Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kolonialisme: Det finnes fortsatt dem som vil hvitvaske koloniherrenes hensikter. Shashi Taroors bok er en nødvendig motvekt.

Britenes forbrytelser

Seier: Lord Clive og Mir Jafar etter slaget ved Plassey i 1757, en av hendelsene som førte til det britiske imperiets etablering i Sør-Asia. Kunstneren Francis Hayman hadde aldri vært i India, noe som visstnok kan forklare elefantens utseende. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Er det virkelig grunn til å lese mer om kolonialismens brutalitet? Er ikke alle enige om at kolonisering er en forbrytelse? En jevn strøm av tv-serier og filmer som gir et nostalgisk og forskjønnet bilde av europeisk kolonialisme, forteller en annen historie. Den nostalgiske trenden kan ses også innenfor de høyreorienterte delene av akademia, anført av historikere som Niall Ferguson. Det siste og vel mest ekstreme eksemplet på en slik revisjonistisk historie, er en artikkel av Bruce Gilley i siste nummer av det britiske tidsskriftet Third World Quarterly, som har avstedkommet rasende debatt og ført til at store deler av redaksjonsrådet i tidsskriftet har trukket seg.