norsk Journalistlag deltok representanter fra den norske ambassaden i konferansen. Hun håpet konferansen ville øke sjansene for frikjennelse av Abeid, men heller ikke hun kan bekrefte at han er frikjent.
– Jeg har ikke fått noen meldinger om det, sier Stabell.

Kritiserte Iraks statsministerAbeid jobber ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) som frilansjournalist og kommentator for flere irakiske og regionale medier. Da han ble pågrepet 22. oktober, hadde han dagen før publisert en kommentar der han hevdet at Iraks statsminister beordret gjenerobring av Kirkuk i Nord-Irak for å fremme interessene til internasjonale oljeselskaper.
Han ble først tiltalt for dette, men siden ble tiltalen endret under et av fengslingsmøtene til i stedet å omfatte anklager om at han hadde truffet tilhengere av Sadams regime i Amman.
Det norske Utenriksdepartementet har fulgt saken, det samme har flere internasjonale journalistorganisasjoner. Abeid er fra Irak, men bosatt i Oslo. Han har imidlertid også en bolig i Bagdad hvor han arbeider.
Ettersom Samir Abeid har dobbelt statsborgerskap, har ikke irakiske myndigheter sett på ham som norsk, men har ønsket å stille ham for retten som en av landets innbyggere.
(©NTB)
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
• Lørdag var det ti år siden den amerikanske banken Lehman Brothers gikk under i historiens største konkurs. Hendelsen har blitt selve symbolet på finanskrisa som rammet verden hardt i årene etter 2008. Krisa startet i de store...
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk