Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
Søker: Moskeen Islamic Cultural Center er blant søkerne til de nye dialogmidlene. Her fra fredagsbønnen. Foto: Christopher Olssøn
15 søkere vil ha dialogmidlene som Islamsk Råd mistet:
Kjemper om midler
PENGESEKK: Blant søkerne til midlene som Islamsk Råd har mistet, finner vi tre kristne aktører og en astrolog som mener han er Jesus.

TROSSAMFUNN

Tirsdag denne uka innstilte en enstemmig familie- og kulturkomité på Stortinget på å ikke utbetale andre rate, pålydende 650.000 kroner til Islamsk Råd Norge (IRN). Saken skal opp til votering i Stortinget i neste uke.

Dermed er det duket for kamp om støttekronene som Kulturdepartementet allerede 3. november utlyste til «dialogarbeid og tiltak som kan bidra til økt kunnskap og kompetanse om tros- og livssynsdialog i tros- og livssynssamfunn».

Klassekampen har fått innsyn i lista over de 15 søkere som nå skal kjempe om midlene IRN mistet. Selv om muslimske trossamfunn og muslimske organisasjoner ble oppfordret til å søke, er det også tre kristne aktører på lista.

Disse er Kristent interkulturelt arbeid (Kia) i Stavanger, Nidaros bispedømmeråd og Hitra kirkelige fellesråd.

I tillegg har astrologen Roger Hegerland fra Bærum søkt om midler. Han har blant annet stått fram i magasinet Alle Menn som «Den nye Jesus».

Fakta:

Dialog-søkere:

• Kristent interkulturelt arbeid, Senter for flyktningkompetanse og integrering, Nidaros bispedømmeråd, Madina Institute, Skedsmo/Romerike beredskapsforum, Muslimsk dialognettverk, Islamic Culture Centre, Muslimsk Union i Agder, Muslimsk tankesmie, Forum for tro og livssyn, Hitra kirkelige fellesråd, Somalisk Stjørdal, Kristiansand, STL Bergen, Pakistansk Kulturforening, Ahmadiyya Muslim Jama’at, og Pilkoss Vexst (Roger Hegerland).

Kilde: Kulturdepartementet

– Et alternativ til IRN

Blant søkerne finner vi Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN), som ledes av tidligere leder av IRN, Senaid Kobilica, og består av fem store trossamfunn som brøt ut av Islamsk Råd Norge.

– Man kan se på oss som et alternativ til IRN, siden viktige aktiviteter de drev med, har stoppet opp. Men vi er også åpne for dialog med IRN, som med alle andre, sa Kobilica til Klassekampen da nettverket ble etablert i slutten av oktober i år.

Selv om MDN vil være et alternativ til IRN, kan de ikke forvente å få hele IRNs pott på 650.00 kroner.

Departementet har nemlig besluttet at tilskuddet skal komme som en engangsutbetaling i størrelsesorden 50.000–400.000 kroner.

Flere tilknyttet IRN

I tillegg til MDN har to andre søkere tidligere vært tilknyttet IRN. Det gjelder moskeene Islamic Cultural Center og det nystartede Muslimsk tankesmie, som ledes av Zakaria Saliti, også et tidligere styremedlem i IRN.

Muslimsk Union i Agder er også blant søkerne. De står fortsatt oppført som medlemmer i Islamsk Råd Norge.

– Det trengs mer åpenhet og nye stemmer. Det blir mye prat i korridorene og ikke så mye utadrettet virksomhet i samfunnet, sier Mohammad Ameer Ali.

Han sikter til den eldre generasjonen som dominerer religionsdialogen i Norge.

Ali er styreleder i Madina Institute og er blant de yngre søkerne. Madina Institute er en internasjonal teologisk organisasjon. De retter seg særlig mot studenter og ivrer for en imamutdanning i Norge.

– Vi er unge, norske muslimer med ulikt opphav. Våre arrangementer foregår på norsk eller engelsk og er åpent for alle uansett bakgrunn, sier Ali.

Senter for flyktningkompetanse og integrering i Bydel Gamle Oslo er en annen av søkerne. De driver Samarbeid for inkluderende dialog, som er en sammenslutning av ungdomsgrupper i åtte ulike moskeer.

Islamsk Råd har klaget

At støtten til Islamsk Råd Norge (IRN) skal omdisponeres til andre søkere, bankes igjennom i Stortinget i slutten av neste uke.

Etter det er Kulturdepartementet klar for å avgjøre hvem som skal motta dialogmidlene. Likevel er det uklart når støtten kan utbetales.

IRN har nemlig klaget på vedtaket. Den skal behandles av kongen i statsråd, og det er ikke fastsatt noe tidspunkt for dette enda.

Kulturdepartementet opplyser om at dette også er en av de formelle tingene som må være på plass før utbetaling kan skje.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.31

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk