Tirsdag 5. desember 2017
KABALKNEKT: På oppfordring fra Israels Benjamin Netanyahu skal Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner (bildet ), ha bedt Michael Flynn be Russland om stanse en FN-avstemning. 8FOTO: Evan Vucci, AP/NTB SCANPIX
• FBI-etterforskning kaster lys over Israel-plan • Flynn: Ringte Russland for å hjelpe Israel
Løper Netanyahus ærend
Michael Flynn
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.

USA

Etter å ha innrømmet løgner til FBI samarbeider Donald Trumps tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn nå med Robert Muellers Russland-etterforskning av Trump-kampanjen.

Men FBIs mye omtalte etterforskning av Moskvas innblanding i 2016-valget avslører foreløpig ikke Kreml-konspirasjonen mange Trump-motstandere håper skal kaste presidenten ut av Det hvite hus.

Isteden kaster Flynn-siktelsen mer enn noe annet lys over at Trump-administrasjonen, i alle fall i dette tilfellet, ikke opererte på vegne av Vladimir Putins interesser, men på vegne av Benjamin Netanyahu og Israel.

I Washington sirkulerer samtidig igjen rykter om at Donald Trump, til enorme protester fra den arabiske verden, vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Fakta

Trump etterforskes:

• Ledet av Robert Mueller gransker FBI anklager om at kampanjen til Donald Trump konspirerte med Russland i fjorårets presidentvalg.

• FBI etterforsker også hvorvidt Trump ga tidligere FBI-sjef James Comey sparken for å hindre den første etterforskningen.

• Fire tidligere Trump-medarbeidere, blant annet tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, er siktet av FBI.

• Flynn er siktet for å ha løyet til FBI. Tidligere kampanjesjef Paul Manafort er siktet for hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

• Så langt finnes det ikke bevis på konspirasjonsanklagene.

«Jared ringte Flynn»

Michael Flynn måtte gå av i februar. Da løy han om at han ikke hadde snakket med Russlands ambassadør Sergej Kisljak om sanksjoner Barack Obama innførte etter anklager om russisk valginnblanding.

Som vitne i FBIs etterforskning har Flynn deretter løyet videre om innholdet i telefonsamtaler med Kisljak.

Det er særlig en samtale 22. desember 2016 som nå vekker oppsikt i USA.

Flynn sier nemlig at det var et høytstående medlem i Trump-staben som ba ham ringe den russiske ambassadøren. Ifølge kilder i Det hvite hus fikk Flynn beskjed fra Trumps egen svigersønn, Jared Kushner.

Så hvorfor ville Kushner at Flynn skulle ringe den russiske ambassadøren?

Koordinert av Netanyahu

Ifølge Flynns vitnemål og FBIs rettsdokumenter var samtalen med Kisljak del av en større innsats på vegne av Israel. Målet var å beskytte Israels interesser i en FN-avstemning om folkerettsstridige israelske bosettinger i Palestina.

Kushner ga Flynn beskjed om å ringe «til utenlandske regjeringer for å finne ut hvordan de stilte seg til resolusjonen» og be om at de «bremset eller nedkjempet FN-forslaget».

«Jared ringte Flynn og sa han måtte ringe hvert eneste medlem av Sikkerhetsrådet og fortelle dem at de må utsette avstemningen», sier en anonym kilde i Det hvite hus til Buzzfeed.

Kushner skal på sin side ha fått beskjed om å ødelegge for resolusjonen fra en gammel familievenn: Benjamin Netanyahu.

«Mye av dette virker å ha blitt koordinert med Israels statsminister», skriver Eli Lake fra Bloomberg News.

Motarbeidet Obama

Dermed jobbet Kushner, som har tette bånd til den israelske lobbyindustrien, aktivt for å undergrave Israel-politikken til avtroppende president Obama.

Geopolitikk og robust lobbyvirksomhet sørger for at Israel er USAs viktigste allierte i Midtøsten. Men under Obama ble forholdet til Tel Aviv stadig surere.

USA har tidligere alltid stemt mot resolusjoner som kritiserer Israel. Men som en av sine siste gester gikk Obama i desember i fjor på historisk vis inn for å stemme avholdende om fordømming av bosettingene.

Han ble ikke bare motarbeidet av Kushner og Republikanerne, men også av tolv demokrater i Senatet. Resolusjonen gikk likevel til slutt gjennom i FN.

Finansierer bosettinger

Kushner-familien er mange­årige venner med Netanyahu, som ved et USA-besøk overnattet i Kushner-residensen. Den gang skal Jared Kushner ha flyttet ned i kjelleren for å overlate sitt rom til Netanyahu.

Fra 2005 til 2016 var Kushner medleder i familieorganisasjonen the Charles and Seryl Kushner Foundation, som har finansiert israelske bosettinger på Vestbredden.

Familieorganisasjonen har også donert minst 300.000 dollar til The Friends of the Israel Defense Forces, en organisasjon for israelske soldater.

Som et ledd i å bedre forholdet til Tel Aviv utnevnte Trump Kushner som sin viktigste Midtøsten-rådgiver og ansvarlig for fredsforhandlinger med Palestina.

Demokrat hyller Kushner

Demokratene raser mot Russlands innblanding i amerikansk politikk.

At Israel bruker amerikanere til å motarbeide sin egen president, har mange i partiet mindre problemer med.

Søndag gjestet Kushner Saban Forum i Washington, arrangert av Brookings Institute og en av de viktigste Israel-lobbyistene i Washington, Haim Saban.

Den mangeårige demokrat-donoren Saban, som puttet 11,5 millioner dollar i kampanjekassa til Hillary Clinton, uttrykte takknemlighet for Kushners forsøk på å velte Obamas resolusjonssmekk.

«Jeg og denne forsamlingen vil takke deg for den innsatsen», sa Saban.

«Takk», sa Kushner og smilte, mens forsamlingen applauderte.

Jerusalem er i spill

Ifølge kritikere jakter ikke Kushner fred i Midtøsten, men forsøker sammen med administrasjonen isteden å styrke interessene til USAs viktigste regionale allierte, Israel og Saudi-Arabia.

Trump-administrasjonens motstand mot atomavtalen med Israels fiende Iran er i så måte helt sentral.

Både Tel Aviv og Riyadh håper Trump-administrasjonen skal forkaste avtalen.

Samtidig sa visepresident Mike Pence senest forrige uke at Trump ennå vurderer å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

«Det vil være steget som kommer til å avslutte enhver mulighet for en fredsprosess», sier Naabil Shaath fra De ­palestinske selvstyremyndighetene.

Vil stilne Israel-kritikk

Ifølge Stephen Walt, forfatter av «The Israel Lobby», har «innsatsen for å stilne kritikk av Israel nådd nye høyder» i USA den siste tida. Harvard-professoren peker på et senatsforslag, sponset av den israelske lobbygiganten Aipac, som vil kriminalisere arbeid for boikott av Israel.

American Civil Liberties Union, Amnesty International og Center for Constitutional Rights har alle fordømt forslaget som en direkte trussel mot ytringsfriheten.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. desember 2017 kl. 14.44
Onsdag 13. desember 2017
UTENFOR: EU har satt av 15 milliarder i året til utvikling av forsvarsindustrien. Norge vil ikke få penger fra programmet.
Tirsdag 12. desember 2017
STRAFF: Venezuelas president Nicolás Maduro sier partier som boikottet lokalvalget ikke får stille i neste års presidentvalg.
Mandag 11. desember 2017
«TRUMP-EFFEKT»: Et år etter at Donald Trump ble valgt til USAs president melder organisasjonen Emily’s List at demokratiske kvinner står i kø for å stille til valg.
Lørdag 9. desember 2017
STA: Den konservative ideologen Daniel Hannan har brukt hele livet på å få Storbritannia ut av EU. Han kan ikke gi seg nå.
Fredag 8. desember 2017
SVAR: USAs anerkjenning av Jerusalem må besvares med palestinsk enhet og en ny intifada, mener Hamas-talsmannen Sharhabil al-Gharib.
Torsdag 7. desember 2017
REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.
Onsdag 6. desember 2017
DØDSFELLE: Saudi-Arabia bombet presidentpalass, og eksilpresident vil ha bakkeoffensiv i krigs- og sult­herjede Jemen.
Tirsdag 5. desember 2017
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.
Mandag 4. desember 2017
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.
Lørdag 2. desember 2017
GRENSE: Grensa mellom Nord-Irland og resten av Irland er det siste store spørsmålet som må løses før brexit-forhandlingene går videre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk