Mandag 11. desember 2017
UD kan ikke bekrefte om norsk-irakisk journalist er løslatt
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Publisert: 11 Desember 16:40
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Det er journalistens svoger som forteller om utfallet av rettssaken mot Abeid til VG. Den irakiske domstolen besluttet å frikjenne den norske borgeren, sier svogeren, Hassan, som bare ønsker å ha fornavnet sitt på trykk.
– Vi venter på å fullføre prosedyrene til han blir løslatt fra frihetsberøvelsen, sier Hassan til VG.
UD opplyser på sin side at utenrikstjenesten ved ambassaden i Amman er i kontakt med den fengslede norske statsborgeren, men kan ikke bekrefte svogerens påstand om Abeids frikjennelse.
– Det er irakiske myndigheter som kan kommentere hans situasjon, uttaler UD til NTB.

Pågående konsulærsak– Ambassaden har vært til stede som observatør under rettsmøter, og var til stede under rettsmøtet 11. desember. Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, poengterer UD.
I helgen var det en internasjonal journalistkonferanse i Bagdad, og ifølge Eva Stabell i Norsk Journalistlag deltok representanter fra den norske ambassaden i konferansen. Hun håpet konferansen ville øke sjansene for frikjennelse av Abeid, men heller ikke hun kan bekrefte at han er frikjent.
– Jeg har ikke fått noen meldinger om det, sier Stabell.

Kritiserte Iraks statsministerAbeid jobber ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) som frilansjournalist og kommentator for flere irakiske og regionale medier. Da han ble pågrepet 22. oktober, hadde han dagen før publisert en kommentar der han hevdet at Iraks statsminister beordret gjenerobring av Kirkuk i Nord-Irak for å fremme interessene til internasjonale oljeselskaper.
Han ble først tiltalt for dette, men siden ble tiltalen endret under et av fengslingsmøtene til i stedet å omfatte anklager om at han hadde truffet tilhengere av Sadams regime i Amman.
Det norske Utenriksdepartementet har fulgt saken, det samme har flere internasjonale journalistorganisasjoner. Abeid er fra Irak, men bosatt i Oslo. Han har imidlertid også en bolig i Bagdad hvor han arbeider.
Ettersom Samir Abeid har dobbelt statsborgerskap, har ikke irakiske myndigheter sett på ham som norsk, men har ønsket å stille ham for retten som en av landets innbyggere.
(©NTB)
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Tirsdag 20. mars 2018
• De siste dagenes oppgjør i Stortinget om justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært oppmuntrende for de kreftene i Norge som utallige ganger oppgitt har måttet konstatere at all kritikk mot henne har prellet av som vann på gåsa. Denne...
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
Om titusenvis av norske tenåringer roper «nigga» i kor en fredagskveld i Bærum uten at noen hører det problematiske – er det da et problem?
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Mandag 19. mars 2018
• Kanskje er det bare én forskjell på kvinnelige og mannlige ledere: En mannlig leder blir sjeldnere mistenkt for ikke å beherske jobben sin bare fordi han er mann. Forskning viser at «atypiske» ledere får mer kritisk oppmerksomhet. Er du...
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
• Fremskrittspartiets regjeringsdeltakelse har vært sett på som en slags «normalisering» av partiet, som har bidratt til å øke den ideo­logiske avstanden til aggressivt rasistiske partier og bevegelser i andre land. Men Sylvi Listhaug har...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk