Klassekampen.no
Lørdag 2. desember 2017
PROTEST: En tilhenger av Salvador Nasralla demonstrerer i Honduras’ hovedstad Tegucigalpa torsdag. Foto: Rodrigo Abd, AP/NTBscanpix
Hva skjedde da valgopptellingen var av lufta i 36 timer?
Snudde resultatet
VALG: Protestene vokser med anklagene om valgfusk.

HONDURAS

Tåregassen flyter i strie strømmer utenfor valgkommisjonens kontorer i Honduras’ hovedstad Tegucigalpa. Folk er rasende over hva de anser som regelrett ran mot Salvador Nasralla, leder av Partido Anticorrupción (PAC) og presidentkandidat for Alianza de Oposición contra la Dictadura (Opposisjonsalliansen mot diktaturet).

I stedet ligger sittende president Juan Orlando Hernández (49) fra Partido Nacional, definitivt USAs foretrukne mann, an å vinne det omstridte gjenvalget. Dette etter en snuoperasjon som har generert stadig større mistro og sinne etter hvert som delresultatene har blitt presentert, mellom hver gang valgsystemet har gått i svart.

Det utløste torsdag heftige sammenstøt mellom demonstranter og politi, med stein og tåregass.

Fakta:

Valg i Honduras:

• Salvador Nasralla (64) fra Partido Anticorrupción (PAC) er kandidat for Alianza Oposición de la Dictadura, som omfatter Liberdad y Refundación (Libre) partiet til Xiomara Castro, kona til president Manuel Zelaya.

• Zelaya ble kuppet 28. juni 2009 og er sentral i alliansen.

• Grunnloven fra 1982 åpner ikke for gjenvalg. Høyesterett vedtok i 2015 at president Juan Orlando Hernández (Partido Nacional) fikk stille opp.

• Hernández hevdes å ha vunnet med 1,5 prosent, færre enn 50.000 stemmer. Opposisjonen bestrider dette.

Svartsladdet resultat

Valgdagsmålingen ga Hernández 43,93 mot 34,70 prosent for den tidligere populære tv-verten Nasralla (64). Så lot valgresultatene vente åtte timer på seg.

Da 57 prosent av stemmene var telt opp, ledet Nasralla med 4,8 prosentpoeng, og han erklærte seg som vinner fordi «det er ingen måte å snu resultatet på», mente han og fikk støtte fra valganalytikere.

Men det fantes åpenbart måter. Spørsmålet er bare hvilke. Mistanken er sterk om at resultatet er fikset, for så ble valgtellingen tatt av lufta.

Da hadde valgkommisjonene beordret at alle valgurnene skulle fraktes fra valglokalene på landsbygda inn til Tegucigalpa for å telles der.

Valgtellingen var ikke tilbake før etter 36 timer, da 82,89 prosent var telt opp.

Da viste resultatet plutselig 42,2 prosent for Hernández, 42,1 prosent for Nasralla, rundt 3000 stemmer i presidentens favør.

Etter at 88–89 prosent av stemmene var telt var ledelsen økt, til 42,28 mot 41,71 prosent, noe som i klartekst betyr at Hernández er i havn.

«Unikt» stemmemønster

Valgkommisjonens leder David Matamoros sier at systemet gikk i svart på grunn av datafeil og at det tok tid å få stemmeboksene inn fra landsbygda.

Da Matamoros uttalte seg til Channel 3 onsdag kveld, sa han ikke hvor lenge datafeilen varte, men forsikret at kommisjonen hadde «all dokumentasjon i sin besittelse», ifølge AP.

Under 36-timersperioden forlot valgkommisjonen og staben kontorene, angivelig på grunn av tåregassen fra gatene rundt, ifølge Matamoros.

«Det var ingen i TSE [valgkommisjonen], og stemmene til JOH [Hernández] fortsatte å øke. Hvordan er det mulig?», tvitrer Nasralla.

Under den svarte perioden ble det knapt registrert stemmer for Nasralla, som anklager valgmyndighetene og hæren for å manipulere tellingen. For å få tallene til å gå opp, må valgbildet i Honduras være unikt. Det blir ikke mindre unikt ved at valgkommissær Marcos Ramos mandag kveld opplyste til Reuters at Nasralla fortsatt ledet med rundt fem prosent, med vel 70 prosent av stemmene i boks.

Det vil tilsi at Hernández har tatt igjen Nasrallas fem prosentpoeng i løpet av at de neste tretten prosent av stemmene ble telt opp. Financial Times minner om presidentvalget i Mexico i 1988 der Cuauhtémoc Cárdenas fra Frente Democrático Nacional ledet da cayó el sistema (systemsammenbrudd) inntraff og Carlos Salinas fra regjeringspartiet PRI kom ut som vinner da systemet kom opp igjen.

Protestene fortsetter

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har åpenbart sett hvor det bar hen og fikk partene til å undertegne en erklæring hvor de forplikter seg til å respektere resultatet – rett før opptellingen forsvant.

Nasralla føler seg dermed lurt inn i en felle som OAS har satt opp og har gått tilbake på forpliktelsen.

«Vi vil bare akseptere resultatet om vi kan stadfeste det med de fysiske stemmesedlene fra hele landet. Om ikke, vil protestene fortsette,» skriver han på sosiale media.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 29. desember 2017 kl. 13.39