Mandag 11. desember 2017
UD kan ikke bekrefte om norsk-irakisk journalist er løslatt
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Publisert: 11 Desember 16:40
Journalisten Samir Abeid (57) er ifølge hans svoger frikjent etter å sittet i fengsel i Irak, men Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte frikjennelsen.
Det er journalistens svoger som forteller om utfallet av rettssaken mot Abeid til VG. Den irakiske domstolen besluttet å frikjenne den norske borgeren, sier svogeren, Hassan, som bare ønsker å ha fornavnet sitt på trykk.
– Vi venter på å fullføre prosedyrene til han blir løslatt fra frihetsberøvelsen, sier Hassan til VG.
UD opplyser på sin side at utenrikstjenesten ved ambassaden i Amman er i kontakt med den fengslede norske statsborgeren, men kan ikke bekrefte svogerens påstand om Abeids frikjennelse.
– Det er irakiske myndigheter som kan kommentere hans situasjon, uttaler UD til NTB.

Pågående konsulærsak– Ambassaden har vært til stede som observatør under rettsmøter, og var til stede under rettsmøtet 11. desember. Utenrikstjenesten kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgingen av en pågående konsulærsak, poengterer UD.
I helgen var det en internasjonal journalistkonferanse i Bagdad, og ifølge Eva Stabell i Norsk Journalistlag deltok representanter fra den norske ambassaden i konferansen. Hun håpet konferansen ville øke sjansene for frikjennelse av Abeid, men heller ikke hun kan bekrefte at han er frikjent.
– Jeg har ikke fått noen meldinger om det, sier Stabell.

Kritiserte Iraks statsministerAbeid jobber ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) som frilansjournalist og kommentator for flere irakiske og regionale medier. Da han ble pågrepet 22. oktober, hadde han dagen før publisert en kommentar der han hevdet at Iraks statsminister beordret gjenerobring av Kirkuk i Nord-Irak for å fremme interessene til internasjonale oljeselskaper.
Han ble først tiltalt for dette, men siden ble tiltalen endret under et av fengslingsmøtene til i stedet å omfatte anklager om at han hadde truffet tilhengere av Sadams regime i Amman.
Det norske Utenriksdepartementet har fulgt saken, det samme har flere internasjonale journalistorganisasjoner. Abeid er fra Irak, men bosatt i Oslo. Han har imidlertid også en bolig i Bagdad hvor han arbeider.
Ettersom Samir Abeid har dobbelt statsborgerskap, har ikke irakiske myndigheter sett på ham som norsk, men har ønsket å stille ham for retten som en av landets innbyggere.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk