Torsdag 7. desember 2017
Qatar kjøper franske kampfly og panserkjøretøy
Qatar kjøper franske kampfly, noe som ble kunngjort under president Emmanuel Macrons besøk i Doha.
Publisert: 07 Desember 12:14
Qatar kjøper franske kampfly, noe som ble kunngjort under president Emmanuel Macrons besøk i Doha.
Macron ankom Doha torsdag morgen, og han hadde blant annet samtaler med landets leder, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.
Under møtet ble det undertegnet kontrakter til en verdi av 100 milliarder kroner, blant annet om kjøp av tolv franske Rafale-kampfly. Qatar har fra før 24 slike kampfly.
Qatar Airways opplyste samtidig at de skal kjøpe 50 passasjerfly av typen A321 fra europeiske Airbus, som ferdigstiller flyene ved sitt anlegg i Toulouse i Frankrike.
Det nasjonale flyselskapet har også sikret seg opsjon på kjøp av ytterligere 30 slike fly.

Pansrede kjøretøyQatar skal også kjøpe 490 pansrede kjøretøy av typen VBCI fra det franske selskapet Nexter, og det statlige jernbaneselskapet i Frankrike har sikret seg kontrakt på drift og vedlikehold av den planlagte T-banen i Doha.
Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt innførte blokade mot Qatar i juni og anklager landet for å støtte ekstremister i regionen.
De fire landene misliker også sterkt Qatars forbindelser til Iran, som landet samarbeider med om gassutvinning.

StridTidligere i uka brøt et møte i Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) sammen etter få timer på grunn av striden om Qatar-blokaden.
USA har sin største militærbase i Midtøsten i Qatar og har bedt om en umiddelbar slutt på blokaden.
Rundt 10.000 amerikanske soldater er stasjonert i landet, sammen med 1.200 franske soldater som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.
Torsdag fikk soldatene besøk av en smilende Macron, som gikk rundt og håndhilste på flere av dem før han fikk en orientering av offiserene ved basen.
(©NTB)
Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Lørdag 24. februar 2018
Det er ikke så lenge siden forlagene kostet på seg trådheftet innbinding og offset-trykk når en ny roman skulle i trykken. Nå er digitaltrykk og limfresing i ryggen den nye normen.
Lørdag 24. februar 2018
Uro: Elena Ferrante tegner opp voldens historie i kvinneliv.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Fredag 23. februar 2018
Universitetet trenger finansieringsordninger som lar oss teste ut dristige ideer, mener biolog Dag Hessen.
Fredag 23. februar 2018
• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok...
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk