Klassekampen.no
Mandag 4. desember 2017
Melankolia: Hele veien til Rio – med åtte sanger på til sammen trettitre minutter. Foto: Jerker Josefsson
Fra Rio: Anna Ternheims sjette album er fint, men mangler låter som vil noe mer.
Lune landskap

Album

Anna Ternheim

«All the Way to Rio»

Only Records/Universal

HHHHJI

Den New York-bosatte, svenske folkpop-artisten Anna Ternheim dro som tittelen antyder til Rio for å skrive musikk. Det er imidlertid lite som låter hett av Brasil eller andre sørligere breddegrader på hennes sjette studioalbum. Det nærmeste måtte være lyden av en koselig innendørs lunhet, når det er som mørkest og kaldest ute.

Men så kom hun da heller ikke tilbake fra utlandet med annet enn skisser som ble liggende mens hun ferdigstilte og ga ut «For the Young» i 2015. Kanskje hadde det heller ikke blitt mer av dem om hun ikke hadde møtt fotokunstneren Jacob Fällender. I møte med hans verk fant hun det låtene lette etter for etter hvert å kunne ta form som et album – og som soundtracket til hans utstilling.

«All the Way to Rio» er først og fremst et album, i betydningen en helhet. Det er en sammenhengende bevegelse fra første tone i tittelkuttet til den avsluttes syv spor senere. Åpningen er i høyden, så svever det sakte og jevnt nedover til en opptur midtveis, som dupper ned igjen før det stiges til elektroniske topper, innen det hele går inn for en myk landing.

Ønsket om å beskrive noe utenfor seg selv er følbart, men bak alle de fine melodiske formuleringene er det ikke alltid er like tydelig hørbart hva som skal beskrives.

Store deler av det musikalske landskapet synes vakkert malt i (ut)flytende pastellfarger. Konturene er vel så fremtredende i albumoppbygningen som inne i de enkelte låtene, som dessverre, i flere tilfeller, er mindre bevegende. Det samme gjelder tekster der fortellerstemmen forsvinner som del av et vi, som er, var, eller henvender seg til et uavklart du.

Dette kan kanskje forklares med at det er duse bilder som lydlegges. Men hørt på egne premisser, som man jo bør gjøre, låter det i all sin tekniske fortreffelighet like mye som et uttrykk for at låtene ikke helt klarer å bestemme seg for om de skal (gjen)skape stemningene i eget bilde, eller løfte stemninger som ikke helt er deres egne.

Ternheim har på sine tidligere utgivelser beveget seg rundt i ulike nyanser av folkpop, ikke ulikt tidlig Ane Brun, Frida Hyvönen, Sophie Zelmani eller en mer melankolsk Lars Winnerbäck. Alt innenfor en sjanger som gjerne ber om å bli tatt på alvor, og der det nedtonede uttrykket foregir å formidle noe som i hvert fall likner på ekte.

Det er mer enn ekko av denne musikalske fortiden i årets utgivelse, tross alle elementer av kunst- eller elektro-pop. Sistnevnte har imidlertid mindre egne eller pålagte krav til ekthet, ofte snarere tvert imot. Likevel, eller nettopp derfor, er det i de minst folkpopete partiene albumet skinner – på ekte, billedlig som bokstavelig talt.

I fjerdesporet «Holding On» er det utgangens gitardrevne rockegroove som setter farge på det melodiske kartet, mens i «Keep Me in the Dark» og til dels påfølgende, avsluttende «Dreams of Blue» er åttitallssynthenes iskalde svulstighet så sår at selv uten ordenes lengsel kjennes den på ordentlig – fysisk. Disse låtene er tro mot det de vil være, i kraft av det de skaper i seg selv. I det løfter de også helheten.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 19. desember 2017 kl. 09.08
Mandag 18. desember 2017
AlbumBig Sean & Metro Boomin«Double or Nothing»G.O.O.D. Music/Island/UniversalHHHHJIFornøyelig slipp fra USAs kanskje aller...
Mandag 18. desember 2017
«American Epic» er årets reutgivelse, og markerer kanskje også slutten på en epoke som mye av den samme roots-musikken var med på å starte.
Mandag 11. desember 2017
EPUlver«Sic Transit Gloria Mundi EP»House of MythologyHHHHHIDet er åtte måneder siden Ulver slapp det strålende albumet «The...
Mandag 11. desember 2017
AlbumOla Kvernberg«Steamdome»Grappa/MusikkoperatøreneHHHHHIDe senere årene har fiolinisten Ola Kvernberg blant annet markert seg...
Mandag 11. desember 2017
AlbumEllen Nisbeth /Bengt Forsberg«Let Beauty Awake»Verk av Ralph Vaughan Williams, Rebecca Clarke og Benjamin BrittenBIS/Naxos
Mandag 4. desember 2017
AlbumAnna Ternheim«All the Way to Rio»Only Records/UniversalHHHHJIDen New York-bosatte, svenske folkpop-artisten Anna Ternheim...
Mandag 4. desember 2017
OperaAlban Berg: «Wozzeck»Regi: Christof LoyMusikalsk ledelse: Lothar KoenigsDen Norske Opera, Oslo, 25. novemberUnder premieren på Alban...
Mandag 4. desember 2017
Konserter/OperaPuccini: «Turandot»Regi: Mellika Melouani Melani Musikalsk ledelse: Marit Strindlund Dirigent: Marit Strindlund/Alice FarnhamFolkoperan, 24. november

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk