Mandag 4. desember 2017
GREP: Spesialetterforsker i FBI Robert Mueller har gjort nok et framskritt i etterforskningen av Donald Trumps kobling til russerne – men det er ennå ikke bevist at Trump eller folkene hans deltok i en sammensvergelse. Foto: Alex Wong, Getty Images/AFP/NTB Scanpix
• Etterforskere rykker inn i Trumps indre sirkel • Sammensvergelse med Russland ennå ikke bevist
Snører nett rundt Trump
Anders Romarheim
KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.

USA

Fredag var nok en dramatisk dag for USAs president Donald Trump. Det ble kjent at hans tidligere rådgiver Michael Flynn nå samarbeider med FBIs etterforskere etter å ha innrømmet at han løy til politiet om kontakten med russiske myndigheter.

– Dette er en dramatisk vending i en allerede alvorlig sak, sier Anders Romarheim, førsteamanuensis og USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

– Det flytter ansvaret oppover i hierarkiet, og inn i Det hvite hus, sier han.

Fakta

Anklagene mot Trump:

• I januar besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

• I februar skrev The New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere, og andre tilknyttet Trump, gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

• I februar viderebrakte CNN og The New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

• I juli ble det kjent av Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Kilde: NTB

Løy til FBI

Michael Flynn ble pekt ut som nasjonal sikkerhetsrådgiver 17. november 2016, en drøy uke etter valget. Det var en stilling han holdt fram til februar i år, da Trump ga ham sparken fra jobben. Amerikanske medier har lenge spekulert i om den tidligere generalen hadde gått med på en avtale med FBI, men det var ikke sikkert før fredag.

I de offentliggjorte rettsdokumentene står det at Flynn løy om kontakten med den russiske ambassadøren til Washington. Men kontakten ble opprettet etter at Trump vant valget, og det er ikke kommet fram nye opplysninger som tyder på at Trump inngikk noen sammensvergelse med russerne for å vinne valget i USA.

– Etterforskerne har rykket opp i hierarkiet, det er det viktigste. Vi har ikke fått bekreftet om Trump-kampanjen hadde noe å skjule i utgangspunktet, men vi har fått bekreftet at de forsøkte å dekke over noe, sier Romarheim.

Han minner om at stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver er en svært mektig posisjon i Washington. Innflytelsesrike strateger som Condoleezza Rice og Henry Kissinger hadde denne jobben.

– Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren har en svært sentral posisjon i den amerikanske sikkerhetsarkitekturen, sier Romarheim.

Trøbbel med håndtering

Flynn er ikke den første av Trumps tidligere støttespillere som ryker med i etterforskningen. For én måned siden ble Trumps tidligere kampanjerådgiver Paul Manafort siktet for en rekke lovbrudd, spesielt hvitvasking av penger og skatteunndragelse. Manafort ble torsdag i forrige uke løslatt mot en kausjon på elleve millioner dollar.

FBI etterforsker nå både om Trump faktisk samarbeidet med russisk etterretning i forkant av presidentvalget – og om han ga tidligere FBI-sjef James Comey sparken for å hindre den første etterforskningen.

Romarheim tror Trump kan havne i trøbbel like mye på grunn av håndteringen av saken, som av de opprinnelige anklagene om sammensvergelse.

– Det er som med andre politiske skandaler, det er ofte håndteringen i etterkant som skaper den største skandalen, sier han.

Løs kanon

Det hvite hus hevder at Flynn handlet alene og at kontakten med russisk utenrikstjeneste ikke var koordinert med resten av kampanjeapparatet.

Det var også budskapet i Donald Trumps egne Twittermeldinger i helga, der han understreket at Flynn fikk sparken på grunn at han opererte på egen hånd.

Dette stemmer ikke med e-poster som lederskikkelser i kampanjeorganisasjonen har sendt til hverandre, skriver The New York Times søndag.

Avisa hevder at kontakten med det russiske utenriksdepartementet var koordinert og at Flynn fikk i oppdrag å formidle til russiske myndigheter at Trump aktet å lette på de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Senker skattene til de rike

Samtidig som at FBI nå snører nettet rundt presidenten, har Det republikanske partiet fått banket igjennom sin største seier på flere år. Trumps skattereform ble fredag stemt igjennom i Senatet, etter en svært kort behandling. Reformen innebærer store skatteletter til rike amerikanere.

Lovforslaget var på over 500 sider, men senatorene fikk bare noen timer til å lese det før avstemmingen. Senatet var delt langs partilinjene, 51 mot 49 stemmer.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 24. februar 2018
STYRKAR: Oslo-politiet sender ein ekstra politibetent til det tverretatlege senteret som skal avdekka arbeidslivskriminalitet og flyttar ansvaret for oppfølging av politiets rolle.
Lørdag 24. februar 2018
BOIKOTT: LO-kongressen vedtok i fjor boikott av Israel. Nå krever Israels ambassadør at LO endrer sin «avskyelige politikk» for at LO-tillitsvalgte skal få slippe inn i Israel.
Lørdag 24. februar 2018
Det er ikke så lenge siden forlagene kostet på seg trådheftet innbinding og offset-trykk når en ny roman skulle i trykken. Nå er digitaltrykk og limfresing i ryggen den nye normen.
Lørdag 24. februar 2018
Uro: Elena Ferrante tegner opp voldens historie i kvinneliv.
Fredag 23. februar 2018
IDEOLOGISK: Oslo Arbeidersamfunn ber partiet vedta nytt prinsipprogram på lands­møtet i 2019. Parti­sekretær Kjersti Stenseng er ikke fremmed for tanken.
Fredag 23. februar 2018
Universitetet trenger finansieringsordninger som lar oss teste ut dristige ideer, mener biolog Dag Hessen.
Fredag 23. februar 2018
• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok...
Fredag 23. februar 2018
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.
Torsdag 22. februar 2018
Munchmuseet frykter at det vil gå glipp av utstillinger med verdenskjente kunstnere hvis ikke den statlige forsikringsordningen for museer blir bedre.
Torsdag 22. februar 2018
KLASSEKNIPE: Brexit-motstandere i Labour øker presset mot partilederen. Men blant velgere i lave sosiale sjikt står brexit-støtten sterkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk