Tirsdag 5. desember 2017
KABALKNEKT: På oppfordring fra Israels Benjamin Netanyahu skal Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner (bildet ), ha bedt Michael Flynn be Russland om stanse en FN-avstemning. 8FOTO: Evan Vucci, AP/NTB SCANPIX
• FBI-etterforskning kaster lys over Israel-plan • Flynn: Ringte Russland for å hjelpe Israel
Løper Netanyahus ærend
Michael Flynn
LØPEGUTTER: Mens Barack Obama var president, samarbeidet Trump-svigersønn Jared Kushner med Israel for å undergrave USAs offisielle politikk.

USA

Etter å ha innrømmet løgner til FBI samarbeider Donald Trumps tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn nå med Robert Muellers Russland-etterforskning av Trump-kampanjen.

Men FBIs mye omtalte etterforskning av Moskvas innblanding i 2016-valget avslører foreløpig ikke Kreml-konspirasjonen mange Trump-motstandere håper skal kaste presidenten ut av Det hvite hus.

Isteden kaster Flynn-siktelsen mer enn noe annet lys over at Trump-administrasjonen, i alle fall i dette tilfellet, ikke opererte på vegne av Vladimir Putins interesser, men på vegne av Benjamin Netanyahu og Israel.

I Washington sirkulerer samtidig igjen rykter om at Donald Trump, til enorme protester fra den arabiske verden, vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Fakta

Trump etterforskes:

• Ledet av Robert Mueller gransker FBI anklager om at kampanjen til Donald Trump konspirerte med Russland i fjorårets presidentvalg.

• FBI etterforsker også hvorvidt Trump ga tidligere FBI-sjef James Comey sparken for å hindre den første etterforskningen.

• Fire tidligere Trump-medarbeidere, blant annet tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, er siktet av FBI.

• Flynn er siktet for å ha løyet til FBI. Tidligere kampanjesjef Paul Manafort er siktet for hvitvasking av penger og skatteunndragelse.

• Så langt finnes det ikke bevis på konspirasjonsanklagene.

«Jared ringte Flynn»

Michael Flynn måtte gå av i februar. Da løy han om at han ikke hadde snakket med Russlands ambassadør Sergej Kisljak om sanksjoner Barack Obama innførte etter anklager om russisk valginnblanding.

Som vitne i FBIs etterforskning har Flynn deretter løyet videre om innholdet i telefonsamtaler med Kisljak.

Det er særlig en samtale 22. desember 2016 som nå vekker oppsikt i USA.

Flynn sier nemlig at det var et høytstående medlem i Trump-staben som ba ham ringe den russiske ambassadøren. Ifølge kilder i Det hvite hus fikk Flynn beskjed fra Trumps egen svigersønn, Jared Kushner.

Så hvorfor ville Kushner at Flynn skulle ringe den russiske ambassadøren?

Koordinert av Netanyahu

Ifølge Flynns vitnemål og FBIs rettsdokumenter var samtalen med Kisljak del av en større innsats på vegne av Israel. Målet var å beskytte Israels interesser i en FN-avstemning om folkerettsstridige israelske bosettinger i Palestina.

Kushner ga Flynn beskjed om å ringe «til utenlandske regjeringer for å finne ut hvordan de stilte seg til resolusjonen» og be om at de «bremset eller nedkjempet FN-forslaget».

«Jared ringte Flynn og sa han måtte ringe hvert eneste medlem av Sikkerhetsrådet og fortelle dem at de må utsette avstemningen», sier en anonym kilde i Det hvite hus til Buzzfeed.

Kushner skal på sin side ha fått beskjed om å ødelegge for resolusjonen fra en gammel familievenn: Benjamin Netanyahu.

«Mye av dette virker å ha blitt koordinert med Israels statsminister», skriver Eli Lake fra Bloomberg News.

Motarbeidet Obama

Dermed jobbet Kushner, som har tette bånd til den israelske lobbyindustrien, aktivt for å undergrave Israel-politikken til avtroppende president Obama.

Geopolitikk og robust lobbyvirksomhet sørger for at Israel er USAs viktigste allierte i Midtøsten. Men under Obama ble forholdet til Tel Aviv stadig surere.

USA har tidligere alltid stemt mot resolusjoner som kritiserer Israel. Men som en av sine siste gester gikk Obama i desember i fjor på historisk vis inn for å stemme avholdende om fordømming av bosettingene.

Han ble ikke bare motarbeidet av Kushner og Republikanerne, men også av tolv demokrater i Senatet. Resolusjonen gikk likevel til slutt gjennom i FN.

Finansierer bosettinger

Kushner-familien er mange­årige venner med Netanyahu, som ved et USA-besøk overnattet i Kushner-residensen. Den gang skal Jared Kushner ha flyttet ned i kjelleren for å overlate sitt rom til Netanyahu.

Fra 2005 til 2016 var Kushner medleder i familieorganisasjonen the Charles and Seryl Kushner Foundation, som har finansiert israelske bosettinger på Vestbredden.

Familieorganisasjonen har også donert minst 300.000 dollar til The Friends of the Israel Defense Forces, en organisasjon for israelske soldater.

Som et ledd i å bedre forholdet til Tel Aviv utnevnte Trump Kushner som sin viktigste Midtøsten-rådgiver og ansvarlig for fredsforhandlinger med Palestina.

Demokrat hyller Kushner

Demokratene raser mot Russlands innblanding i amerikansk politikk.

At Israel bruker amerikanere til å motarbeide sin egen president, har mange i partiet mindre problemer med.

Søndag gjestet Kushner Saban Forum i Washington, arrangert av Brookings Institute og en av de viktigste Israel-lobbyistene i Washington, Haim Saban.

Den mangeårige demokrat-donoren Saban, som puttet 11,5 millioner dollar i kampanjekassa til Hillary Clinton, uttrykte takknemlighet for Kushners forsøk på å velte Obamas resolusjonssmekk.

«Jeg og denne forsamlingen vil takke deg for den innsatsen», sa Saban.

«Takk», sa Kushner og smilte, mens forsamlingen applauderte.

Jerusalem er i spill

Ifølge kritikere jakter ikke Kushner fred i Midtøsten, men forsøker sammen med administrasjonen isteden å styrke interessene til USAs viktigste regionale allierte, Israel og Saudi-Arabia.

Trump-administrasjonens motstand mot atomavtalen med Israels fiende Iran er i så måte helt sentral.

Både Tel Aviv og Riyadh håper Trump-administrasjonen skal forkaste avtalen.

Samtidig sa visepresident Mike Pence senest forrige uke at Trump ennå vurderer å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

«Det vil være steget som kommer til å avslutte enhver mulighet for en fredsprosess», sier Naabil Shaath fra De ­palestinske selvstyremyndighetene.

Vil stilne Israel-kritikk

Ifølge Stephen Walt, forfatter av «The Israel Lobby», har «innsatsen for å stilne kritikk av Israel nådd nye høyder» i USA den siste tida. Harvard-professoren peker på et senatsforslag, sponset av den israelske lobbygiganten Aipac, som vil kriminalisere arbeid for boikott av Israel.

American Civil Liberties Union, Amnesty International og Center for Constitutional Rights har alle fordømt forslaget som en direkte trussel mot ytringsfriheten.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 5. desember 2017 kl. 14.44
Lørdag 23. juni 2018
STRID: Motsetningene i flyktning­politikken skjerper seg foran neste ukes toppmøte i EU. Kommisjonen kaller inn til krisemøte søndag.
Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk