Klassekampen.no
Lørdag 9. desember 2017
DEMO: Det var ventet store palestinske demonstrasjoner etter fredagsbønnen i går. Her fra en protest torsdag i Ramallah mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Nasser Nasser, AP/NTB Scanpix
• Forsker: Dødsstøt for forhandlinger • Aktivist: De vil kjempe videre
Svart for palestinerne
Hilde­ Henriksen Waage
Kathrine Jensen
DØDSSTØT: Hilde Henriksen Waage ser USAs anerkjennelse av Jerusalem som et endelig tap for palestinerne, men Palestinakomiteen mener palestinerne ikke kan gi opp.

Palestina

Donald Trumps vedtak om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte USAs ambassade dit, har vekket sinne verden over.

I går sendte Israel hundrevis av ekstra politifolk inn i Jerusalems okkuperte gamleby, der det var ventet store palestinske demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Fakta:

Striden om Jerusalem:

• Etter FNs delingsplan fra 1947 skulle Jerusalem være under internasjonal kontroll.

• Etter krigen i 1948 tok Israel kontroll over Vest-Jerusalem, og Jordan tok kontroll i øst.

• Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og annekterte senere området. FNs sikkerhetsråd har fordømt dette.

• Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i sin stat. Israel mener Jerusalem er deres hovedstad. USA vedtok onsdag å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det endelige tapet

– Palestinerne vil nok stå samlet mot Trumps beslutning. Men palestinerne er nå en så svak part at de ulike fraksjonene neppe vil klare å enes om en felles politikk, sier historieprofessor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

Hun mener at Trumps vedtak er «dødsstøtet for dem som måtte tro på en løsning via fredelige forhandlinger».

– Jerusalem representerer på en måte kjernen i hele konflikten. Og her har man gitt Jerusalem til den sterke part, til Israel, som okkuperer hele området. Da er det ikke mer å forhandle om. Noe det for så vidt ikke har vært på lenge.

Hun tegner et dystert bilde av framtida for palestinerne:

– Dette betyr at palestinerne dømmes til fortsatt å leve under israelsk okkupasjon. Der vil de leve, og der vil de bo, og Israel vil «håndtere» dem som de finner for godt. Palestinerne har tapt kampen om landet, og er svake politisk og militært. Det blir nok demonstrasjoner og mye bråk. Men Israels hær er så sterk at palestinerne vil oppleve at det koster for mye, i tap av menneskeliv og ødelagt infrastruktur.

Har få venner

Midtøsteneksperten ser heller ingen andre aktører i området som kan hjelpe.

– Palestinerne har ingen virkelige venner. Saudi-Arabia, Jordan, Egypt og mange andre land i Midtøsten vil nok reagere sterkt på vedtaket, fordi Jerusalem er en hellig by for dem. Men de vil ikke risikere sitt eget forhold til USA for å støtte palestinernes frihetskamp. Det samme gjelder vestlige land, slik som Norge. De vil nok kritisere vedtaket, som de har gjort, men ellers sitte stille i båten.

– Jeg forstår Waages posisjon, og hadde jeg vært forsker, hadde jeg kanskje sagt det samme, sier Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen i Norge.

– Men palestinerene gir ikke opp. Da kan ikke vi i solidaritetsbevegelsen gi opp.

Hun ser ikke vedtaket som et dødsstøt for tostatsløsningen, «den har vært begravd lenge under bosettingene», men som en spiker i kista for USA som mekler. USAs anerkjennelse mener hun er «et klapp på skulderen til apartheidstaten Israel, samt belønning for 50 års okkupasjon». Men hun minner om at FN-resolusjonene mot Israels okkupasjon fortsatt er gyldige.

– Og så er det jo et historisk faktum at autoritære og undertrykkende regimer har falt før. Derfor er det viktig å legge et tøffest mulig press på Israel. Palestinerne har bedt oss om å satse på boikott, sanksjoner og de-investering (BDS). Og BDS-bevegelsen er i framgang. Alle angrepene mot BDS fra Israel viser at de frykter bevegelsen og ser at den kan svekke den. Jeg ser også håp i at jødiske organisasjoner i USA i økende grad støtter palestinske rettigheter.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. desember 2017 kl. 14.22