Klassekampen.no
Lørdag 9. desember 2017
VERT: Argentinas høyrepresident Mauricio Macri (midten) er vert for WTOs ministermøte i Buenos Aires. FOTO: Victor R. Caivano, AP/NTB scanpix
Aktivister har blitt utestengt fra WTO-møte i Argentina:
Kaster ut kritikere
Petter Slaatrem Titland
SVARTELISTE: Lederen for Attac Norge er blant over 60 sivilsamfunnsrepresentanter som argentinske myndigheter har utestengt fra WTO-toppmøtet i landet neste uke.

ARGENTINA

Når Verdens handelsorganisasjon (WTO) starter sitt ministermøte i Argentinas hovedstad Buenos Aires i morgen, har vertskapet sørget for å fjerne brysomme kritikere.

I forkant av møtet har minst 21 organisasjoner blitt satt på en svarteliste av myndighetene i landet.

En rekke aktører fra sivilsamfunnet som skulle være til stede under møtet, fikk forrige uke beskjed om at deres akkrediteringer hadde blitt trukket tilbake.

Blant de mer enn 60 sivilsamfunnsrepresentantene som har blitt erklært uønsket er Petter Slaatrem Titland, som leder organisasjonen Attac Norge.

– Man skal mangle litt skamvett for å gjøre noe sånt foran et internasjonalt publikum, sier Titland til Klassekampen på telefon fra São Paulo, der han befant seg i går etter å ha blitt sendt ut av Argentina.

Myndighetene i Argentina, som har sett en høyredreining etter at president Mauricio Macri overtok i 2015, hevder representantene utgjør en sikkerhetsrisiko og at organisasjonene «oppfordrer til vold» i sosiale medier. «Dette er løgn», svarer Attac Norge i en uttalelse om saken.

Flere av Attac Norges søsterorganisasjoner er også utestengt. Det er også den tyske avdelingen av den ideelle organisasjonen Oxfam, Friends of the Earth International, der Naturvernforbundet er medlem, samt flere fagforeninger, akademikere, advokater og andre aktører.

Fakta:

WTOs ministermøte:

• Verdens handelsorganisasjon (WTO) holder ministermøte i Buenos Aires fra 10. til 13. desember.

• Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) leder Norges delegasjon.

• Argentinske myndigheter har i forkant nektet en rekke sivilsamfunnsaktører adgang til landet.

En talsperson for det argentinske utenriksdepartementet har uttalt til Reuters at myndighetene anser de svartelistene representantene og organisasjonene som «mer forstyrrende enn konstruktive».

Titland sier til Klassekampen at han er overbevist om at utestengelsen henger sammen med det politiske skiftet i Argentina. Han er også uroet over lignende tendenser i Brasil etter fjorårets maktskifte, som mange kalte et parlamentarisk kupp.

yohans@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. desember 2017 kl. 14.21