Mandag 11. desember 2017
UD kan ikke bekrefte om norsk-irakisk journalist er løslatt
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Publisert: 11 Desember 16:40
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Det er journalistens svoger som forteller om utfallet av rettssaken mot Abeid til VG. Den irakiske domstolen besluttet å frikjenne den norske borgeren, sier svogeren, Hassan, som bare ønsker å ha fornavnet sitt på trykk.
– Vi venter på å fullføre prosedyrene til han blir løslatt fra frihetsberøvelsen, sier Hassan til VG.
UD opplyser på sin side at utenrikstjenesten ved ambassaden i Amman er i kontakt med den fengslede norske statsborgeren, men kan ikke bekrefte svogerens påstand om Abeids frikjennelse.
– Det er irakiske myndigheter som kan kommentere hans situasjon, uttaler UD til NTB.

Pågående konsulærsak– Ambassaden har vært til stede som observatør under rettsmøter, og var til stede under rettsmøtet 11. desember. Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, poengterer UD.
I helgen var det en internasjonal journalistkonferanse i Bagdad, og ifølge Eva Stabell i Norsk Journalistlag deltok representanter fra den norske ambassaden i konferansen. Hun håpet konferansen ville øke sjansene for frikjennelse av Abeid, men heller ikke hun kan bekrefte at han er frikjent.
– Jeg har ikke fått noen meldinger om det, sier Stabell.

Kritiserte Iraks statsministerAbeid jobber ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) som frilansjournalist og kommentator for flere irakiske og regionale medier. Da han ble pågrepet 22. oktober, hadde han dagen før publisert en kommentar der han hevdet at Iraks statsminister beordret gjenerobring av Kirkuk i Nord-Irak for å fremme interessene til internasjonale oljeselskaper.
Han ble først tiltalt for dette, men siden ble tiltalen endret under et av fengslingsmøtene til i stedet å omfatte anklager om at han hadde truffet tilhengere av Sadams regime i Amman.
Det norske Utenriksdepartementet har fulgt saken, det samme har flere internasjonale journalistorganisasjoner. Abeid er fra Irak, men bosatt i Oslo. Han har imidlertid også en bolig i Bagdad hvor han arbeider.
Ettersom Samir Abeid har dobbelt statsborgerskap, har ikke irakiske myndigheter sett på ham som norsk, men har ønsket å stille ham for retten som en av landets innbyggere.
(©NTB)
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Lørdag 23. juni 2018
• Torsdag ble det klart at regjeringen overkjører finnmarkingenes krav om stopp i sammenslåings­prosessen med Troms. I stedet setter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ned en fellesnemnd for Troms og Finnmark, der...
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Lørdag 23. juni 2018
Norsk syke? Øystein Noreng er kritisk til Norges næringspolitikk og petroleumsøkonomi.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk