Klassekampen.no
Mandag 4. desember 2017
En annen type mobilisering: Kulturåret huskes blant annet for kulturministerens mottakelse for 250 norske kunstnere og artister. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
En høst med heftig kulturmobilisering

gjestespill

Kulturåret nærmer seg slutten og det kunne ligge til rette for en oppsummering. Når det likevel ikke føles SÅ naturlig, er det særlig fordi dette året kjennetegnes av at det er veldig mye som ligger foran oss: Ikke minst arbeidet med den varslede kulturmeldingen.

Nå er Kulturdepartementet i full gang med innspillsmøter med fylkene som fasilitator. Og om vi skal ta kulturstatsråden på alvor, og det må vi jo, kommer det store endringer i årene som kommer.

Linda Hofstad Helleland har pekt på en rekke utfordringer og muligheter. Det er blant annet utviklet et eget metodeverk for fremtidsstudier, strategi og tjenesteinnovasjon. En liten påminnelse i den anledning: Også språk er kultur.

Men likevel, la meg forsøke. Med en ekte mindretallsregjering er mye overlatt til Stortinget. Kutt skal rettes opp. Aldri har det vært mobilisert så tungt og hardt blant kulturarbeidere som denne høsten. Gleden er ditto stor når ting faller på plass. I motsatt ende av skalaen, faktisk nå mens jeg skriver dette, samles filmbransjen foran Stortinget for å demonstrere mot kutt i filmbudsjettet. Beklageligvis er det mye mulig at akkurat det toget har gått.

En annen sak som har preget kulturåret er kampen om makten over stipendkomiteene. Regjeringen har varslet endringer og flyttet på oppnevningsrutiner.

Selv har jeg sittet i mange råd og utvalg med et mangfold av oppnevningskriterier. Min erfaring er at uansett oppnevningsregler, så fører de kunstfaglige vurderingene til nesten samme resultat: De beste blir tildelt stipendene. Det vil likevel være fint om noen tar initiativ til å forske på hvordan sammensetningen av ulike råd og utvalg påvirker avgjørelsene.

Ellers merker jeg meg at kulturlivet har sluppet lettere unna hva gjelder kritiske blikk på reiseregninger og priser på vinflasker. Og det er jo bra!

Om det er bestemor på snapchat eller den lokale konsertarrangøren som legger premissene i kulturpolitikken i årene fremover, er vanskelig å spå. Men jeg tipper det er en jobb de deler mellom seg!

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. desember 2017 kl. 09.01